Openslaande tuindeuren in bestaand kozijn plaatsen

Donder

  • #1
Hallo,

Wij hebben momenteel in onze achtergevel een groot kozijn van circa 3m breed en 2.20 m hoog zitten. Hier zitten twee ramen in met aan de onderzijde een houten betimmering van circa 50 cm hoog.
Nu willen we graag openslaande tuindeuren plaatsen.
Is het mogelijk om het bestaande kozijn (zijstijlen, boven- en onderdorpel) te laten zitten en alleen de huidige tussenstijl, tussendorpel en houten betimmering ter verwijderen?
En vervolgens nieuwe tussenstijlen en -dorpels te plaatsen? Of wordt dit mogelijk geen solide constructie?
De kwaliteit van het huidige kozijn is goed.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Alles kan, maar het goed vastzetten van de nieuwe tussenstijl(en) waar de deuren aan komen te hangen is vrij lastig. Ook hou je een paar oude verbindingen "over" die je onzichtbaar moet wegwerken, indien in een onderdorpel kans op aantasting reëel. Verder moet je hout dezelfde afmetingen hebben als bestaand.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zie dit niet werken. Ga je het nieuwe kozijn zelf maken? Als je dit uitbesteed vraag het dan aan die persoon. Ik verwacht het advies om te vervangen.
 

Donder

  • #4
Ik ga het nieuwe kozijn zeker niet zelf maken. Een huidig te verwijderen tussenstijl moet toch wel netjes zijn weg te werken, met een houtreparatie pasta o.i.d.
Kan er niet een uitsparing gemaakt worden in het huidige kozijn waar de nieuwe tussenstijlen in geplaatst worden? En dan vastzetten met kit/lijm. Ik dacht dat dit dan toch wel een stevige constructie oplevert waar een deur aan kan hangen. Maar misschien heb ik t mis
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
In een bestaand kozijn kan je geen nieuwe tussenstijlen maken, want er kan geen goede verbinding gemaakt worden.

De oude verbindingen dichtmaken met een vuller zou een uiterste redmiddel moeten zijn, want het is geen duurzame oplossing.

Vraag het maar eens aan degene die het gaat maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu