Meterkast geschikt voor kookgroep?

EelcoBos

  • #1
Hallo,
ik wil een perilex gaan trekken naar een nieuwe keramische kookplaat.
hiervoor moet ik in de meterkast natuurlijk een kookgroep bijplaatsen. Ik heb ruimte om een kookgroep te plaatsen alleen weet ik niet zeker of mijn meterkast in de huidige situatie geschikt is. Zou iemand kunnen kijken op de foto of mijn meterkast geschikt is hiervoor?
alvast dank!

groeten Eelco

2FF92955-325C-4115-BE6E-9089C4F4CF04.jpeg CAD1D267-CBBC-43B4-B94E-98F00BC6D112.jpeg
 

dennistd

  • #2
Je hebt een driefasen-aansluiting. Veel beter is het om een krachtgroep te plaatsen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Krachtgroep plaatsen inderdaad. Je zult even moeten meten of die er onderin nog tussen past.
 

EelcoBos

  • #4
Dank voor de antwoorden. Dan bedoel je onderin ertussen zetten?
en wat is dan in jip en janneke taal de vervolg stap?
op welke aansluitingen sluit ik die krachtgroep dan aan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wanneer je 'jip en janneketaal' nodig hebt voor het installeren van groepen in een groepenkast, dan heb je gewoon niets te zoeken in die groepenkast. Dan moet je dat overlaten aan een vakman op elektrotechnisch gebied.

Het is niet alleen levensgevaarlijk om in zo'n groepenkast te werken, maar bovendien kun je, wanneer je een kookplaat op de verkeerde manier aansluit en er onverhoopt 400 Volt op een deel komt te staan waar normaal 230 Volt op hoort te staan, de kookplaat binnen een mum van tijd om zeep helpen. Dat is echt geen denkbeeldig scenario, tussen de fasen van een driefasen systeem staat namelijk 400 Volt! En denk maar niet dat je dan garantie hebt, weant in elke gebruiksaanwijzing van elke merk kookplaat staat, dat je de installatie ervan door een vakman moet laten doen!

Wel zou je eventueel de kabel van meterkast naar kookplaat zelf kunnen trekken en die aan laten sluiten door de betreffende vakman. Overleg dan even met hem wat er precies nodig is en waar de kabel het beste kan komen te lopen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Stappenplan in Jip en Janneke taal is inderdaad om de electricien te bellen en hem te vragen een krachtgroep te plaatsen....
 

EelcoBos

  • #7
Ik heb zelf best wat electra aangelegd en dat is altijd goed gegaan, alleen heb ik een beetje tips en adviezen nodig voor het installeren hiervan. Ik zal zeker geen risico nemen en begrijp dat dit serieuze zaken zijn.
het moet kunnen om het zelf te doen en denk door kennis te delen we een heel eind kunnen komen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik zou de vakman ook even die hele kast laten beoordelen.

- Geen buisinvoerstuk maar een grote "brievenbus" aan de bovenkant. Dit hoort IP40 te zijn, voorwerpen van 2,5mm horen de groepenkast niet in te kunnen om stof en vuil buiten te houden.
- Die invoer rechts onder is al net zo fraai.
- Geen aardrail maar alleen een lasklem?? Volgens mij had de lasklem ook een gaatje te weinig want van de 2 kabels die rechts onderin de kast in komen lijkt maar 1 aardedraad te zijn aangesloten.
- Spanningsafhankelijke aardlekautomaten waar een hoop over te doen is geweest (maar het verhaal "in de wandelgangen" is dat NEN1010 op dit vlak wellicht gaat versoepelen).
- Waarom heb je een 3 fasen groep met 3 fasen kWh meter, waar achter maar 1 fase is aangesloten? Zwart en grijs liggen zo te zien nog los onderin de kast. Is dit voor een laadpaal? Wil je niet sneller op 3 fasen laden?

De kookplaat zou je inderdaad het beste aansluiten met een 3-fasen aardlekautomaat zoals je er links onderin ook al één hebt zitten (voor een laadpaal?). Daar heb je geen ruimte meer voor. Het zou precies passen tussen de bestaande aardlekautomaat en de hoofdschakelaar in passen maar daar zit al iets voor die stroomtransformators (voor loadbalancing laadpaal??). Dat wordt de kast uitbreiden dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu