Ketel aanslaan

Hharbers

  • #1
Om te kijken of het gas bespaart en niet (te) veel comfort scheelt heb ik mij valliant vhr 24-28c solide de tapwater functie van comfort stand naar eco stand gezet. In deze stand houdt ketel geen water op voorraad op temperatuur en duurt bij tapwater dus iets langer voordat het warm is.

Ik heb wat metingen van mijn slimme meter bekeken om verschillen te zien. Voor leesbaarheid dagen gekozen waarin er niet is gekookt of gedouched of verwarming aan staat. Dus eigenlijk zou je geen verbruik verwachten.
In de comfort stand sloeg ketel bijna elk uur aan en verbruik ca. 0,015m3 per keer Totaal 0,15 tot 0,2m3 per dag voor warm houden zou je denken. Potentieel besparing van 50 a 70m3 gas per jaar dacht ik.

Dus op ecostand dat ding!

Het valt nu op dat in ecostand de ketel inderdaad veel minder vaak aan slaat maar hij blijft soms wel blijft doen met 0,015m3 verbruik per keer dat hij toch aan slast. Verbruik is gedaald naar 0,10 m3 maar niet naar 0 m3

Maar waarom slaat hij af en toe nog steeds aan?
Is 365x0,1 ,= 36,5m3 gas per jaar voor wat?

DSC_2394.JPG DSC_2395.JPG DSC_2396.JPG
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de eco stand is bij de vhr dacht ik iets van 35 of 40 graden, maar in het algemeen genomen is het voordeliger om een doorstroomtoestel op eco stand te zetten.
 

Ceeshobby

  • #3
Bij de eco stand gebruikt deze ketel nog steeds gas..
Zie foto, ketel staat nu op 0, als het kan kun je beter 2 gebruiken.

1B4A6FAE-DD53-4EDD-B56B-D50781E45FDD.png
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Als de ketel bij het pakken van warmtapwater helemaal moet opwarmen vanaf koud, zal het gasverbruik bij elke tapbeurt hoger liggen dan wanneer de comfortstand aan staat. De potentiele besparing is dus veel kleiner dan 50 à 70 m³ per jaar. Daar komt dan het extra water nog bij.

Niet teveel over nadenken zou ik zeggen . Wachttijd wordt onacceptabel lang als deze helemaal afkoelt na elke tapbeurt.
 

Hharbers

  • #5
@Ceeshobby ik had helemaal niet gezien dat hij tapwater dan nog op 32 graden houd. Dacht dat hij in die stand helemaal geen tapwater op temperatuur zou houden. Slecht gelezen van mezelf aangezien het in mijn handleiding ook staat.

Ik ben niet uit op grote besparingen maar sinds ik huis heb uitgebouwd en over ben gegaan op vloerverwarming ben ik aan het kijken wat dit betekend voor mijn gas en elektra verbruik voor en na verbouwing. Dan ga je op dingen letten die je anders nooit op waren gevallen

Het viel me voor verbouwing al op dat ik in zomermaanden dat ik niet stook ik ca 12m3 gas verbruik per maand blijf houden.Ik dacht dat dit dus tapwater en douchen was. Nu met slimme meter portal kan ik per dag kijken en toen viel me op dat er ook gasverbruik is voor warm houden tapwater. Dit komt op 5 a 6 m3 per maand . Als dit minder kan is dat mooi maar niet als het me veel gedoe oplevert daarom probeer ik heg nu uit en heb ik niks tegen mijn vrouw gezegd. Als ze niks merkt dan is test delukt.

De iets langere wachttijd neem ik voor lief denk ik,
. Als ik ga douchen zet ik hem aan en wacht paar seconden langer. Badkamer zit bijna recht onder de ketel dus water is er snel.
In keuken is het misschien 1x per dag dat we warm water pakken voor koken of schoonmaken.

Stand 2 solarfunctie zou inderdaad ook nog kunnen. Die gebruik je als je een zonneboiler met buffervat met tapwater ok je ketel aansluit ? Ook wel eens over gedachten deze aan mijn ketel te knopen toen ze op marktplaats 2e hand niet duur waren. Zou me 12 maanden x12m3 gas per maand =144 m3 gas per jaar schelen voor tapwater. Maar of dat rendabel is vraag ik me af.
 
Laatst bewerkt:

Hharbers

  • #6
Gisteren toch maar eens geprobeerd wat in d04 de stand 02 Solar eco doet in verbruik.

Helaas geef hij helemaal geen warmwater als je warm water kraan open draait. Ketel reageert helemaal niet. Zou ik voor deze stand een andere instelling ook moeten wijzigen dat hij denkt dat er een zonneboiler aan hangt.?

Terug gezeg op 00 eco.


Meteen vroeg ik me wat anders af.
Ik kan tapwater temperatuur ook aanpassen. Voor incidenteel tapwater in keuken is bijvoorbeeld 50 graden of zelfs lager prima.
Ik heb in douche een thermostatkraaan
Als ik de tapwater temperatuur lager zet, bijvoorbeeld van 60 naar 50 graden. Heb ik dan minder (straal) warm water (van 38 graden) bij douchen ?

1B4A6FAE-DD53-4EDD-B56B-D50781E45FDD.png
 

robdeb

  • #7
Het wordt afgeraden om de tapwater temperatuur lager dan 60 graden in te stellen vanwege de verhoogde kans op ontwikkeling van legionella in de leidingen (en daarop volgende kans op ziekte ten gevolge van deze bacterie).
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
bij de zonneboilerstand dient er een stromingsschakelaar geplaatst te worden voor de herkenning van tapwatervraag.
 

Hharbers

  • #9
Aha,. Idee van @Ceeshobby gaat dus niet werken.

Zal dus moeten accepteren dat ketel altijd water warm houdt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu