Latex verwijderen van houten balken

LangePier

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb gezocht op andere topics maar vond alleen maar vragen over het (over)schilderen van houten balken, niet over het strippen van (dit soort) hout.

Ik heb in mijn slaapkamer een puntdak gestut met A-frame van flinke balken. Die balken zijn ooit door eerdere bewoners geverfd met zeer waarschijnlijk muurverf/latex. Dit denk ik omdat de verflaag zeer dik oogt en volkomen mat is.

Mijn vraag is nu, of het mogelijk zal zijn deze balken te strippen van verf om de originele houtkleur terug te krijgen.

Alle input wordt zeer gewaardeerd, bij voorbaat dank!

 

De Bob

 • #2
Dat wordt een hele klus, maar kan met föhnen/verfafbrander/afbijt/schuren/verfkrabber enz.

De latex zal in het hout getrokken zijn, waardoor u het intensief moet behandelen.

Met een föhn/verfbrander of afbijt komt u het diepste in het hout.

Gebruik de juiste bescherm middelen voor handen/gezicht en adem.
 

LangePier

 • #3
Bedankt voor het snelle antwoord! Ik ben meteen aan de slag gegaan, en tot mijn verassing bleek de verf redelijk makkelijk los te komen.Onder de dikke laag latex zit een rode lak en daaronder vermoedelijk een witte grondverf, zoals ook is gebruikt op de kozijnen in mijn huis. Die lak en grondverf vallen er vrij makkelijk af te schuren, tot dusver even met de hand geprobeerd en dat ging vrij makkelijk.

Tot mijn blijdschap lijkt het hout zelf nauwelijks nerven te hebben, 't is een vrij strak geschaafd stuk. Er van uit gaande dat het strippen wel gaat lukken met de nodige manuren, is de vervolgvraag eigenlijk hoe ik dezelfde kleur kan bereiken als in de badkamer (zie foto's). Het is hetzelfde hout als dat ik nu aan het strippen ben. Is de rode kleur een gekleurde bijts of wat anders?

Bij voorbaat dank!

 

De Bob

 • #4
Beits of sterk verdunde loodmenie, dat is niet goed te zien vanaf een foto.

Google eens op "steigerhout beits rood" daar komt u de rode kleur tegen.

En dan deze kleur opervlakkig aanbrengen, dan komt u aardig in de buurt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #5
Ga naar een speciaalzaak waar ze gekleurde beits verkopen.
 

LangePier

 • #6
Qua kleur lijkt het idd erg op het 'Zweeds rood' dat je veel tegenkomt als ik op google zoek. De balken in mijn badkamer hebben echter een lichte glans, satijnglans in modelbouwtermen zeg maar, maar als ik het goed begrijp bestaat beits ook in glanzende varianten. Kwestie van zoeken dus! Dat loodmenie schijnt verboden te zijn en hoogst milieuonvriendelijk en voor jezelf waarschijnlijk ook niet geweldig, dus daar blijf ik verre van.

Heel erg bedankt voor de goede en snelle hulp! Mocht ik het binnen afzienbare tijd af hebben (dit weekend wil ik gaan strippen in ieder geval) zal ik een leuk plaatje van het resultaat tonen.

Bedankt!
 

LangePier

 • #7
Oke, we zijn een weekend verder en de balken zijn compleet gestript van verf. Het was een hele flinke klus, gedaan met een fohn en een verfschrappertje.

Op 1 balk is direct op het hout een donkergroene olieverf gebruikt. Deze verf zit echt een stuk in het hout getrokken. Welk middeltje kan ik het beste gebruiken om dit te verwijderen? Terpentine?Voor de rest zie je dat er op veel delen van het hout nog resten van vulmiddel/plamuur en grondverf zit. Ik hoop dit er met schuren af te krijgen. Ook zitten er nog bouten die de dwarsbalken verbinden met de staande balken. Deze wil ik gewoon kaal schrappen en laten.

Ik ben naar een Sikkens speciaalzaak geweest en die raadde mij de kleur mahonie 045 zijdeglans aan. Deze kleur is een stuk donkerder dan zweeds rood, maar dat zou gecompenseerd worden door het lichte hout waarop het zou worden aangebracht.
 

De Bob

 • #8
Afbijt voor de ingetrokken verf/verf resten.

U kan zo nodig ook de verf op kleur laten brengen
 

LangePier

 • #9
Ik heb eerst maar een stuk geschuurd. Conclusie daarvan is dat het lukt om de verf eraf te krijgen, maar er blijken nu veel met vulmiddel gevulde gaatjes in het hout te zitten. Dat valt niet weg te schuren en eruit peuteren is ook erg lastig omdat het vulmiddel harder is dan het hout er omheen en dus het gereedschap makkelijk eraf glijdt en in het hout snijdt, wat een rommelig gat oplevert als het eenmaal gelukt is het vulmiddel eruit te halen.

In de hoop dat afbijt ook dit vulmiddel er uit zou kunnen trekken, dit geprobeerd. Helaas heeft de afbijt alleen verf verwijderd (was te verwachten). Dus het resultaat is na afbijt dit, beter maar nog steeds verre van clean:Ik wil de balken niet meer gekleurd beitsen, maar liever in hun natuurlijk kleur laten (want gekleurd domineert het de kamer te veel vrees ik). Dat betekent helaas wel dat er weinig zal zijn dat eventuele imperfecties in het hout kunnen verdekken, zoals met een gekleurde beits wel het geval is.

Wat resteert is dus nog enorm veel werk om het hout schoon te krijgen. Ik heb dus geprobeerd te schuren, dit kan, maar is erg zwaar en langzaam werk want moet met de hand gebeuren; de schuurmachine is niet precies genoeg en schuurt niet genoeg materiaal weg om gericht verf weg te halen. Omdat schuren ontzettend bewerkelijk is, heb ik ook een oude bankschaaf geprobeerd. Deze verwijdert meteen een mooie laag hout (maar creëert makkelijk flinke oneffenheden - 'drempels' - die later weg geschuurd moeten worden om een vlak oppervlak te krijgen). Op zich werkt dit aardig voor de bovenste laag hout, maar de diepere, gevulde putjes in het hout blijven natuurlijk aanwezig. Dat zal helaas wel zo blijven vrees ik, maar dat hoop ik met een verf op kleur te kunnen oplossen.

Resultaat na afbijt, bankschaaf en schuren (zie de grijze plekken, dat is oud vulmiddel):Mijn vraag: bestaat er een betere oplossing om een gelijk laagje hout te verwijderen, misschien een machine? Iets dat beter werkt dan met grof geweld de bankschaaf erover halen en hopen op een egaal vlak?

Andere ideeën zijn natuurlijk ook meer dan welkom (problemen genoeg)

Heel erg bedankt De Bob en anderen!
 

De Bob

 • #10
Een kleine elektrische schaaf machine, of een schuurband machine.


Met een schuurband kunt u wat grover beginnen, en dan later fijn opschuren.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
 • #11
Is fineren een idéé, of dunne planken op plakken.
 

LangePier

 • #12
Fineren dacht ik ook aan inderdaad, maar vrees dat dat niet zo mooi wordt en bovendien nog erg veel werk is (want rondom, exact op maat, ook op de moeilijk bereikbare plekken). Dus dan stop ik er liever meer werk in voor een mooier resultaat.

Een schuurbandmachine lijkt me inderdaad erg goed. De schaafmachine op zich ook, maar omdat het hout niet overal even 'bevlekt' is, biedt de schuurbandmachine waarschijnlijk meer flexibiliteit.

Enorm bedankt!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #13
U kunt lang niet overal bij met een bandschuurmachine, met een driehoekschuurmachine is dat veel gemakkelijker en kunt bijna helemaal in de hoeken komen.
Kijk uit met een bandschuurmachine, er gaat plaatselijk al snel te veel materiaal af en dan zit u met ongelijke balken die weer glad geschuurd moeten worden, dat wordt dan dubbel werk.
 

Ralph

 • #14
Laten zandstralen lijkt me een beter idee.
 

LangePier

 • #15
Bedankt voor alle reacties. Het was er even niet van gekomen afgelopen weken om er iets aan te doen.

Zo'n bandschuurmachine is inderdaad wel waarnaar ik op zoek was. Van een driehoekschuurmachine weet ik niet of die genoeg kracht heeft, is dat niet gewoon hetzelfde als een normale elektrische schuurmachine maar dan met een ander vormpje? Dat ik niet in de hoekjes kan komen is inderdaad lastig met zo'n bandschuurmachine, maar dan moet ik die delen maar gewoon op de moeilijke manier met de hand doen vrees ik.

Zandstralen? Geen idee hoe dat werkt.
 

De Bob

 • #16
U heeft grote rechte vlakken waar u met een band schuurmachine prettig en snel kunt werken.
Voor de hoeken/moeilijke plekken kunt u een delta of kleine vlak schuurmachine gebruiken.
Met een Delta komt u vrijwel overal bij.

U vraag:
Ja, een Delta is een schuurmachine met een driehoek zool, licht en handig, en van een professioneel merk werken ze razend snel.
(Alle waren naar zijn geld)

Voor deze balken zou ik niet een te fijne korrel grootte nemen.
Begin met 80/100 of 120, het papier loopt al heel snel vol met de latex.
Wij beginnen met zulke balken meestal met K80, maar dat moet u even aanzien.

U kunt het altijd nog licht na schuren, maar eerst moet het meeste/ergste eraf
 

LangePier

 • #17
Ik ben vandaag de hele dag bezig geweest met een excentrische schuurmachine, die doet het geweldig. In een dag alle balken gedaan. Er zit alleen nog lelijk grijs vulmiddel her en der waar ik nog wat op moet bedenken.

Momenteel eerst even een ander punt. Op sommige plekken heb ik dieper geschuurd dan andere (om niet al te diep aangebracht vulmiddel eruit te schuren) waardoor een kleurverschil is ontstaan in het hout. Als ik het hout in een voedende maar kleurloze olie zet, trekt dit verschil dan weg?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #18
U kunt het proberen op een stukje dat niet in het zicht zit maar ik denk dat dit niet lukt.
De verkleuring is ontstaan door inwerking van licht, dat is niet zomaar weg te poetsen.
 

LangePier

 • #19
Misschien heb ik het niet duidelijk omschreven maar de verkleuring is ontstaan doordat ik niet gelijkmatig heb geschuurd, maar op sommige plekken aanzienlijk langer/harder dan op andere (om vulmiddel en verfresten daar weg te schuren).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #20
Dat heb ik begrepen, u hebt wat hout weg geschuurd dat onder invloed van licht donker is geworden, al voordat de latex erop gesmeerd is.
Waar u donker hout weg schuurt ziet u lichter hout terug.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu