Vlekken van Latex verwijderen

Christiaan25

  • #1
Vorige week heb ik een slaapkamer boven door een schildersbedrijf geheel opnieuw laten afwerken (wanden, plafond en houtwerk). Dit is prachtig geworden. Omdat de muren verstevigd zouden worden met glasvezel had ik de radiator laten verwijderen. Deze week heb ik die weer laten terugplaatsen door de installateur. Helaas is hierbij een 'kleine ramp' gebeurd.

Op de bodem van de radiator bleek nog wat vochtig drap achter te zijn gebleven. De installateur beurde het ding op, waarbij deze zooi op de stucloper spatte en, jawel hoor, ook tegen de sneeuwwitte latex wand van de net afgewerkte slaapkamer (het leek wel of iemand er een inktpot tegen had gegooid). We hebben dit direct verwijderd met schone natte doeken met alleen water. Dit leek goed te gaan. Enkele uren laten waren allemaal kleine spatjes toch weer wat zichtbaar (de grote spatten waren volledig weg). Ik heb dit vervolgens opnieuw met een natte spons verwijderd (alleen water, maar in de spons zat nog een heel klein restje handafwasmiddel, bleek later).

Je probeert natuurlijk zo snel mogelijk zo'n chaos te verhelpen, met als gevolg dat de schade nu (een dag later) uiteindelijk alleen bij strijklicht en met je neus op de muur als kleine vage puntjes zichtbaar is. Als je het niet weet, dan zie je het niet meer. Een verzekering (van bijvoorbeeld de installateur) zal hier niets (meer) mee willen/kunnen doen (stuurt u eens een foto ... Ja meneer, alleen een witte wand te zien, wij doen niets). De schilder er opnieuw bijhalen zou misschien te pietluttig zijn (die wil natuurlijk wel, maar dat wordt wat duur), daar is het schoonmaakwerk te goed voor gelukt. Het is meer het idee dat iets wat net nieuw is na een weekje direct al niet meer 100% is ...

Mijn vragen zijn nu:

1. Op de muur zit witte latex muurverf van een premium merk (in het productblad op internet staat: afschrobbaar na een maand) wat er nu dus net een week op zat. Bij het afnemen met water gaf het (gelukkig) totaal niet wit af. Kan het dus inderdaad geen kwaad voor de latex om na een week al nat af te nemen?

2. Trekt de rommel die er op is gekomen door het nat maken niet juist de latex in (omdat die nog zo nieuw is), of is die na een week al behoorlijk ondoordringbaar geworden, ook als je het nat maakt?

3. Kan ik nu doorgaan met opnieuw nat afnemen, om het nog beter te krijgen of poets ik de rommel er dan juist in? Of moet ik misschien zoals het productblad van de latex zegt een maand wachten op volledige harding, of zijn de achtergebleven kleine spatjes dan moeilijker te verwijderen door indroging / intrekking in de latex?

4. Kan ik eventueel ook een schoonmaakmiddel gebruiken als ik dat zou willen, zo ja, wat is veilig?

Sorry voor het wat lange verhaal, maar ik ben er erg van geschrokken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U bent ook niet diegene die moet gaan lopen "poetsen" maar de installateur.
Hij moet die schade bij zijn verzekering claimen ( BAV ) en die komen niet onder de € 500,- kijken.

Uw installateur moet de schilder vragen en offerte te maken voor herstelkosten van de schade ( isoleren van de plekken en opnieuw sauzen ) waarmee hij naar de verzekering gaat. Geven die hun fiat dan kan de schilder aan de slag en dient u zijn declaratie in bij de installateur. Die vecht het verder uit met zijn verzekering.

Die drap bevat overigens vette bestanddelen die zichtbaar blijven en oiv zonlicht over enige tijd prominent aanwezig gaan zijn.
 

Verf

  • #3
U zou het nog kunnen herstellen, door de plek voor te behandelen met Isoleer van bv ******.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
U moet niets herstellen. Zodra u zelf gaat poetsen vervalt de aanspraak op garantie. Dat is de taak van de veroorzaker of iemand die hij daarvoor inhuurt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu