Kozijn en tuindeuren plaatsen, maar onderdorpel behouden?

Ontos

 • #1
Beste forumleden,

Zie foto's in de bijlage.

Wij willen bij ons in oude huis nieuwe tuindeuren gaan plaatsen. Deze tuindeuren zaten er bij de bouw in, maar zijn in de jaren zeventig vervangen door een raam + houten plaat (heel energiezuinig) eronder. Wel zijn het oude, houten kozijn en de granito natuurstenen onderdorpel nog aanwezig (zie laatste twee foto's). Het houten kozijn is aan vervanging toe, geen houtrot, maar de constructie is aardig aangetast. Doordat een raam daar is geplaatst is er namelijk een verticale balk door het oude kozijn heen gejaagd aan buiten- en binnenzijde.

Zelf vind ik het al zonde vanwege duurzaamheid en esthetiek om de kozijnen te vervangen, maar ik volg de vakman hierin wel. Echter, wil ik graag de originele onderdorpel behouden. De vakman raadt aan deze te vervangen voor een holonite exemplaar aangezien hij geen garantie kan geven op een goed sluitende tuindeur. Tegen een meerprijs vanwege de extra arbeid wil hij dit wel doen. Daarnaast ken ik de verhalen van natuurstenen dorpel en koudebruggen.

Doe ik er verstandig aan de onderdorpel te laten zitten en enkel de kozijnen te vervangen? Is dit een klus die relatief makkelijk moet kunnen worden uitgevoerd of moet ik mijn verlies nemen? Wat is jullie advies?

Groeten en alvast veel dank,
Ontos

IMG-20200420-WA0002.jpg IMG-20200420-WA0008.jpg IMG-20200501-WA0012.jpg IMG-20200420-WA0007.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De bestaande dorpel ziet er niet al te fris meer uit, ik zou hem vervangen want de aansluiting van de deur zal moeilijk winddicht te maken zijn.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Het gaat erom wat je zelf wilt: Heeft het pand nog genoeg authentieke details om ook het behoud van deze onderdorpel te rechtvaardigen? Of ga je toch voor verbetering van comfort, waarbij je de oude details wel benadert. Dat is ongeveer het verschil tussen restauratie en renovatie.

  Een holonite dorpel is ook een koudebrug. Maar het is een goedkopere oplossing dan een nieuwe hardstenen dorpel met neuten.

  Echter waar je zeker op moet letten: Kies indien mogelijk voor dikkere deuren (min. 54 mm) met kaderdichting en een meerpuntsluiting. Daar hoort ook een diepere kozijnsponning bij. Kijk ook of de bovenkant van de dorpel op een aanvaardbare hoogte ligt voor zowel toegankelijkheid als afvoer van hemelwater.
   

  Ontos

  • #4
  Veel dank allebei.

  Ik neig ernaar de onderdorpel ook te vervangen en voor een granito look te gaan. De dorpel ziet er op toegevoegde foto minder fris uit dan hij na een schoonmaakbeurt is. Comfort in je woonkamer blijft toch wel het allerbelangrijkste...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu