Latex verwijderen van onderkant balkon

Dirk77

 • #1
Een van m'n laatste klusjes. Het aanpakken van afbladderende verf aan de onderkant van mijn balkon. Aan de bovenkant van het balkon zit nu een waterdichte epoxy verf (3 lagen). Ik heb de loszittende verf aan de onderkant zoveel mogelijk verwijderd maar sommige delen zitten erg vast. Ik heb van alles geprobeerd zoals afsteken, fohn, verfafbijt maar helaas niks helpt. Rest nu nog alleen het mechanisch (schuren) verwijderen. Voordat ik hieraan begin, hebben jullie nog tips? Het lijkt een combinatie van latex en krijtverf. Zou het fixeren (met bijvoorbeeld Alabastine fixeer) een optie kunnen zijn?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Piet de Prutser

  • #2
  Is die oude verf in de ondergrond getrokken? Wat is het eigenlijk voor een ondergrond?
   

  Dirk77

  • #3
  Dat is een goede vraag. Het betreft een huis welke medio 1950 is gebouwd en de bovenkant betreft een cementlaag. De onderkant lijkt een celachtige cementlaag. Er lijken meerdere lagen over elkaar heen te zitten. Hier en daar heeft het gebladderd en kan je het gemakkelijk lossteken maar er zitten ook stukken muurvast. Hetelucht fohn doet helemaal niks en afbijt (alabastine) geeft geen resultaat (slaat alleen wit uit).

  Sowieso zal ik deze na verwijderen oude laag moeten bewerken met een primer en daarna opnieuw in de vochtregulerende latex .
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Lijkt op een balkon van beton.
   

  Piet de Prutser

  • #5
  Ik weet niet hoe jij die fohn gebruikt, maar op de hoogste stand en dan een kleine stukje goed lang verhitten en hard tekeer gaan met een scherpe krabber... moet dan wel verdraaid goed spul zijn dat er dan nog steeds niet vanaf wil:)
   

  Dirk77

  • #6
  Tja.. die zelfde vraag heb ik ook.. wat zit hierop. Je kan de fohn (bosch met 1 stand - heet) er lang gericht ophouden en er wat afkrabben maar snel gaat dat niet. In het weekeinde ga ik weer verder met een schuurmachine met korrel 80 ofzo..
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Beetje onlogisch een fohn te gebruiken om latex op beton heet te stoken, het beton neemt teveel warmte op dus dit zal niet goed lukken.
  Latex is sowieso moeilijk met een fohn te verwijderen.
  Met een roterende schuurmachine met stofafzuiging en korrel 80 of 120 moet het kunnen lukken.
   

  Miw131q

  • #8
  Ik zou Alabastine Superafbijt Extra Sterk gebruiken, daarmee kun je goed latex verwijderen.
   

  Tuin

  • #9
  Misschien dat het loslaat als je er een (niet al te stugge) staalborstel op los laat?
  Wel voorzichtig zijn dat je niks beschadigd natuurlijk.
   

  Dirk77

  • #10
  Na nog een poging van de "extra" afbijt van Alabastine (z'n 2 uur laten inwerken) wat absoluut geen resultaat boekte, heb ik zwaarder geschut ingezet.

  Een hoekseslijper met lamellenschijf korrel 60 heeft grotendeels het werk gedaan. Gigantisch veel stof maar hij is grotedeels vlak en schoon (zaten meerdere lagen latex op) en kan nu met de betere vochtdoorlatende latex opnieuw opgezet worden. Bedankt voor de diverse tips.
   

  Dirk77

  • #12
  Nee, maar bedankt voor het meedenken. Er zit een gele cel-achtige steen soort onder met meerdere oude lagen latex en mogelijk een krijtachtige verf.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Bij een krijtachtige verf even een primer/voorstrijk gebruiken, anders is er te weinig hechting en komt de latex plaatselijk toch weer los na verloop van tijd.
  Ga voor de primer/voorstrijk naar de speciaalzaak in de buurt. die weten misschien wel wat er allemaal op zit en kunnen de goede spullen meegeven.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu