Keuken verplaatsen naar woonkamer

Vero71

  • #1
Hallo,

Na zoveel meningen te hebben gehoord, weet ik t echt niet meer dus hoop ik hier het antwoord te krijgen zodat ik niet meer door de loodgieters me van alles laat wijsmaken. Ik heb een appartement op de 1e verdieping in Amsterdam. De keuken wil ik verplaatsen naar de woonkamer en een afvoer laten aanleggen naar t riool van t toilet. T toilet bevindt zich zo'n 3,5 meter van t punt waar ik de afvoer van de keuken wil plaatsen. Hij moet natuurlijk aflopen dus dat wordt onder de vloer naar de verticale standleiding. Mijn toilet wilde ik zoiezo opknappen dus n muurtje weghalen is niet zo'n probleem. Bovendien zijn we met de vve bezig om alle standleidingen te vervangen met pvc. Dit omdat na ons funderingsherstel de boel is gaan zetten. Om t verhaal kort te houden: is t heel lastig om onder mijn vloer een afvoer te maken naar de standleiding van t toilet? Mijn loodgieter doet r n beetje moeilijk over. Hoop op jullie hulp. Alvast dank hiervoor.

Vriendelijke groet,
Veronique
 

Keukenman

  • #2
Tja... wat is lastig? hoe lopen de draagbalken? als deze haaks op de nieuwe leiding komen te staan is het niet echt makkelijk. Door alle balken een afvoer en waterleiding boren is niet zonder risico's. De draagbalken zullen dik genoeg moeten zijn om de vloer en belasting te kunnen blijven dragen, anders zal er verstevigingen aangebracht moeten worden.

Uiteraard moeten de vloerdelen er ook uitgehaald moeten worden en weer teruggeplaatst. Nee, is niet een klusje wat je even snel doet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Wat is een t toilet?
 

Tiho

  • #4
Het toilet? toetsenbord van de ts werkt niet best :wink:
 

Vero71

  • #5
@ Peter: was n typefout
@ Keukenman: dank voor je reactie! Volgens mij lopen mijn dwarsbalken goed. Zie bijgevoegd plaatje (helaas offline). Links in t toilet kun je 'st' zien, dit staat voor standleiding. . Een vloertje openhalen en terugplaatsen is toch niet zo'n groot ding?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Wat zit er op de begane grond want je zei dat je 1e verdieping woonde

en wat voor materiaal is die vloer gemaakt
 

Vero71

  • #7
@ Henk: op de begane grond woont mijn buurvrouw en volgens mij staat daar haar meterkast. Weet t niet helemaal zeker, zou ik ff moeten kijken deze week. De vloer is van houten planken met daarop zwevende eiken planken.
 

Vero71

  • #8
@ Henk: de vloer van t toilet is iets verhoogd maar weet niet wat daaronder zit, dat wordt nog wel n ding.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Dus het is een oud type huis met houten balken, en de wc zit volgens mij zo bij oude huizen


er zit een soort van verlaagd plafond in bij beneden buren daar tussen door loopt de riool aan sluiting van je wc.

Dit is in de oude huizen(hier in grunn) van gietijzer evt. als er toch een nieuwe pvc leiding in komt zou je die leiding door kunnen trekken tussen de balken door richting keuken.

Maar dan moet je door je balk laag heen en daar stuit je op een probleem, haal je te veel uit de balk dan word deze zwak
 

Vero71

  • #10
@Henk253: dank je wel voor je antwoord en situatietekening. Ik denk dat je gelijk hebt. Ons pand is voor 1900 gebouwd en we hebben idd een gietijzeren standleiding. Precies zoals jij t tekent heb ik t in m'n hoofd en zoals ik t wil. Als er een gat door een balk gemaakt moet worden, is er een standaard voor t verstevigen ervan? Wil uiteraard geen risico's lopen en alles netjes laten doen. Ik weet niet hoe ver die balken van elkaar lopen maar zou misschien ook zo de keuken kunnen plaatsen dat de leiding precies tussen 2 balken loopt en dus geen gat hoef te boren. De muur waar de keuken tegenaan staat in de tekening moet nog geplaatst worden. Nu staat r een gipsplaten muurtje die ter hoogte van de onderste balk loopt van jouw situatie.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Haal even de vloer open bij de wc zodat je kan zien hoe deze is aan gesloten.

je kan de keuken ook net zo als je hebt getekend plaatsen.

Je moet dan stuk uit je plank zagen plank is ongeveer 19mm dus nog 21mm uit de balk zodat je hier niet te veel kracht verlies hebt

even een schets gemaakt


 

Vero71

  • #12
Dank je wel voor je advies en schets Henk253! Ik moet idd de vloer bij t toilet gaan openmaken en kijken. Ik hoop dat n rioling vervangen op 4 verdiepingen niet al teveel geld/tijd kost. Met de gietijzeren standleiding wil ik er niet eens aan beginnen. Binnenkort meer.

Groeten,
Veronique
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #13
Hallo.
Ik heb alles even gelezen.
Maar een ding wil ik je even voor waarschuwen.
Ga nooit stukken uit de boven en onderkanten van de balken halen.
Op die punten nemen de vloerbalken de krachten op.
Aan de bovenzijde van de balk worden drukkrachten op gevangen.
Aan de onderzijde de trekkrachten.
Een beetje afhankelijk van de hoogte en de breete van de balk kun je in het midden van de balk een gat boren max 75 mm.
Verstandig is 50 mm riool gat van 53 mm is in het midden geen enkel probleem.
Wat wel problemen kan leveren is de hoogte van de aansluiting op de standpijp.
Deze mag haaks op de standleiding of op de afvoer van de pot
 

Vero71

  • #14
@ Rene de klusser: dank voor je toevoeging. Wil idd 50mm afvoer gebruiken. Ik neem je punt mee. Voordat ik iets laat doen ga ik eerst kijken naar hoe / waar de balken exact lopen en hoe breed/diep ze zijn. Mijn voorkeur is natuurlijk helmaal niet in de balken zagen/boren. Misschien heb ik n keer geluk en kan de afvoer precies tussen 2 balken. Vwb de probleem met hoogte van de aansluiting... Bedoel je dat de ruimte tussen t plafond wellicht niet voldoende zou kunnen zijn om m goed te laten aflopen?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Vergeet ook niet dat je misschien de afvoerleiding ook nog voor geluid moet isoleren. Het zou kunnen zijn dat je benedenburen stroomgeluiden door je afvoer niet gaan waarderen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Trek die vloer maar eens open dan zie je namelijk allemaal uitsparingen boven in de balken want de (loden) waterleidingen liepen daar altijd langs.

veel afschot hoef het niet te zijn hoor, het liefst waterpas of iets er door heen.

je kan een nieuwe aansluiting maken op bestaande ijzeren t-stuk en je oude wc aansluiting gebruiken voor je keuken

zie mijn tekening:
 

Vero71

  • #17
Ha, heb n plankje in t halletje eruitgehaald en de balken lopen precies zoals Henk253 aangeeft. 1 verassing: een pvc leiding ipv gietijzer! Had ik niet verwacht want de oude keuken had ik er al uitgesloopt en de standleiding daar is denk ik 100 jaar oud. De draagbalken zien er goed uit en zijn ca. 30 cm hoog. Er is iig voldoende ruimte voor n afvoer. Ik wil de spoelafdeling op t korte stuk van de keuken plaatsen zodat ik mooi tussen 2 balken de afvoer kan laten leggen en niets hoef te laten boren of zagen. De standleiding loopt van boven naar beneden tot ca. 20 cm onder de balk en dan weer met een bochtje naar rechts richting mijn toilet. De rest kon ik niet goed zien met 1 plankje eruit. De vloer van t toilet is volgens mij verhoogd met cement, dat is wat minder leuk. Morgen komt de loodgieter, ben benieuwd wat voor tijdsimpact hij afgeeft op het aanleggen van de aan- en afvoer.
@ Henk253: dank voor de duidelijke tekening! Echt top dat ik hier als particuliere leek wat kan leren. Nogmaals erg dank en ook voor de anderen die met tips en input zijn gekomen. Ik laat jullie weten hoe het is gegaan met de loodgieters komende week. Fijne avond!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #18
Henk lijkt af en toe wel een helderziende!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
:prima: graag gedaan

@frank een glazenbol :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Oftewel gigantisch veel ervaring. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu