Kan ik thermostaatknoppen installeren?

Boneventura

  • #1
Besten,

In mijn huis van 2 verdiepingen, blijft de bovenverdieping erg koud. Er zijn genoeg radiatoren, en als die aan zijn dan is het ook behagelijk, maar de thermostaat hangt in de woonkamer en daar is het nu eenmaal warmer. Zodra het in de woonkamer op terperatuur is slaat het systeem af en wordt het boven binnen no time steenkoud. Nu vroeg ik mij af: kan ik op de radiatoren op de bovenetage knoppen plaatsen die, onafhankelijk van de thermostaat beneden, te regelen zijn?

Ketel: Vaillant Hr Solide 24-28 C
thermostaat: Siemens REV 11

hartelijk dank!
 

Fiesiekus

  • #2
Met gewone thermostaatknoppen zal de ketel niet extra aanslaan. Je kan beter weersafhankelijk gaan stoken of een systeem installeren waarbij de ketel extra aanslaat op de thermostaat van de slaapvertrekken.
 

Pigion

  • #3
Alleen thermostaatknoppen (u bedoelt waarschijnlijk thermostatische geregelde afsluiter) zal niet helpen. Immers de thermostaat in de kamer laat de ketel afslaan. Kennelijk zijn de radiatoren in de woonkamer overbemeten.
Om dat te testen zou ik de radiatoren in het vertrek van de thermostaat eens flink afknijpen, draai deze eens 50% dicht. Wel doen voor het in de kamer al helemaal warm is.
Waarom is het beneden zo snel warm? Enkel glas vervangen door dubbel? Of brandt er een houtkachel?
Bedenk ook dat vroeger de slaapkamers arm bedeeld werden met radiatorcapaciteit. Koud slapen is gezond.
Pigion
 

Boneventura

  • #4
Bedankt voor de reacties. Het probleem is niet dat de woonkamer te warm is, maar de bovenetage te koud. Het platte dak is namelijk slecht geïsoleerd. Het hele huis is wel voorzien van dubbel glas.

@ pigeon: eens, de slaapkamer hoeft niet zo warm. Het gaat me om de werkkamer, waar ik vaak meerdere dagen per week in werk.

@Fiesikus: kun je me uitleggen wat voor een systeem je bedoelt?
 

Fiesiekus

  • #5
Honeywell heeft een 2 zone systeem waarbij een centrale bedieningseenheid twee zones (ruimten) kan regelen. Alle radiatoren in deze ruimtes krijgen een thermostaatknop met motor, draadloos bediend via centrale bediening. Ook kan iedere knop apart op temperatuur ingesteld worden en zal de ketel een (draadloos) signaal krijgen om te gaan branden (aan/uit).

Dus geen draden trekken. Alleen alle radiatoren van thermostaatkranen voorzien.
 

Kloek77

  • #6
Mogerene schreef:
Het platte dak is namelijk slecht geïsoleerd.
Dan zou ik dat aanpakken.
Voordeel is dat u dan minder hoeft te stoken, terwijl u nu eigenlijk van plan bent om meer te gaan stoken.
Isolatie betaalt zich langzaam wel terug over de jaren.
 

Boneventura

  • #7
Eens, isoleren is een beter idee. Echter: het huis is net ver-nieuwbouwd en er zit net een nieuw gips plafond in. Aannemer heeft echter verzuimd het te isoleren. Als ik het nu moet isoleren, moet ik alles er weer uit slopen en daar heb ik weinig trek in..
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
De isolatieproblematiek van uw situatie wordt al in een aparte draad Verlaagd plafond isoleren besproken, vandaar dat ik mij hier wil beperken tot het verwarmingstechnische deel.

Volgens de andere draad wordt de bovenverdieping nu gebruikt als slaapverdieping. Dat betekent dat u daar voornamelijk vertoeft als de benedenverdieping op nachttemperatuur staat, en omgekeerd. Om efficiënt van een dergelijke indeling gebruik te maken zou u het verwarmingssysteem eigenlijk op moeten delen in twee zones die elk door middel van een eigen zoneklep van warm CV water worden voorzien.

Als in uw huidige situatie de kamer op nachttemperatuur gaat schakelt de CV ketel uit totdat de kamertemperatuur de gewenste lagere temperatuur heeft bereikt. Bij een goede isolatie van de benedenverdieping kan dat best lang duren. Dat is juist de periode dat u op de bovenverdieping net tussen de lakens bent geschoven en het beetje warmte in de slaapkamer in recordtempo door het niet geïsoleerde dak verdwijnt.

Als u de verwarming in zones heeft opgedeeld kan de kamerthermostaat op de benedenverdieping de zoneklep van die verdieping dichtsturen. De benedenverdieping koelt dan normaal af, terwijl de CV ketel toch warm water blijft leveren voor de bovenverdieping. Op die manier blijven de radiatoren daar warm en kunt u behagelijk uw eerste slaap vatten. Hoe de temperatuur op de bovenverdieping moet worden geregeld hangt af van het kamergebruik.

Als u slechts één slaapkamer actief gebruikt kunt u overwegen daar een tweede kamerthermostaat te plaatsen die de zoneklep van de bovenverdieping stuurt. Voordeel daarvan is dat bij een juiste schakeling van de zonekleppen en thermostaten de CV ketel zal afschakelen wanneer zowel de bovenverdieping als de benedenverdieping op temperatuur zijn. Als er meerdere kamers actief gebruikt worden zijn thermostaatknoppen op de radiatoren een optie, maar dan moet u waarschijnlijk weersafhankelijk gaan stoken. Dat betekent dat uw CV ketel op een constante temperatuur blijft onafhankelijk van de vraag naar warm water. In dat geval zal in het algemeen wat meer gas verstookt worden.
 

Boneventura

  • #9
Hallo Krunnie,

hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen voor zo'n uitgebreid antwoord. De zone-indeling klinkt als de oplossing, maar voor zover ik heb kunnen vinden ook behoorlijk kostbaar. Het systeem dat ik vond van Honeywell (chronotern zone), komt inclusief de kamerthermostaat en 3 regelbare thermostaatknoppen op zo'n 550 euro. Is dit wat je bedoelt?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Dat specifieke model dat u noemt is een mogelijke oplossing, al komen hier nog de kosten van de zonekleppen zelf en de installatie bij. Het klopt inderdaad dat een dergelijke oplossing helaas nogal prijzig is. Als u voor een indeling in zones kiest is mijn advies bij een CV specialist langs te gaan. Die kan voor uw installatie en type ketel het beste en kostengunstigste alternatief voorrekenen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu