Kleine lekkage, vermoedelijk via daktrim

Vorig jaar beetje lekkage gehad. Kwam iets water binnen in de uitbouw in een hoekje. Niet veel. Maar plekje op plafond. Maar meteen het hele dak opnieuw laten doen over de oude laag heen. Ik had geen zin professorische reparaties. Daktrim is blijven zitten. Daar is de nieuwe laag netjes ingeschoven. Maar afgelopen weekend, met die lange en enrome harde regen zagen we weer dat er op dezelfde plek wat water binnen kwam.Het was dus eigenlijk niet nodig, het hele dak opnieuw in de bitumen, maar goerd. Ik heb daar nu nooit geen omkijken meer aan. Als ik ooit verkoop, dan kan ik er bij zeggen dat het dak van 2022 is. Er ligt altijd een plas water op het dak bij regen, maar dat kan het niet zijn, want dan zou er veel meer naar binnen stromen. Ik heb naderhand de plas water weg geveegd de afvoer in, na de regen, maar geen extra water binnen. Dus het kan geen liggend water zijn wat binnen komt lijkt me. Het lijkt er dus verdomd veel op dat het via een kier in het metaalwerk van de daktrim komt. Ik heb dus de binnenhoek een kitje gegeven. Van de week weer regen, en niks geen lek water. Ik heb de expansienaden van de trim ook al met loodband geplakt uit voorzorg. Kan het dus via de daktrim zijn gekomen door de druppels hemelwater die vallen ? En is het verstandig om over de hele daktrim af te kitten , wat ik hier elders zag bij ene WgB ? Het enige wat er verder een jaar terug veranderd is dat ik in de daktrim een paar gaatjes heb geboord om het afdakje aan vast te schroeven. Maar dat kan het toch niet veroorzaken ? Dat is helemaal goed afgesloten met polymer kit, en de schroef is een EPDM schroef.

20230806_122803.jpg 20230807_100856.jpg 20230806_122814.jpg Screen Shot 08-10-23 at 06.30 PM.PNG Screen Shot 08-10-23 at 06.49 PM.PNG
 
En is het verstandig om over de hele daktrim af te kitten , wat ik hier elders zag bij ene WgB ? Het enige wat er verder een jaar terug veranderd is dat ik in de daktrim een paar gaatjes heb geboord om het afdakje aan vast te schroeven.
Als je goed kijkt zie je dat er bij jouw haast geen mogelijkheid is om die ruimte te vullen. De dakbedekking zit tot de bovenkant van de inplakruimte, deze is meestal rond de 8 mm hoog of iets hoger.
Bij jouw is het zeer nauw en wellicht heel erg lastig om die inplakruimte goed te vullen. Het aantal meters lengte speelt ook een rol.
Die gaatjes, horizontaal of verticaal geboord, nog maar eens controleren of met de tuinslang simuleren.
 
Ja, dat komt door de 2e laag. Dat is er netjes ingschoven. Lijkt me dus ook raar dat het water daarin loopt. Dus blijft eigenlijk over die metalen binnenhoek van de trim. Maar zeker weten doe ik niet. Ik lig er weakker van wat het toch zou kunnen zijn. Kan eigenlijk alleen die hoek zijn geweest. dat was wel een kier, die binnen hoek. is nu niet mooi afgekit, Maar ik ga dat nog wel eens cosmetisch goed doen als het echt een tijd kurkdroog is. Kan het eigenlijk gaan lekker door de naden van de trim ?
 
Kan het eigenlijk gaan lekker door de naden van de trim ?
In de praktijk vraagt het ervaring om de randstrook op de oplegging van de daktrim goed aan te brengen.
Zowel de hechting en waterdicht maken.
De filmpjes op Youtube kan je een indruk krijgen.
Door de inplakruimte vol te spuiten met een goede bitumenkit ben je altijd zeker.
De naden van de daktrim is ook zoiets. Daar moet ruimte zijn om dat aluminium moet kunnen werken maar het moet ook waterdicht zijn.
 
Geen idee waar ik naar kijk op foto 5
Ik zie een gat in de kitnaad, water wat onder de epdm kan komen en capillair verder omhoog kan komen
 
Als het geen zichtwerk is, dan zou ik simpelweg een tube kit leegmaken.
Water kan een gek pad kiezen, dus pak alles aan waar je over twijfelt en als de kit nog niet op is ook weer je niet over twijfelt.

Ook zoiets gehad, alleen bij harde wind en regen ging het flink lekken. Volle tube kit leeggemaakt en tot nu toe waterdicht. Zal alleen nooit weten waar het probleem precies zat.
 
Marcn.88 Heb jij een voorbeeldje voor me van die overzetkappen ? En misschien even persoonlijk bericht waar ik die kan kopen/bestellen. Ik neem elk advies serieus. Je schrijft "laten zetten". Kan je dat niet zelf ? Ik ben nu al twee keer door dakdekkers in de steek gelaten bij een calamiteit. Heb het hele schuine dak half laten renoveren, dakpannen er er, panlatten er af, dampfolie er op, nieuwe panlatten, dakpannen er weer op en meteen om de zoveel vastzetten met panhaken. Had iets wat ik niet lekker vond zitten in november. Nou hij moet nu nog komen. Platte dak ook helemaal nieuw. Door een ander. Die heeft mij zelfs geblokkeerd op de telefoon. Schijnt echt heel veel te gebeuren.Tja, een grote klus levert meer op. En de nazorg is nihil, de tien jaar garantie die ze beloven is gewoon pure bluf.Ze zetten elke smoes in om er vanaf te komen, tot je opgeeft.
 
Ah oke, ja dat is een mooie oplossing. Bedankt. Nooit gezien. Ik zal eens informeren bij de klussenman. Ik heb er één in de buurt wonen. Het moet gewoon goed , want alles is verder nieuw. Maar eerst kan ik wel eens bij de profiles zaak informeren, waar ik destijds de metalen dakplanplaten op maat heb besteld voor de schuur. Ook meteen de windveren en nok op maat. Die zou dit moeten kunnen maken. Maar je moet dan wel in je dak gaan boren dus.

2JisdXSJwZyLpHuFTcvp8EX4.gif Screen Shot 08-11-23 at 09.51 AM.PNG
 
Ik weet niet of dit hier ook het geval is geweest, maar stel dat de afvoer het water niet kan
verwerken en het water staat tot aan de rand van de daktrim dan kan het via de spouw naar binnen lopen.
Zelf heb ik dat ook ooit meegemaakt toen de afvoer verstopt was met wat takken en bladeren.
Zo'n overzetkap zal dan niet helpen.
 
Maak het verhaal compleet en laat ook de afwerking van de hoeken en de kopse kanten van de gezette plaat zien.
Zal wel kit worden.

Investeer dan in moeite om het horizontale deel van de dakopstand met afschot naar binnen te maken.
Dusdanig dat er bijna geen horizontaal vlak is en het water niet naar de inplakruimte van de trim loopt.
Om dat de randstrook moet worden gebogen ontstaat er vaak een gootje in het horizontale deel.
 
Vandaag om te beginnen toch rubber seal kit in die trimgleuven geperst. Daar in de rand moet het ergens zitten. Moet toch ergens beginnen. En het dakleer is van november 2022 dus dat is het niet. Die overzet randen, daar ga ik wel een offerte voor aanvragen. Heb een fabrikant gevonden.

20230811_1655472.jpg
 
wat ik het voordeel vindt als er overzetkappen worden gemonteert is dat het dakleer tot iets over het boeideel weer naar beneden geplakt kan worden, op deze manier zal het bij een verstopte afvoer oid het water niet binnen kunnen komen.
 
  • Like
Waarderingen: Aristonos
wat ik het voordeel vindt als er overzetkappen worden gemonteert is dat het dakleer tot iets over het boeideel weer naar beneden geplakt kan worden,
Dat is leuk voor EPDM of andere zeer soepel materiaal.
Een goede kwaliteit bitumen 3 tot 5 mm dik daarmee zie ik nog niet dat je deze even haaks naar gebogen kan krijgen. Daarbij krijg met je materiaal een je dubbel dikke verticale strook op je boeideel.
 
  • Like
Waarderingen: Aristonos

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
202
Dak en schoorsteen
Maike
Reacties
2
Weergaven
484
Dak en schoorsteen
Walker
Reacties
2
Weergaven
517
Dak en schoorsteen
Charel
Reacties
7
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Mn22

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu