Kleine houtkachel voor gemetselde schoorsteen.

Eise

 • #1
De situatie is zo dat onze woning over 1 á 2 jaar hoogstwaarschijnlijk gesloopt moet worden (Groningen, aardbevingen), het betreft een slecht geïsoleerde woning met twee gaskachels aan weerszijden van het woonvertrek. Graag zouden we één van deze kachels willen vervangen door een houtkachel, zeker met de huidige gasprijzen. Alleen gezien de toekomst van de woning heeft het geen zin om hier bakken met geld tegenaan te gooien, de vraag is dan ook simpel: is het mogelijk om direct een houtkachel te plaatsen met minimale aanpassingen?

Het betreft een halfsteens gemetseld rookkanaal met een binnenafmeting van 25x25cm, hier is geen buis in geplaatst maar is aan de binnenkant wel afgestreken.

IMG_20220927_185916.jpg


Kan hier gewoon direct een kleine houtkachel voorgezet worden (er rekening mee houdend dat dit geheel maar enkele jaren hoeft te functioneren en daarna gesloopt wordt.)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Nee, er zal een pijp in moeten om te zorgen voor voldoende trek en afvoer van rookgassen. CO-vergiftiging houdt er geen rekening met dat een woning over enkele jaren gesloopt zal worden, maar zal jou eerder slopen.
   

  Eise

  • #3
  Het zal inderdaad even duren voordat het kanaal op temperatuur is en de trek een beetje op gang komt.. maar is een gemetseld kanaal dan per definitie ongeschikt? Vroeger werden alle haarden en kachels daar toch op gestookt.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #4
  @GDelea : Wat is jouw mening hierover?
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
  je zou een rookproef kunnen laten uitvoeren om te zien of het kanaal niet te lek is. ook zou je dan gezien de afmeting van het rookanaal een kachel moeten uitzoeken met een niet al te hoog rendement. en een behoorlijke diameter 180/ 200/ 220
   

  Eise

  • #6
  Kijk, dat klinkt al iets belovender! Een rookproef kan door een schoorsteenveger worden uitgevoerd neem ik aan? De meeste kachels hebben een rendement van 70 à 85% lees ik, als je aan de onderkant daarvan gaat zitten moet het wel goed zijn? Of zijn moderne houtkachels per definitie te efficiënt en moet ik op zoek naar een oudje..
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
  een kachel met een te hoog rendement onttrekt teveel warmte aan de rookgas temperatuur .kom je onder een bepaalde temperatuur dan heb je kans dat boven in de schoorsteen de temperatuur te laag wordt met als gevolg condensatie met in het ergste geval zelfs roet water.
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #8
  Heb je al stookhout? Als je dat nog moet aankopen kon de besparing nog wel eens tegenvallen. Stookhout kost inmiddels ook de hoofdprijs.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu