Meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Coen90

  • #1
Goedenavond,

Plan is zonnepanelen leggen, ik ben qua kennis volledig blanco. Nu ga ik uiteraard bedrijven laten komen om offertes te maken en advies te geven maar ben zelf graag vooraf een beetje op de hoogte.

Mijn meterkast is die geschikt voor een zonnepaneel installatie of dient dit ook aangepast te worden?

IMG20220421195246.jpg
 

Lange Herman

  • #2
Dit is een klus forum, geen advies forum.
Laat het over aan de installateur.
U mag er van uitgaan dat er altijd aanpassingen aan de groepenkast nodig zijn.
 

Coen90

  • #3
Ik dacht juist te lezen in forumregels om advies op te doen voor de thuisklusser vandaar aangemeld. Excuus als ik dat verkeerd heb begrepen maar u helpt me toch met uw antwoord. Er vanuit gaan dat er aanpassingen nodig zijn aan de groepenkast. Bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou er op rekenen dat de installateurs je een geheel nieuwe groepenkast aanbieden.

Er moet sowieso een extra groep (aardlekautomaat) worden geplaatst voor de zonnepanelen. De kast voldoet echter niet meer aan hedendaagse normen en na het toevoegen van een extra eindgroep waarschijnlijk niet eens meer aan de normen die ten tijde van aanleg geldig waren.

- Er zou een hoofdschakelaar geplaatst moeten worden.

- De groepenkast is geschikt voor een stroom van 40A en waarschijnlijk heb je een 35A hoofdzekering zitten. Bij toevoegen van een extra voedingsbron zoals zonnepanelen kan er totaal meer dan 40A door de kast lopen en daar is deze niet voor geschikt.

- De aardlekschakelaars zijn waarschijnlijk nog van het oude type AC, dit mag sinds 1997 niet meer worden toegepast. Er is geen verplichting om de installatie aan te passen na iedere wijziging van de normen, maar deze wijziging is ondertussen dus 25 jaar geleden... Bijna de gehele levensduur van de gemiddelde groepenkast is sindsdien al verstreken. Als je in de laatste 25 jaar wel nieuwe apparatuur hebt aangeschaft voor in huis heb je een hele goede kans dat deze aardlekschakelaars niet meer correct beveiligen bij fouten.
 
  • Like
Waarderingen: Ambidexterity

Lange Herman

  • #5
Mijn reactie was misschien wat kort door de bocht.
Ik reageerde vooral op deze manier omdat ik uit uw post begreep dat u een en ander niet zelf wilt doen (= klussen) maar volledig wilt laten doen.
 

Ambidexterity

  • #6
Ik zou gaan voor een nieuwe installatie, ja, kost geld, maar het breng je ook veiligheid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu