Kookgroep in meterkast

Davidson

  • #1
Ik heb een vraag over mijn kookgroep in de meterkast. Ik heb een nieuwe inductiekookplaat gemonteerd en deze volgens de instructie aangesloten. Nu is mijn vraag. Wanneer ik één helft van de kookgroep uitzet zou dan altijd één helft van de inductiekookplaat moeten blijven werken. Beide kanten werken nu goed maar ik vraag mij af of mijn beredenering ter controle van een goede aansluiting klopt. Wanneer ik namelijk de linkerkant van de kookgroep in de meterkast uitzet werkt de hele plaat niet. Maar wanneer ik alleen de rechterkant van de kookgroep uitzet werkt één helft van de inductiekookplaat nog wel. Ik zou dan verwachten dat wanneer ik één groep van de kookgroep uitschakel ik zo en zo één deel van de inductieplaat zou moeten kunnen gebruiken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Zijn die twee groepen niet aan elkaar gekoppeld dan?
Plaats eens een foto van de groepenkast.
 

Davidson

  • #3
De oude inductieplaat is vervangen aan de aansluiting in de meterkast ben ik verder niet geweest. Klopt mijn wijze van redeneren.
 

Davidson

  • #4


De twee uiterste linkergroepen zijn van de kookplaat
 

Davidson

  • #5


In de wandcontactdoos zitten op N1 en N2 de blauwe draden en op de L1 en L2 de bruine draden. De inductiekookplaat heb ik volgens schema 2L/2N aangesloten N1-Blauw, N2-Grijs, L1-Bruin en L2-Zwart. Op de stekker heb ik op N-Blauw, L1-Grijs, L2, Zwart en L3 bruin. Plus overal uiteraard de aarde.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Bij ouderwetse elektrische kookplaten die uit niet meer dan een paar draaiknoppen, thermostaten en gloeispiralen bestonden ging jouw theorie waarschijnlijk wel op, dat je met één ingeschakelde groep de helft van de pitten kunt gebruiken.

Moderne kookplaten bevatten veel meer elektronica (LCD-schermpje, tiptoetsen). Deze elektronica wordt waarschijnlijk maar uit één van de twee groepen gevoed. Staat die groep uit, dan werkt niets meer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Een kookgroep automaat hoort gekoppeld te zijn. Jij hebt 2 losse dubbelpolige automaten, dus 2 groepen, naar 1 apparaat.

Een gekoppelde kookgroep wordt gezien als één groep, anders zou je de bedrading ook niet in dezelfde buis mogen leggen, en moet ook in één handeling uit te schakelen zijn.

Wellicht is er een koppelstukje verkrijgbaar om de hendeltjes van beide automaten aan elkaar vast te zetten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Er zit toch gewoon een koppelstukje? Ik zie een ijzeren stangetje tussen de bedieningshendels van de linker twee automaten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Er zit wel iets. Maar dat rijmt niet met
Wanneer ik één helft van de kookgroep uitzet zou dan altijd één helft van de inductiekookplaat moeten blijven werken. Beide kanten werken nu goed maar ik vraag mij af of mijn beredenering ter controle van een goede aansluiting klopt. Wanneer ik namelijk de linkerkant van de kookgroep in de meterkast uitzet werkt de hele plaat niet. Maar wanneer ik alleen de rechterkant van de kookgroep uitzet werkt één helft van de inductiekookplaat nog wel.
Ik ben benieuwd hoe de nul is geschakeld... Waarschijnlijk loopt deze via 1 groep in plaats van via beide groepen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Waarom rijmt dat volgens jou niet? Volgens jou zou altijd de helft van de plaat moeten werken ook al staat er een groep uit? Dat is niet mijn ervaring met de meeste moderne platen.

Of het rijmt niet, omdat Davidson het voor elkaar krijgt om één helft uit te schakelen ondanks de brug tussen de hendels? Bij veel merken dient de hendel alleen maar om de knopjes eronder naar beneden te duwen, maar zit dat verder mechanisch niet gekoppeld. Dus wanneer je de hendel naar beneden drukt, schakel je tegelijkertijd 4 schakelaars af. Maar bijvoorbeeld bij kortsluiting schakelt het niet vierpolig af.
 

Davidson

  • #11


Er zit inderdaad een stangetje tussen beide groepen. Maar het is mogelijk om ter mogelijke controle maar één groep in te schakelen.



In de meterkast ziet het er als volgt uit.

Naar ik begrijp van XanderH is de manier waarop ik e.e.a. extra wil controleren niet een optie. Ik heb me aan de aansluit instructies gehouden en wanneer ik alle platen om vol vermogen gebruik werkt de plaat naar behoren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu