Verplaatsen watermeter in keuken onder oven

frips

  • #1
In ons appartement zit de watermeter in de keuken, onder de wasbak. Aan de andere kant van de muur zit de wc, maar daar wil ik de meter eigenlijk ook niet. Er is een uitsparing in de kastjes gezaagd waar de watermeter uitsteekt, zie foto:
d7cffddf-0227-4b68-8176-524094a16f52.jpeg


Nu komt er een nieuwe keuken waarbij de de indeling om gaan gooien. Op deze plek komt een oven. De oven steekt 55cm, het keukenblad is 60cm. We hebben een plint van 15cm. Daardoor denk ik dat we achter de oven 5cm ruimte hebben, en onder de oven 15cm. Daar past deze beugel met watermeter dus niet meer. Als ik het schotje weg haal ziet het er zo uit, waar bij de blauwe pijlen de stroomrichting aangeven (van rechts naar links):

WhatsApp Image 2023-08-02 at 10.09.02.jpeg
WhatsApp Image 2023-08-02 at 10.08.57.jpeg


Ik heb met Waternet (het waterbedrijf, eigenaar watermeter) gebeld, en zij zeggen dat ik de meter prima mag verplaatsen, zolang ik maar de hele beugel verplaats en deze weer aansluit op de stamleiding. Gelukkig zitten er kraantjes voor en na de beugel, ik denk dat de beugel prima een stuk naar beneden kan zodat de leidingen achter de oven lopen en de meter uiteindelijk onder de oven komt:

WhatsApp Image 2023-08-02 at 10.11.36.jpeg


Dan zal ik een 'deurtje' in de plint moeten maken, zodat de meter nog afgelezen kan worden. Ik zou ook nog de hele pint (2,4m) kunnen laten scharnieren, dat oogt misschien iets strakker. Ook zal er een extra kraantje moeten komen zodat ik het water nog ergens af kan sluiten zonder de keuken te demonteren. Volgens mij kan ik dit allemaal prima zelf, zonder loodgieter.

Vragen:
- Zie ik nog iets over het hoofd? Waar moet ik verder nog rekening mee houden?
- Kan ik een watermeter zomaar onder een oven plaatsen qua warmte?
- Hebben jullie nog ideeën voor bereikbaar maken van de kraan + meter achter de plint?
- Zien jullie verder nog leuke alternatieven voor dit plan?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik denk dat je een watermeter helemaal niet mag verplaatsen, dat zou helemaal vreemd zijn.
 

frips

  • #3
Waternet zegt aan de telefoon dat dit wel kan, zolang ik maar de gehele beugel verplaats.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zou ik de meter nu weghalen en volgend jaar weer tussenplaatsen dan meet hij ook niks.... Kortom, ik zou wel zwart op wit willen hebben dat je dat zelf mag doen.
 

frips

  • #5
Wellicht niet onverstandig om ze dat even op de mail te laten zetten inderdaad. Ik wil natuurlijk gewoon betalen voor mijn water, ik wil alleen die meter op een minder stomme plek. Het is een appartement in een flat, dus de leiding in het gebouw voor de meter is geen eigendom van het waterbedrijf. Ze zijn slechts eigenaar van de meter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Kan je de toevoer drukloos maken?
 

frips

  • #7
Er zit een kraantje net voor de beugel, dus daar in ieder geval. Zou mooi zijn als ik er bij het verwijderen van de keuken nog één aantref die iets eerder zit, maar daar reken ik niet op.
 

Lampje45

  • #8
Ik denk dat je het verkeerd ziet aan de rechter zijde van de meter zit een koppeling die blauw afgezegeld is.
Dat kraantje rechts is alleen om de meter te kunnen wisselen. Dus als je wat verplaatst wilt hebben zal de waterleverancier dit moeten doen. Of een installateur met zegel bevoegdheid. Maar ik vermoed dat dit niet voor water van toepassing is. Omdat installateurs geen meters wisselen.
 

frips

  • #9
WhatsApp Image 2023-08-02 at 13.46.43.jpg


Ik dacht dat als ik het kraantje (rechts) dicht zet, ik de verzegelde beugel zou kunnen verwijderen op het rood omcirkelde punt. Dan zou ik vanaf dat punt een leiding naar beneden leggen en daar de meter weer monteren. De leiding is dun genoeg om achter de oven te vallen, het is de watermeter zelf die te ver uitsteekt.
 

Auto-Geen

  • #10
Waar komt de waterleiding je appartement binnen. Zit daar geen afsluiter?
 

Lampje45

  • #11
Nee die koppeling is verzegeld.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Als in de wc normaal komt daar zit dan de stijgleiding en daar moet dan ook een hoofdafsluiter zitten om het afte sluiten.
Zo niet dan zit in de kelders de hoofdafsluiter van het gebouw en die is wel van waterleiding bedrijf.
Ik zou die meter en afsluiters op een plek zetten waar je gemakkelijk bij kunt en niet onder een oven met stroom.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
De watermeter moet ook nog eens zodanig geplaatst worden dat het waterbedrijf er in de toekomst goed bij kan om de meter te verwisselen. Een plek achter een keukenplint voldoet daar zeker niet aan, dus dat gaan ze niet accepteren.

Dus los van het feit dat je met een verzegelde koppeling zit, zou ik ook even navraag doen naar de eisen waar de locatie van de watermeter aan moet voldoen. Het zou zonde zijn als je straks je nieuwe keuken deels kunt afbreken.

Op zich zit de watermeter nu op een logische plek, goed bereikbaar en er gaat weinig ruimte door verloren.
 

frips

  • #14
De leiding komt het appartement binnen in een kastje achter de wc, daar zit de stijgleiding. Er zit helaas geen kraantje tussen dit punt en de meter, dus dan zal de druk er voor het hele gebouw af moeten. Ik snap niet waarom de meter destijds niet gewoon direct daar geplaatst is, maar goed. Ik ga een loodgieter vragen om de meter daarheen te verplaatsen, voor mij is het denk ik geen DIY klus meer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu