Latex verwijderen van houten balken

LangePier

 • #21
O zo bedoel je, duidelijk. Hmm tja dus je denkt dat een voedende olie ze niet tot dezelfde kleur brengt, dat is jammer. Dat betekent dat ik alle overige delen ook net zo zwaar zal moeten opschuren. Bedankt voor het snelle antwoord!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • De Bob

  • #22
  Zet eerst de lichte delen in de olie, en laat dat drogen, daarna de gehele balk.
  Olie verkleurd altijd het hout, vandaar.
  Een grote kans dat het verschil best veel minder wordt.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #23
  Wat voor afwerking wil je er verder op zetten ?
  ik dacht dat je het roodachtig wou maken.

  de gevulde gaten kan je eventueel uitboren en daar een prop in zetten dat is mooier als je voor een transparante afwerking gaat
   

  LangePier

  • #24
  Bedankt voor de goede hulp weer! Ik zat toch nog onder ht zaagsel gisteren dus ik heb maar het zekere voor het onzekere genomen, en de kleurverschillen zo goed als mogelijk gelijk geschuurd. De rest zal ik dan proberen te egaliseren door de lichtere delen vaker in de olie/beits/wat-er-ook-op-komt te zetten.

  Het idee van transparant vulmiddel spreekt me ook zeer aan. Ik dacht zelf de gaten uit te hollen en met een lichtbruin vulmiddel te vullen, maar transparant is nog beter!

   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #25
  Dat vulmiddel zal waarschijnlijk geen olie opnemen, u houdt dan nog kleurverschil.
  Ik zou alles gelijkmatig in de olie zetten en zien hoe het geworden is, bijkleuren kan nadien ook nog.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #26
  Je kan beter eerst kleuren dan kan je gewoon waterbeits gebruiken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #27
  Lange Pier wil ze in hun natuurlijke kleur laten en in de olie zetten.
   

  LangePier

  • #28
  Schuren is nu definitief klaar. Heb met de hand (grove vijl en daarna schuurpapier) nog alle plekken gedaan waar de machine niet bij kwam.

  Laatste waar ik me aan stoor zijn al die grijze plekken van dat vulmiddel en de kit tussen de houten balken. Het is bijna steenachtig hard spul, harder dan het hout. Gewoon eruit pulken met een priem is dan ook bijna niet te doen want je schiet makkelijk uit en dan beschadig je steeds het hout er omheen. Ik denk dat ik het ga proberen uit te boren met een verzinkboor. Daarna hopelijk vullen met een vulmiddel in de juiste kleur, of transparant of niks (afhankelijk ook van of ik al dat grijze vulmiddel wegkrijg).

  En voor wat betreft die kit tussen de houten balken, zou ik die gewoon kunnen wegsnijden en (met een onopvallendere kleur) zelf kunnen doen? Het lijkt me niet dat die kit ook maar iets doet voor de stevigheid van de constructie, dus die zou ik toch zonder gevaar moeten kunnen verwijderen lijkt me?

  Bedankt voor alle reacties! Tips en ideeën zijn altijd meer dan welkom!
   

  LangePier

  • #29
  Update: het verwijderen van het vulmiddel gaat redelijk de hoek van de beitel en een stanleymes.

  Als vervangend vulmiddel heb ik 3 kleuren van Alabastine Kneedbaar hout, die zijn onderling te mengen tot de perfecte kleur. Ik krijg hoop op een goede afloop...
   

  LangePier

  • #30
  Voordat ik de gaten opvul met op kleur gemaakt vulmiddel kan ik beter eerst het hout zijn uiteindelijke kleur geven door het te olien/beitsen lijkt me. Ik begrijp dat olie beter de natuurlijke nerven laat uitkomen, maar beits minder vaak bijgewerkt hoeft te worden. Dat laatste is wel belangrijk voor me. Ik neig dus naar beits, en dan het liefst een die het hout ietje donker kleurt maar wel de nerven nog behoudt of zelfs versterkt.

  Is het voor de hechting van het vulmiddel nadelig als ik het hout (en de gaten die moeten worden opgevuld) eerst de boel olie/beits?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #31
  In elk geval geen olie gebruiken voordat het vulmiddel toegepast wordt.
  Met beits durf ik het niet te zeggen, geen ervaring mee maar ik zou het vulmiddel doen als het voor mezelf was.
   

  LangePier

  • #32
  Hm ja olie zal idd de hechting niet bevorderen. Ik denk dat een watergedragen beits weinig effect zal hebben op het vulmiddel
   

  LangePier

  • #33
  Heb een transparante binnenbeits van cetabever gekocht met de kleur 'grenen'. Ik heb op een buitenkant de beits getest voor de kleur. De beits is op kleur gemengd door een medewerker van de bouwmarkt. De kleur van de beits in de pot is knalbruin, waarvan de medewerker me zei dat ie niet zo donker zou zijn als ik hem aanbracht.

  Je voelt hem al aankomen, wel dus...  Je ziet het enorme kleurverschil waar ik wel en niet heb gebeitst. Dit was absoluut niet de kleur die ik gewild had. Voordat ik zometeen boos in de bouwmarkt sta om verhaal te halen, doe ik wat verkeerd?

  De productinformatie zegt niet dat de beits zegt niet dat hij verdunt dient te worden. Het is op waterbasis
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #34
  In dit geval zal met "grenen" wel de kleur van verouderd grenen bedoeld worden....

  Altijd eerst een proefstuk opzetten op een apart stuk hout. Juist om teleurstellingen als deze te voorkomen. Het gaat al mis bij het "op kleur brengen". Iedere kleur die je toe laat voegen, ga je zien.
   

  LangePier

  • #35
  Dat is niet het geval helaas. Het had echt licht moeten zijn... De bovenste

   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #36
  Dus daarom zet je een proefstuk op.

  Uiteraard kun je teruggaan naar de winkel. Gooi het op "foutief gemengd". Echter volgens mij kan de winkel zich beroepen op kleurverschillen welke ontstaan door verschillende ondergronden.
   

  LangePier

  • #37
  Altijd irritant van die topics die je leest zonder het eindresultaat te zien, daarom onder het mom 'beter laat dan nooit' de afloop.

  De beits was op wonderbaarlijke wijze tot totaal de verkeerde kleur gemengd door de machine. De tweede partij die ik kreeg na inwisseling was wel goed.

  Die beits heb ik aangebracht na alle gaten op te hebben gevuld met op kleur gemengd vulmiddel. Het resultaat is boven verwachting:
  pro tip: kies een beits die donkerder is dan de lichtste delen van het houtwerk, maar lichter dan de donkerste delen. Op die manier trek je alle kleuren dichter naar elkaar toe voor een gelijkkleurig geheel.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #38
  :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu