Aansluiten kookgroep - advies aansluiten vd kabel in de meterkast

Edwin37

  • #1
Goededag
Ik zou graag advies willen krijgen mbt het aansluiten vd kabel in de meterkast. Er is een aparte kookgroep geplaatst voor inductie naast de meterkast. De bedrading vanaf deze groep naar de inductie is al gedaan met ah einde de periflex aansluiting.
De bedrading vanuit de meterkast naar de onderzijde van de kookgroep wil ik duidelijk hebben.
Kan ik met 4mm² of 6 mm² werken vanaf de bovenzijde van die rechter ALS naar de onderzijde van die kookgroep? Het lijkt alsof die niet in gebruik is.

gr. Edwin

20231001_133212.jpg 20230928_144935.jpg 20230929_140929.jpg 20230929_140941.jpg 20230929_140951.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Die ongebruikte automaat rechts onderin is geen aardlekschakelaar, maar een 3-fasen installatieautomaat. Misschien had je die wel voor je kookplaat kunnen gebruiken in plaats van de nieuwe kookgroep, alleen valt het op dat deze groep niet door een aardlekschakelaar is beveiligd en zonder een meting van de aardingsweerstand is niet te zeggen of dat wel zomaar kan...

De nieuwe kookgroep is een aardlekautomaat, dus een aardlekschakelaar en installatieautomaat gecombineerd in één component. Deze sluit je niet achter een aardlekschakelaar aan maar direct na de hoofdschakelaar.

Onderin de kast zitten verdeelklemmen die je mooi zou kunnen gebruiken om het een en ander aan te sluiten. Ik zou de draden die nu onderin die 3-fasen automaat zijn aangesloten loshalen en op de verdeelklemmen aansluiten, iedere draad in eigen klem uiteraard. Vanuit die klemmen sluit je dan draden aan naar de kookgroep en eventueel weer naar de 3-fasen groep als je daar ooit iets mee zou willen. Als je dit soort klussen wilt doen hoef ik hopelijk niet meer te vertellen dat je de boel wel eerst even spanningsloos moet maken? :wink:

Je hebt een 3-fasen installatie met waarschijnlijk 3x25A hoofdzekeringen, ik zou de kookgroep niet op één van die fasen aansluiten aangezien de kookplaat waarschijnlijk meer dan 25A kan opnemen, maar over 2 fasen verdelen. Kies daarvoor de minst zwaar belaste fasen (in ieder geval fase 2, want die wordt nu zo te zien helemaal niet gebruikt).

Voor het aansluiten van de nul onder de automaten zou je nog een kamrail kunnen gebruiken zodat je beide automaten met 1 nuldraad kunt aansluiten:
Edit_2021-11-07_10.jpg


Ik ben trouwens geen fan van deze kookgroep, uitgevoerd met 2 gekoppelde aardlekautomaten. Ik heb al te vaak gezien en gelezen dat sommige kookplaten daar niet goed mee functioneren omdat het twee aparte aardlekbeveiligingen zijn en de kookplaat blijkbaar toch niet uit twee volledig gescheiden circuits bestaat. Dat ga je mogelijk ontdekken nadat je een en ander hebt aangesloten...

Heb je in de Perilex stekker wel adereindhulzen gebruikt?
 

Edwin37

  • #3
Hoi Xander
Bedankt voor de snelle reactie. Als ik m goed begrijp zeg jij...volgens mijn nieuwe tekening......rood loshalen....plaatsen op oranje....doorverbinden naar paars en bruggetje voor blauw?

In de 1e alinea van jouw antwoord geef je aan dat de rechter automaat een 3-faseninstall.automaat is en niet gezekerd middels aardlek.
De draden die daar onderin zitten komen vanaf de bovenkant van die linkerautomaat. Wat is die linkerautomaat dan? Is dat dan de hfdschakelaar? Dat moet haast wel want ik kon ook zo snel geen grote ouderwetse knop vinden op de zwarte kast om m uit te zetten. Nu begint t helder te worden.
De perilex kwam rechtstreeks bij mn dochter vandaan en gaat nu naar mn zoon. Denk dat de keukenboer m daar toen geïnstalleerd heeft.Volgens mij zit er in de stekker geen huls. Ik heb m alleen opengeschroefd om te kijken hoe de draadkleur liep ivm gelijkheid op de doos.
Ik denk dat ik er nu wel uitkom dankzij jou. Maar......voor de verlenging naar de kookgroep 4mm² of 6mm² draad?
Bedankt gr. Edwin

20231002_090054.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja, links is de hoofdschakelaar. Handig om te weten wel als je in de groepenkast gaat knutselen... En ben jezelf ervan bewust dat de draden en klemmen onder de hoofdschakelaar dan uiteraard wel onder spanning blijven staan.

Ik zou inderdaad rood aansluiten op oranje en doorverbinden naar paars. Gebruik de linker 4 aftakblokken voor L1, L2, L3 en N, de meest rechter is bedoeld voor PE. 1 fase gebruik je niet voor deze kookgroep dus je sluit uiteindelijk maar 3 draden aan naar paars toe. 4mm² of 6mm² is allebei prima, de hele kast lijkt met 4mm² bedraad.

Als je soepele geleiders aansluit in een schroefklem zoals in de Perilex stekker horen daar adereindhulzen bij. Zonder adereindhulzen kun je een deel van de fijne aders kapot draaien of kan een deel van de fijne aders naast de schroef komen en slecht contact maken. Hiermee riskeer je een slecht contact dus hoge overgangsweerstand, warmteontwikkeling of brand.
 

Edwin37

  • #5
Xander
Hartstikke duidelijk nu. Ik ga jouw advies mbt hulsen en aansluitingen opvolgen. Nogmaals bedankt voor de snelle en heldere uitleg. Zo wordt DHZ-en steeds leuker.
gr.Edwin
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu