Ketel slaat maar half aan bij CV verwarming

RicMarchet

  • #1
Hi allemaal,

Al ruim een jaar lees ik mee op dit forum en heb zo flink wat klusjes op weten te lossen.

Nu loop ik tegen een probleem met de CV Ketel aan waar ik helaas niet uit kom. Op het moment dat ik de verwarming aanzet (bijv. van 18,5 naar 22,5 graden) dan lijkt de ketel maar op halve kracht te gaan werken, de ketel komt niet boven de circa 45 graden uit, met als gevolg dat de radiatoren niet echt warm worden. Zie ook onderstaande afbeelding. Als ik een warmwater kraan open, dan geeft de ketel wel op volle kracht en komt er gewoon warm water uit de kraan. Waar zou dit aan kunnen liggen?

Een stukje geschiedenis en informatie over de ketel:
- Het gaat om een AWB Thermoelegance 3 (uit 2009), die elk jaar is nagekeken (laatste keer was augustus 2020)
- Wij hebben het huis sinds begin van dit jaar, het huis heeft toen ruim 6 maanden leeggestaan. De stekker zat wel in de ketel
- Toen wij startten met de verbouwing hebben wij de ketel gelijk aan het werk gezet, na een dag gaf deze de storing F30. Een onderhoudsmonteur heeft toen de druksensor vervangen en toen liep de ketel weer.
- Kort daarna hebben wij de ketel uitgezet, omdat wij alle radiatoren en waterleidingen hebben vervangen.
- Na het installeren van de nieuwe radiatoren liep de ketel na wat opstartproblemen (de pomp moest op gang worden geholpen) weer netjes. Dit was circa eind maart.

Sinds vandaag lijkt de ketel dus maar 'half' aan te slaan als het gaat om de verwarming. Nadat ik dit opmerkte heb ik het volgende gedaan:
- De verwarmingen ontlucht
- De ketel bijgevuld van 1,6 naar 2,0 bar
- De ketel gereset
- De temperatuurinstelling voor de CV op verschillende temperaturen gezet (73 (=max), 63, 53)
- Gecontroleerd of de ketel reageert op de kamerthermostaat (gaat goed)
- Alle radiatoren maximaal opengezet.

Zie ook de foto. De streepjes naast de vlam geven volgens mij aan hoe hard de ketel draait. Bij warm water staan er streepjes tot bovenaan de vlam, nu komt hij net niet tot de helft.

Alvast vriendelijk bedankt!

IMG_20210525_142041739_HDR.jpg
 

Bernhard

  • #2
Als het temperatuurverschil tussen de uitgaande CV-water en het retourwater te klein is zal de ketel niet hoger gaan branden.
Oplossing kan zijn de radiatorventielen afstellen/ inregelen.
 

Omejopie

  • #3
Ketel temperatuur verhogen.
 

SPDIF

  • #4
Is normaal, deze heeft een sensor die ook de buitentemperatuur meet. Des te warmer het is buiten, des te minder de ketel opwarmt... Volledig normale werking om energie te sparen.

Via display kan je eventueel de stooklijn bijwerken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu