Kledingkast onder dakkappelen: multiplex

Tijmen1972

  • #1
Beste,

Ik wil een kledingkast maken onder twee dakkapelen. De totale breedte is 540 centimeter verdeeld over 9 modules van 60 centimeter breed (elk met een binnenmaat 56,2 centimeter en 18 mm dikke zijpanelen). Hoogste punt in het midden zijn 3 modules van 60 centimeter met een hoogte van ongeveer 202 centimeter. Deuren in het middengedeelte zullen ongeveer 195 cm hoog worden. Alle modules hebben een plint van 7 centimeter. Zie voor indruk onderstaande ruwe schets.Ik twijfel welk materiaal ik moet gaan gebruiken voor de bouw van de kast, en dan met name voor de deuren, deze worden afgehangen met inboorscharnieren / potscharnieren met een diameter van 35 mm. De kast zal redelijk intensief gebruikt worden dus ik wil er zeker van zijn dat de zijpanelen sterk genoeg zijn om de deuren in af te hangen en ook dat gekozen houtsoort voor de d

Ik heb de volgende opties:
OPTIE 1: ALLES MULTIPLEX 18 MM DIK. Achterwand van 10 mm multiplex. Vervolgens (alleen) interieur in de grondverf en aflakken.

OPTIE 2: ALLES MDF 18 MM DIK. Achterwand van 10 mm multiplex. Vervolgens (alleen) interieur in de grondverf en aflakken. Vraag me af of de zijwanden de scharnieren en het gewicht van de deur houden.

OPTIE 3: COMBINATIE MDF EN MULTIPLEX 18 MM. De grondplaat (56,2 x 60 cm), plinten voor grondplaat (7 cm hoog en 56,2 cm breed), legplanken en de bovenplaat (180 cm) allemaal van 18 mm MDF. De achterwand van 8 mm MDF en de zijpanelen van 18 mm multiplex met een hoogte van dus ongeveer 202 cm. De deuren zullen ongeveer 195 cm (202 cm - 7 cm plint = 195 cm) hoog worden. Vervolgens (alleen) interieur in de grondverf en aflakken.

OPTIE 4: Alles van gefineerd meubelpaneel/spaanplaat maken. Ben hier huiverig voor het (laten) zagen. Fineer wil nog wel eens wegspringen, ook als je het met schilderstape afplakt. Zal ook wat in de bouwmarkt moeten laten zagen en die zaag is niet altijd even scherp weet ik uit ervaring. Dit is bovendien een behoorlijke kostbare oplossing aangezien mijn vrouw heet interieur in een andere kleur dan wit wil. :D Dergelijke meubelpanelen van 250 x 60 cm zijn redelijk aan de prijs.

Wat zouden jullie adviseren? Hebben jullie nog andere tips?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Mdf.
Maar dan niet van de bouwmarkt, maar van de houthandel.
Hoe zwaarder een plaat is, des te beter is de kwaliteit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
De deuren zou ik niet van 18mm MDF maken. Veel te zwaar.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Gaat prima met voldoende scharnieren.
Dunner is lastig bij gebruik van "keukenkast" scharnieren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu