Vraag etage/zoneregeling: slimme thermostaatknoppen of klep

2handen

 • #1
Ik heb een vraag over zoneregeling. Ik heb de tips om te "zoeken op zoneregeling of etageregeling" al opgevolgd en allerlei topics gelezen, maar kom toch niet precies mijn situatie/vraag tegen. :idea:

Wij hebben een gewone CV ketel (Remeha Avanta) met radiatoren. Het huis is een ouder huis met plat dak en heeft 2 verdiepingen. De begane grond is een grote open ruimte met keuken, woonkamer, eetkamer, hier hangt de kamerthermostaat (Remeha iSense, opentherm). De slaapkamers op de verdieping zijn voorzien van thermostaatknoppen. Tot zover allemaal vrij standaard denk ik. 

Alleen, wij stoken niet standaard op de slaapkamerverdieping. De thermostaatknoppen boven staan dus standaard op uit of 1. Dit bespaart natuurlijk behoorlijk t.o.v. de boel daar de hele tijd 18+ graden houden. Op die manier kan je natuurlijk prima de temperatuur per slaapkamer regelen ALS er maar warmtevraag is door de thermostaat in de woonkamer. Echter er wil regelmatig wel eens 's avonds iemand in een kamer werken op de 1e verdieping zijn terwijl de woonkamer beneden niet meer verwarmd hoeft te worden. Dat gaat natuurlijk niet zonder dat ik beneden de thermostaat hoog draai én alle verwarmingen op de benedenverdieping dichtdraai, wat met 6 radiatoren verspreid over de verdieping erg omslachtig is. Bovendien blijft de ketel dan stoken omdat de kamerthermostaat om warmte blijft vragen. Dan moet ik dus 's avonds toch weer naar beneden om de thermostaat laag te draaien.

Oplossingen die ik heb bedacht om zuiniger en flexibeler te kunnen verwarmen:

A. Afstandbedienbare knoppen op de radiatoren van zowel de boven als benedenverdieping + een gateway om deze via smartphone/pc te bedienen. Je kan de boel dan in 2 zones opdelen en de thermostaat regelt de warmtevraag.
Nadeel is dat de kosten al snel hoog oplopen: voor 6 knoppen beneden, 7 knoppen boven, een gateway plus het vervangen van de standaardkranen op de benedenverdieping zit je zo aan 700 euro, als het niet meer is. Veel montagewerk, en ik zit eigenlijk ook niet te wachten op steeds batterijen monitoren/vervangen van 13 radiatorknoppen. Daarnaast lees ik toch her en der over storingen waarbij een knop niet reageert zoals het zou moeten en de verwarming heet blijft. Al met al lijkt het me een nodeloos complex geheel.

B. De benedenverdieping uitschakelen mbv een gemotoriseerde klep op de aanvoer die gestuurd wordt door de kamerthermostaat. Dit is mogelijk omdat het buizenstelsel een nette opdeling heeft: bij de cv gaan er op het aansluitpunt 2 buizen van boven (1e) naar beneden (begane grond). 1 klep op de aanvoer naar beneden en de hele begane grond is afgesloten. Zet ik de kamerthermostaat laag, dan gaat de klep beneden dicht en kan het water alleen via de radiatoren boven. Met deze oplossing kan ik boven gewoon de bestaande handmatige thermostaatkranen blijven gebruiken, dat lijkt me veel gemakkelijker.

Alleen dan komen er wel wat vragen bij me op waarvan ik niet zeker ben en niet direct het antwoord op kan vinden.

- Ik lees op het forum alleen oplossingen met een klep voor de benedenverdieping én een voor de bovenverdieping, is dit wel nodig? Ik heb nooit een situatie dat ik de bovenverdieping geheel wil afsluiten, de radiatorknoppen staan daar immers standaard al laag.
- Kan de klep direct worden aangestuurd vanuit de iSense thermostaat, deze is nu aangesloten via 2 draden op de opentherm ingang van de CV. Moet ik een extra draad trekken? Of heb ik een andere thermostaat nodig met een extra (evt draadloze) ontvanger bij de klep die de klep schakelt?
- Boven heb ik nog geen thermostaat, dit is dan wel nodig om warmtevraag te creëren wanneer de boel beneden laag staat. Kan je zomaar 2 thermostaten op de CV ketel aansluiten (opentherm)?
- Is de oplossing met klep + extra thermostaat werkbaar of vergeet ik nog iets essentieels?

Als jullie vinden dat beide oplossingen niet goed zijn en een ander idee hebben dan hoor ik het natuurlijk ook graag! :)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Het door u geschetste "probleem" is niet uniek en komt eigenlijk bij het grootste deel van de woningen in NL voor. Het is redelijk eenvoudig op te lossen. Maar......men wil altijd graag een paar zaken:

  * de bestaande thermostaat behouden: dat kan in veel gevallen niet, omdat de bestaande thermostaat geen klep kan schakelen.
  * het mag niet te duur worden (ook typisch Nederlands....)
  * het mag niet teveel werk zijn....
  * en het mag niet op battereijen (waarmee je het voor jezelf alleen maar lastig maakt) Eens in de ca 2 jaar 2 batterijtjes van nog geen 30 cent vervangen lijkt mij geen bezwaar.
  * en voor velen komt daar nog bij, dat het niet draadloos mag zijn.....

  Je zult in het algemeen altijd concessies moeten doen.

  Het is heel eenvoudig op te lossen door in het aanvoercircuit van beneden een klep met stelmotortje te plaatsen. Deze klep opent/sluit de toevoer vanuit de CV-ketel en wordt bediend door een draadloze thermostaat met 2 ontvangers:
  Ontvangen 1 schakelt die klep open/dicht en
  Ontvanger 2 schakelt de ketel aan/uit

  Voor boven is een draadloze thermsotaat met ontvanger voldoende: deze schakelt de cv-ketel aan/uit.
  Er hoeft geen klep in de leiding, want wanneer eer beneden geen warmte wordt gevraagd, zal alleen de bovenverdieping van warm water worden voorzien.
  Omgekeerd: wanneer beneden warmte gevraagd wordt, zal boven ook verwarmd worden, maar u regelt de temperatuur per radiator. (aan, uit of daar tussen in)
  Op zich eigenlijk nooit een probleem.
  Een dergelijke oplossing is al leverbaar voor ca € 260,00.

  Kunt u de scheiding boven/beneden dicht bij de cv-ketel maken, dan kunt u het nog eenvoudiger doen: dan kunt u gebruik maken van een stelmotortje met een eindcontact. In dat geval schakelt het eindcontact van de stelmotor de ketel aan/uit. (scheelt niet zoveel in prijs overigens)

  Bij bovenvermelde oplossing kunt u de ISense thermostaat niet meer gebruiken, omdat:
  1. op een cv-ketel niet tegelijkertijd een aan/uit thermostaat + een modulerende thermostaat aangesloten kan worden. Op zich is dit nooit een probleem!
  2. Een ISense thermostaat kan geen klep aansturen.

  Natuurlijk zijn er andere oplossingen met "slimme" thermostaatknoppen. Werken ook goed, maar je vindt blijkbaar alles te duur, dus moet je m.i. concessies doen en is bovenvermelde oplossing m.i. in jouw situatie goed bruikbaar. (zo "slim" zijn die thermostaatknoppen nu ook weer niet)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu