Kozijnen vervangen

Ojbikker

  • #1
Mijn vriendin en ik heb zojuist een huis gekocht uit 1959. Het huis moet grondig gerenoveerd worden. In eerste instantie gaan we zaken aanpakken die we kunnen uitvoeren terwijl we er wonen, en vanaf de zomer gaan we er tijdelijk uit om alle installaties, plafond en muren aan te pakken.

De eerste klus die ik wil aanpakken is de vervanging van de houten kozijnen. De het hus heeft een spouwmuur, met een spouw van 5cm. Buitenspouw bestaat uit rode bakstenen en binnespouw uit witte.

Inmiddels heb ik aardig wat zelfstudie gedaan, maar ik zit nog met een paar vragen en ben beniewud naar jullie ervaring.


Grofweg lees ik 3 methoden om de kozijnen vast te zetten.
1. Spouwlat weer goed vastzetten, evt met pur en nieuwe kozijn hierop schroeven. Nadeel: Pur is geen montagemiddel

2. Stelkozijnen plaatsen van watervast multiplex 18 mm op spouwlat. Kozijn hierop plaatsen. Nadeel: diepere sponning nodig/ Montage kozijn zichtbaar aan binnenzijde?

3. Kozijn vast zetten met verzinkte strips op binnen dagkant (evt verdiept en weer dichtgesmeerd)


In de handel vrijwel alleen kozijn profielen met kalksponning van 8mm diep. Voor het plaatsen van de kozijnen volgends bovenstaande methoden is het wellicht handig om een renovatie profiel kozijn te gebruiken. I dit altijd nodig?

Is het voldoende om 1 zijde van de kalksponning af te frezen/zagen of dien ik de kalksponning te verdiepen. Eventueel kan ik een montage kozijn van 10mm multiplex maken. Dan heeft het kozijn nog 2mm spelling.

Ik merk dat iedere aannemer deze klus anders aanpakt. Er is dan ook vast niet één weg naar Rome.

Kan iemdand mij een goede beschrijving geven of zeggen waar ik deze informatie kan vinden? Evt een goede website of een bouwkunde boek. Een zeer langdurige zoektocht op internet heeft mij nog niet het verlossende antwoord gegeven.

ter illustratie



Onderstaandkozijn lijkt mij het meest ideaal:



Bij voorbaat veel dank. Hartelijke groet,

Otto-Jan
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De aannemer moet zelf weten of zijn methode goed is. Hij geeft immers ook garantie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu