Kledingkast maken onder schuine wand

Dikkie1

  • #1
Hallo medeklussers,

Ik wil graag een kledingkast maken onder gedeeltelijk een schuine wand. Nou moet ik van mezelf zeggen dat ik niet erg een klusser ben, maar goed wellicht kunnen jullie me aan enige tips helpen hoe ik dit het beste aan moet pakken. Ik heb al wel op dit forum gekeken, waar ook wel vragen hierover worden gesteld maar kom er niet echt verder mee.

Het is de bedoeling dat de volledige wand kast wordt (zie foto). De hoogte is ongeveer 260cm, zo hoog moet hij ook worden, wellicht met spotjes erboven. Hij wordt 67 cm diep. De schuine kant is een stalen balk, bevestiging van de kast daaraan lijkt me niet kunnen. Mijn idee was dan ook om de kast op te bouwen in de kamer en deze zo op zijn plek te schuiven. Schuifdeuren is naar mijn idee geen optie, aangezien de muur waar het stopcontact zit nog een televisie komt.

Om te beginnen welk hout moet ik hiervoor gebruiken, ik lees dat er wel kasten van Mdf hout worden gemaakt, maar volgens mij kan dit niet echt veel gewicht dragen (doorhangen). En die standaard meubelpanelen zijn vaak maar 250cm. Wellicht is er beter materiaal voor. En van wat voor materiaal maak ik de draaideurtjes?

Hebben jullie tips of een verwijzing naar een site hoe dit project aan moet pakken?

B.v.d.

Dikkie1


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Leuke klus. Wat voor ervaring en gereedschap heb je? Je kan evt. eerst een klein kastje maken om ervaring op te doen.

Begin met het maken van een tekening. Daar haal je de houtafmetingen uit. Als je geen langere meubelpanelen kan vinden (is wel te koop geloof ik), kan je het ontwerp erop aanpassen. Bedenk tijdens het tekenen hoe je alles aan elkaar bevestigd. Want dit heeft gevolgen voor de detaillering.

Houtkeuze hangt af van gewenste overspanning en afwerking. Geplastificeerd spaanplaat hoef je niet te schilderen, MDF wel, dat is strakker dan multiplex, wat grotere overspanningen aan kan.
 

Dikkie1

  • #3
Ik heb niet zoveel ervaring met het maken van meubels, wat kleine dingen lukt wel, dit is echter een "ander klusje"!

Ik heb geen cirkelzaag, wel een decoupeerzaag, het zal lastig worden om een strakke kast te krijgen. Waar ik vooral mijn vragentekens bijzet is hoe het beste om de verschillende delen stevig aan elkaar te bevestigen. Moet dit met deuvels, schroeven en houtlijm? Geplastificeerd spaanplaat lijkt me het strakste resultaat te geven, is dit wel stevig genoeg voor een kledingkast? En zou ik het frame het beste van vurenhout kunnen maken?

Dikkie1
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Geplastificeerd spaanplaat is stevig genoeg, mits de overspanningen niet te groot zijn. Is wel wat lastiger om deuren aan te hangen. In dit topic heb ik een plaatje gezet van mijn kledingkast. Die heb ik alleen geschroefd. Er is later een gordijn voor gehangen, in plaats van deuren. Als je hem precies passend wil hebben zal je het ter plekke moeten zagen. Met een decoupeerzaag gaat dit splinteren. Er zijn wel tips te geven om dit te voorkomen, maar ideaal is het niet.

Beter is bij de bouwmarkt op maat laten maken. Je moet je tekening dan nauwkeurig maken, en rondom voldoende speling aanhouden. Die speling kan je afdekken met een lijst. Van de tekening maak je een zaagstaat.

Bevestigen kan op verschillende manieren. Bij alleen schroeven krijg je er uiteindelijk in het zicht. Ik heb die met witte grondverf geschilderd, ze vallen bijna niet op. Ik had toen geen zin en tijd om een andere bevestiging te gebruiken. Deuvels in combinatie met lijm is het mooist, maar ook veel (nauwkeurig) werk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu