Vloerverwarming wordt niet snel warm, bypass opent en ketel slaat af

Fvromans

 • #1
Beste klusexperts,

Ik zit met het volgende probleem.

Mijn vloerverwarming warmt maar heel traag op, bijv 0,1 graad per uur. Ook wordt de vloer niet lekker meer warm aan de voeten.

Ik merk dat als ik de kamerthermostaat vol open zet, de aanvoer thermostaat op vloerverwarming verdeler op 50, pomp strand 3, en alle radiatoren in huis dicht heb de aanvoerbuis naar de vloerverwarming warm wordt, de bypass meteen open gaat en daarna de ketel regelmatig afslaat omdat de retour temperatuur te hoog is.

Alle kleppen op de vloerverwarming verdeler en koud water bijmengklep staan geheel open waardoor de thermostaat klep hoorbaar open blijft en de aanvoer richting de verdeler in temperatuur meteen voelbaar daalt. Toch lijkt de ketel zijn druk en warmte niet kwijt te kunnen omdat de bypass gelijk opent (gloeiend hete retour pijp) en de ketel regelmatig stopt vanwege een te hoge retour temperatuur. De vloerverwarming retour wordt echter niet echt warm en de vloer ook niet.

Al geprobeerd:
 • De thermostaat kraan van de vloerverwarming lijkt te werken omdat ik de stroming hoor stoppen als ik de temperatuur lager zet.
 • Er kan voldoende heet water uit de verdeler weg omdat de uitvoerklep naar de retour geheel open staat.
 • Er wordt volledig koud water bijgemengd omdat deze mengklep geheel open staat en ik meteen de leiding richting verdelen kouder voel worden als ik deze klep open draai. Ook als ik deze mengkraan verder dicht draai om meer zuigwerking te krijgen verandert er niets.
 • De bypass is niet defect want als ik een bijv. radiator open gaat de klep gelijk dicht.

Kan het zijn dat de vloerverwarming pomp defect is (nieuw in 2015), waardoor de CV te veel druk moet leveren en de bypass opent? Hoe test ik de pomp? Met een schroevendraaier tegen mijn oor hoor ik echter wel verschil tussen stand 1, 2 en 3, maar of hij ook debiet levert weet ik niet?

foto 1: gehele installatie
foto 2: vloerverwarming verdeler met pomp
foto 3: bypass

1.jpg
2.jpg
3.jpg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Als de pomp het niet doet loopt het hete water direct naar de retour.
Het zou natuurlijk kunnen dat de thermostaatkraan inwendig niet volledig opend.
Of dat de retour dichtgeslibt is.
De slangen zien er ook niet echt schoon uit dus daar kan ook nog een berg troep in liggen.
 

Fvromans

 • #3
Bedankt voor je reactie! Om te kijken of ik het goed begrijp.

 • Als de pomp het niet doet loopt het hete water direct naar de retour. --> De retour wordt niet warm en ik merk dat er wel koud wordt bijgemengd. Is hiermee de pomp uitgesloten? Of kan het zijn dat hij maar een beetje pompt?
 • Het zou natuurlijk kunnen dat de thermostaatkraan inwendig niet volledig opend. --> Ik hoor hem als ik hem lager zet duidelijk langzaam afsluiten totdat de stroming helemaal stopt. Als ik hem helemaal open draait hoor ik duidelijk dat hij weer gaat stromen totdat hij zo ver open staat dat ik de klep niet meer hoor. Denk je dan dat de klep ok is?
 • Of dat de retour dichtgeslibt is. --> Dit is een goede optie, hoe kan ik dat controleren of herstellen?
 • De slangen zien er ook niet echt schoon uit dus daar kan ook nog een berg troep in liggen. --> dit kan, maar ik zie met de warmte camera wel de buizen lopen door de vloer, het lijkt me sterk dat ze allemaal verstopt zijn, of komt dat wel vaker voor?
Sorry voor alle vragen, maar ik ben geen expert. Hopelijk kan ik van jouw ervaring leren.

Groetjes
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Hoe warm word de onderste buis van de verdeler?
 

Fvromans

 • #5
die blijft relatief koud, zon 20 graden met de koud water mengklep helemaal open, met de klep bijna dicht wordt hij wel richting de 40 en dan sluit de thermostaat kraan.

Heb net een aantal keer CV opgestart en krijg diverse meldingen, met name "verschil aanvoer en retour temperatuur te groot" en in "in wacht stand".

Overigens als ik één radiator open werkt de CV naar behoren en blijft lekker branden. Zodra ik de radiator dicht zet beginnen de meldingen weer en stopt de CV. Dit terwijl de vloerverwarming nog helemaal open staat.

Misschien helpt dit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Een te groot verschil ,dan zou de bypass te laat openen. En is de doorstroming niet voldoende door de ketel.ik tel 4 groepen dus ca 40m2 zou zo'n 4000w zijn.

Stel het vermogen van de ketel eens lager in, dan schiet de temperatuur ook niet zo snel omhoog.
 

Fvromans

 • #7
Super, lijkt me een goed plan. De ketel staat op 80 graden en vol vermogen (30 Kw). De bypass hangt direct boven de ketel en staat op maximaal (0,5 bar).

Waar zal ik de temperatuur en ketelvermogen op zetten?
En de bypass?
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
 • #8
Temperatuur gewoon zo laten, ketelvermogen begin eena met 10kw.
Bypass 0.3
 

Fvromans

 • #9
Helpt helaas niets, blijf meldingen krijgen "aanvoer sensor temperatuur hoger dan ingesteld" en "verschil aanvoer en retour temperatuur te groot" en in "in wacht stand".

By het openen van een radiator zijn alle problemen verdwenen., maar die wil ik toch dicht hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #10
Dan is er te weinig stroming.
Waarschijnlijk toch een probleem in aanvoer of retour naar de vloerset.
 

Fvromans

 • #11
Ik denk dat je gelijk hebt. Ik ben volgende week op reis maar de week erop ga ik de invoer thermostaatkraan en uitvoerklep Vd vloerverwarming eens demonteren en bekijken. Ik kom erop terug. Bedankt!!!!
 

Fvromans

 • #12
Even een update, het blijkt geen verstopping te zijn, maar ik denk een defecte thermostaatkraan van de vloerverwarming verdeler. Als ik deze verwijder werkt alles prima. Voorlopig wel effe de temperatuur in de gaten houden totdat de nieuwe kraan binnen is. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu