Intergas ketel blijft aanslaan

Hallo,

Ik heb nu al een tijdje last van een intergas CV ketel die continu blijft aanslaan op willekeurige momenten. De laatste tijd gebeurt dit vooral 's nachts, terwijl er op dat moment volgens mij geen warmtevraag is.

De ketel slaat dan voor een paar seconden aan (harde bonk in ketel, volgend mij ontsteking) waarna hij weer uitgaat. Soms kan hij dit rustig 30 keer herhalen na elkaar. Niet heel bevorderlijk voor onze nachtrust omdat je de ketel steeds hoort aanslaan en we dit o.a. horen gebeuren in de radiator in onze slaapkamer...

Als ik op de ketel kijk, dan geeft hij achter elkaar snel de codes 3, 4, 5 weer en dan 0 waarna deze reeks opnieuw begint en hij steeds opnieuw aanslaat. Hij houdt hier pas mee op als ik de ketel helemaal uitzet en weer aanzet, en dan begint hij vaak na een half uur weer.

Situatie is als volgt:
- vloerverwarming begane grond (5 groepen), op 2e en 3e etage radiatoren
- tado v3+ thermostaat (voorheen: honeywell modulerend, maar toen zelfde probleem)
- Intergas HRE Kombi kompakt uit 2018

Wat ik al heb geprobeerd:
- comfort stand en eco stand warm water uitgezet
- systeem meerdere keren ontlucht
- een radiator (badkamer) permanent aan gezet als bypass
- loodgieter erbij gehaald, die kon de oorzaak niet vinden

Hopelijk kan iemand hier helpen onze nachtrust weer te herstellen!

^ DeDikkevanDale
 
Dank! Dat ga ik vanavond eens proberen. Op ketel heb ik minimaal cv water temperatuur ingesteld op 55 (om te kijken of we na tijdje op warmtepomp over kunnen) en kraanwater vanuit Tado op 60 staan i.v.m. legionella. Is dat te laag wellicht?
 
Als je minimale cv temperatuur op 55 graden hebt staan dan kan de ketel dus nooit lager dan 55 graden, zelfs als de thermostaat maar 20 graden water vraagt.

En een ketel vergrendelen op een maximale temperatuur geeft niet aan of je af kan met een warmtepomp, je moet je installatie in balans brengen en dan kijken of de ketel niet hoger komt dan 55 graden bij -10 buiten, doet hij dat wel heb je meer afgifte nodig om een lagere temperatuur te kunnen stoken.
 
  • Like
Waarderingen: DeDikkevanDale
Op ketel heb ik minimaal cv water temperatuur ingesteld op 55

Ik ga er van uit dat je met minimaal, de maximale temperatuur bedoelde.
(de ketel stopt dan bij 55°C met branden)

En voor de rest heeft the headhunter gelijk, je kunt niet beoordelen of een installatie
geschikt is voor een warmtepomp door alleen de temperatuur te verlagen naar 55°C.
 
  • Like
Waarderingen: DeDikkevanDale
Ja Ronny, je hebt gelijk. Bedoelde maximum.

Ik heb inmiddels via Tado alles een nacht zo laag gezet dat niets kan aanslaan. Dan hebben we het probleem niet. Heeft dus echt te maken met warmtevraag. Wel irritant dat thermostaat en daarmee de vloerverwarming nu terugmoet naar 16 vanwege het koude weer. De CV slaat namelijk anders dus weer vaak aan en we horen het dan stromen door de radiator in onze slaapkamer (die uitstaat).

Misschien ongerelateerd, maar bij het weer opwarmen 's ochtends komt er ook warmte in 2 radiatoren boven die eigenlijk uitstaan. Kan dat duiden op te weinig doorstroming? Zonde van het gas namelijk... heb wel altijd radiator in de badkamer openstaan.
 
Tja of je houd de vloer op temperatuur en voor die warmte heb je je ketel echt wel nodig.
Of je laat de vloer afkoelen en daarmee de ruimte ook. Meer smaken zijn er in mijn optiek niet.
Het aanslaan klopt dus gewoon.
 
Volgens de installateur zou er al een bypass op de verdeler zitten. Ik heb zelf geen idee hoe dat eruit zou zien op een verdeler.
1000035300.jpg
1000035302.jpg
1000035299.jpg
 
Ik ben ook aan het zoeken en uitproberen geweest. Het laatste wat me nu opviel is dat in de Honeywell thermostaat in het "instelmenu"de instelling "max.verw.temp" staat. Deze staat (volgens mij) standaard op 35°.
Zal dat dan de temperatuur zijn die wordt nagestreefd door de ketel en blijft die daardoor maar door verwarmen met als resultaat "1" temperatuur bereikt? Ik heb deze max.verw.temp nu op 28° gezet en volgens mij heb ik dit probleem nu onder de knie. Ik ga nog wel even uitproberen met andere temperatuur instellingen, maar voorlopig kan ik hiermee leven.
 
staat je ketel niet op een (veel) te hoog vermogen ingesteld, waardoor je een schommel effect krijgt?
aan-> veel te hard aan... even branden... op temperatuur en weer uit.... wachten tot onder setpoint en weer aan.

Verder denk ik dat het ruisen door de radiatoren toch aangeeft dat die niet helemaal dicht staan. Mogelijk kun je het ruisen verminderen door de pomp van de CV op een lager toerental in te stellen. een intergasketel heeft daar wel mogelijkheden toe meen ik.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu