Kast voor Domotica - hoofdkabel/groepen

HubertTieleman

  • #1
Hallo,

Na een avond lezen op dit forum nu mijn eerste bericht.
Momenteel ben ik bezig met de fabricage van onze houtskeletbouw (aanbouw)woning. In augustus zijn we van plan de prefab elementen op de fundering/vloer te plaatsen.

Tevens zullen zij in de woning een domotica systeem aanleggen (KNX).

Nu zal, ivm ruimtegebrek, de schakelkast voor de domotica op een andere locatie dan de meterkast geplaatst worden (ongeveer 12m afstand)

Nu heb ik in de kruipruimte al een hoop mantel buizen aangelegd die van de meterkast naar domotica kast lopen.
Ik was namelijk van plan om de groepenindeling in de meterkast te maken en dan deze groepen in afzonderlijke mantelbuizen naar de domoticakast te leiden.

Ik begon nu alleen te twijfelen door een aantal forum berichten of het niet makkelijker is om alleen een hoofdkabel (3x6mm2 of groter) naar de domotica kast te leiden en daar de groepindeling te maken.

Ter info, ik heb een 1x35 amp. aansluiting.

dus als ik het goed begrijp krijg je dan dit:

- 16A groepen
- 25A automaat hoofdleiding
- 35A hoofdzekering

En hoe zit het met de selectiviteit?
B voor leidingbeveiliging en C voor groepen?

Geen paniek, ik zal in de nabije toekomst zeker een installateur raad plegen maar wil eerst voor mijzelf een plan opstellen.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Rinus747

  • #2
Hier alvast een voorschot van een aktieve lezer die de laatste week zich ook in de materie heeft verdiept:

Volgens mij mag je helemaal geen C-type automaten van 25A in je huisinstallatie hebben. C-typen zijn extra traag, en bedoeld voor industriële toepassingen zoals zware motors.

B-types zijn standaard voor "huis tuin en keuken gebruik".

Voor de rest zul je op een reactie van een van de "professionals" moeten wachten.

Wel heb ik gezien dat veel professionals en soms "extra veilige / extra ruime" dikke duim regels er op na houden. De exacte selectiviteit wordt door elke leverancier gespecificeerd. Het is soms alleen lang zoeken om de detail gegevens te vinden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Al zou je 125A D automaten in huis willen waarom zou dat niet kunnen?

Je circuitweerstand moet wel toereikend zijn voor C automaten ander kan het gewoonweg niet, maar woonhuis is geen reden.

35A hoofdzekeringen zijn erg niet selectief te krijgen bij een 25A onderverdeling.

En 25A B is al helemaal niet selectief op 16A C.
 

Rinus747

  • #4
Hi Headhunter.

Ik meende dat type C en D in een huisinstallatie niet mochten omdat iemand me dat op dit forum gezegd heeft. Het is echter best verwarrend aan het worden. Er wordt nogal eens wat beweerd hier.

Groeten Rinus
 

HubertTieleman

  • #5
Met andere woorden je kan mijn voorgestelde oplossing, met een hoofdkabel naar een verdeelkast niet selectief krijgen zonder de hoofdzekering te vergroten?

Dus ik moet vast blijven houden aan de groepenverdeling in meterkast en deze afzonderlijke groepen naar de verdeelkast brengen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Het laatste mag waarschijnlijk ook niet. Verschillende groepen mag je niet bij elkaar brengen in een buis of doos. Dat geldt waarschijnlijk ook voor zo'n domoticakast.

Misschien heb je geluk en krijg je een 40 A hoofdzekering. Heb ik zelf ook, terwijl het officieel een 1x35 A aansluiting is. Met 40 A ben je wel selectief tegenover 25 A.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik meende dat type C en D in een huisinstallatie niet mochten omdat iemand me dat op dit forum gezegd heeft. Het is echter best verwarrend aan het worden. Er wordt nogal eens wat beweerd hier.
@ Rinus, u bent nu zelf iets aan het beweren, het zou handig en tevens netjes zijn om dan de link naar de bewering van "die iemand" er bij te zetten
 

HubertTieleman

  • #8
Iedere groep heeft een eigen mantelbuis.
Lijkt me geen probleem als meerdere groepen samen komen in een kast.
Dit gebeurd immers ook in de groepenkast en anders zou men voor iedere groep een aparte schakelkast moeten maken..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
In een stuurkast mogen de groepen best door elkaar lopen. Daarvoor is het een stuurkast. zolang fasen en nullen van elke groep maar bij die groep blijft is dat geen punt.En er op de kast ook aangegeven staat dat er meerdere groepen in zitten, maar als je het overzichtelijk opbouwt is dat geen enkel probleem.

Ikzelf zet bovenin een klemmenstrook , L+N inkomend, en dan een rijtje met de uitgaande functies zo houd je overzicht.Een aardklem sluit de "groep" af en daarnaast ga je weer met de volgende cluster verder.
Op de Actor zet je de adressering en de groep(pen).

Bij een C karakteristiek word je leiding lengte de helft kleiner als bij een B karakteristiek en bij een D 1/4 van een B.
2e puntje is dat je wel voldoende stroom moet kunnen leveren om een D bij kortsluiting door te laten slaan binnen de daarvoor geldende tijden dat moet bij een C als 160A zijn en bij een D 240A, je zal dus zeker moeten zijn dat die stromen ook gehaald kunnen worden en dat gaat vaak niet.

Je kan dus niet zoals zo vaak gezegd word een B wel even vervangen voor een C, er komt iets meer bij kijken.
 

HubertTieleman

  • #10
Bedankt voor de reacties.

Duidelijk verhaal. Ik hou het op een groepverdeling in de meterkast.

Nog een vraagje intrent de KNX Aktoren.
Ik heb inmiddels een hoop fotos gezien van domotica kasten waarin een hoop (+30) automaten geplaats zijn. Moeten knx aktoren nog extra afgezekerd worden (ingangen of uitgangen) of zie ik iets anders over het hoofd?

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Actoren hoeven normaal niet apart beveiligt te zijn.Ik ben het in het veld ook nog niet tegengekomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu