Leggen van een antieke eiken visgraat parketvloer

Gerrit roelof

  • #1
Hallo,

ik heb een antieke visgraatparketvloer uit 1880 op de kop getikt en ben aan het nadenken over de plaatsing. Een aantal gedachten waar iemand misschien bij kan helpen.

- Mijn idee is om eerst spaanplaatbroodjes over de cementdekvloer heen te leggen. Moet ik de cementdekvloer ook nog egaliseren? (= nieuwbouw, dus moet redelijk glad zijn)
- Verder: Welke maat is daarbij handig? grote broodjes werkt natuurlijk lekker praktisch maar hebben ook grote zwelnijging.

-De eiken houten delen (ong. 40 x 8 cm) zaten gespijkerd in de oude toestand, dus ik denk dat ik ze weer ga spijkeren. Of kan ik ze ook lijmen? Misschien zelfs meteen over de geëgaliseerde cementdekvloer?

Verder de afwerking, ik dacht aan deze volgorde:
- schuren, spijkergaatjes dichtsmeren met schuursel, (of over alles vloeibaar hout heen?), schuren en aflakken
Is dat handig.

Ik hoor het graag
Alvast bedankt,

Groeten Gerrit
 

EdP

  • #2
In mijn woning zit een visgraat parket verlijmd op hardboard. Ik vermoed dat deze weer op spaanplaat bevestigd zijn, maar ik weet het niet zeker. Het lijkt me verstandig.

Hoe vlakker de ondergrond hoe beter natuurlijk.

Gaatjes kun je inderdaad vullen met schuursel dat je vermengt met celluloselak.

Op je overige vragen weet ik geen antwoord.
 

Gerrit roelof

  • #3
Bedankt voor de info.

ik bedenk er net nog wat bij. In de delen zitten natuurlijk al gaatjes van de vorige spijkers. Tenzij ik ze allemaal handmatig ga vasttimmeren (zijn ongeveer 2000 plankjes :? ) lijkt het me niet zo handig met een tekker precies in de gaatjes te mikken. (of gaat dat wel goed?). Dan is sowieso lijmen misschien handiger.

groeten gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien hebt u hier iets aan ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu