CV installatie & thermostaatknoppen

Niels6879

  • #1
Hallo,

Na veel zoekwerk en ge-Google open ik toch een nieuw onderwerp. Mijn vraag gaat over de combinatie van kamerthermostaat en thermostaatknoppen.

Op dit moment heb ik een mooie Remeha Avanta met 7 vertrekken die moeten worden. In elke ruimte hangt een gewone radiatorknop, maar in de woonkamer een thermostaatknop.
Ik heb van de benedenverdieping een tekening gemaakt. De bovenverdieping doet er volgens mij niet toe.

- De rode balkjes zijn de verwarmingen, die enigszins de grootte van de verwarmingen in werkelijkheid representeren.
- De roze T is een thermostaatknop
- blauw is de kamerthermostaat



De vraag: kan ik de kamerthermostaat hoog zetten en de temperaturen in de vertrekken met de thermostaatknoppen regelen als ik die overal installeer?

Algemene vraag: wat kan er hier verbeterd worden, in de huidige situatie (budget is niet groot).

Foto op klusidee gezet, plaatsen van foto's s.v.p. via klusidee, mod.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Na veel zoekwerk en ge-Google ?

Had u moeten weten dat dit zo niet werkt,zeker niet met een Klein ""Budget""
Dan loopt u leeg op de gasrekening .
 

Xr8

  • #3
In de ruimte waar je een thermostaat hangt plaats je in de regel geen thermostaatkranen. Deze twee dingen kunnen elkaar negatief beinvloeden.

Plaats op deze ketel bij voorkeur een bijpassende thermostaat. Hiermee kun je de tapwaterfunctie uitschakelen en gas besparen.

De thermostaat hoog zetten kan prima en zal ook werken, kost echter wel enorm veel gas, de ketel zal steeds door blijven stoken totdat de ingestelde temperatuur is bereikt. Heel lang dus.

Succes.
 

Niels6879

  • #4
Bundy zei: "Na veel zoekwerk en ge-Google ?

Had u moeten weten dat dit zo niet werkt,zeker niet met een Klein ""Budget""
Dan loopt u leeg op de gasrekening ."
Ter verduidelijking. Ik las terug en zag dat ik niet helemaal helder was in mijn eerste bericht. Het probleem is namelijk dat het in de woonkamer niet warm wordt. En mijn 'verdachte' is inmiddels de thermostaatknop. Het zoekwerk en ge-Google refereert dus naar zoekwerk over de werking van deze situatie en een eventuele oplossing.
Deze installatie heb ik niet zelf gemaakt, ik leef er nu mee.

Ik begrijp uit de reactie van jou, Bundy, dat de plaatsing van de thermostatische knop niet juist is. De installatie lijkt vaak niet goed te verwarmen zoals ik al zei.
Het beste is dan om deze te vervangen door een normale knop?

Voor Xr8: wat bedoel je met juiste thermostaat en tapwater uitzetten? Ik heb nu de remeha 15 of 20, zo'n rond 'klokje'. En warm water heb ik altijd nodig...

Grtz,
Niels[/u][/b]
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Als het in de woonkamer niet voldoende warm wordt, en in de overige vertrekken wel dan is het verstandig om in de overige (makkelijk, of te warm wordende) ruimten een thermostaatkraan te plaatsen.
De thermostaatkraan (of alleen de knop) in de woonkamer kun je verwijderen, maar door deze volledig open te zetten bereik je het zelfde.

Advies:
Thermostaatkraan woonkamer volledig openzetten
Radiatorkranen overige vertrekken volledig openzetten
Bekijken welke ruimten in verhouding te warm worden, en daar (of overal) thermostaatkranen plaatsen.
 

Niels6879

  • #6
Helder antwoord Ronny. Dankjewel.

Dan nog de volgende vragen:

1 - In vertrekken die niet voldoende warm worden voldoet gewoon het verwarmingselement niet?

2 - Zoals in het plaatje hangt er in de buurt van kamerthermostaat een in verhouding grote verwarming (die drie rode blokjes). Ik vermoed dat die verwarming erg snel verwarmt en dus de kamerthermostaat te snel uitschakelt. Kan mijn vermoeden kloppen? Is daar iets aan te doen?

Niels
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
1 - Wat bedoel je hier mee?
(ik neem aan dat alleen de woonkamer niet warm genoeg wordt)
2 - Als de drie grote radiatoren erg snel warm worden dan zou ook de woonkamer gemakkelijk warm moeten worden.

Dit is goed te testen:
Zet de thermostaat op 28 graden
Zet de thermostaatkraan helemaal open
Bekijk hoe warm het word.

Als het nu goed warm wordt, dan klopt er een instelling niet in de
kamerthermostaat (anticipatie) of de thermostaat moet verplaatst worden.
 

Niels6879

  • #8
De woonkamer wordt niet goed warm. In de tekening is te zien dat de woonkamer uit twee delen bestaat. Het deel met de drie verwarmingen wordt wel warm, maar het andere deel niet echt.
Ik heb eerder weleens gedacht/gemerkt dat de warmte van die drie verwarmingen de kamerthermostaat te snel bereikt, de laatste daarmee signaal geeft dat het lekker warm is, maar dat de andere helft van de woonkamer nog niet warm genoeg is. Mijn conclusie was dus: woonkamer wordt niet warm genoeg.
Kan ik dan ook de kamethermostaat verplaatsen meer in de richting van het andere deel van de woonkamer?
 

Niels6879

  • #9
Ik bedacht nog een optie. Als het inderdaad zou kloppen dat die drie verwarmingen teveel warmte afgeven, zou ik dan ook één van die drie kunnen afkoppelen?
 

Xr8

  • #10
Kunt ook je radiator dichtdraaien of knijpen. Zeker als er veel in de buurt van de kamerthermostaat zitten.

Je zou er ook voor kunnen kiezen de thermostaat te verplaatsen. De celsia 15 die je waarschijnlijk hebt werkt prima op de ketel. Anticipatie weerstand hoef je niet in te stellen bij deze thermostaat.

De tapwater functie kun je met bv een celsia 20 of Isense in en uitschakelen. Vooral besparend tijdens de nacht en langere afwezigheid.

Succes.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Xr8 schreef:
Anticipatie weerstand hoef je niet in te stellen bij deze thermostaat.
Weet jij welke thermostaat er geplaatst is dan?
(ik neem ook aan dat die er niet in zit, maar er kan ook een T87F hangen)

Nu we weten dat alleen het achterste gedeelte van de woonkamer koud blijft word het wat duidelijker.

Het beste is om de drie, of een gedeelte van de drie radiatoren te begrenzen of af te koppelen.
Dit kan, maar is afhankelijk van hoe alles aan elkaar geknoopt is, en dat zien we zo niet.

Waarschijnlijk is het nog makkelijker om er een thermostaatkraan op te plaatsen, en die goed in te stellen.
Daarna zal de rest beter op temperatuur komen.
 

Arnevt

  • #12
Bundy schreef:
Na veel zoekwerk en ge-Google ?

Had u moeten weten dat dit zo niet werkt,zeker niet met een Klein ""Budget""
Dan loopt u leeg op de gasrekening .
waarom zou zijn gasrekening oplopen? Als hij zijn kamerthermostaat "hoog" zet (lees: altijd aan), en de regeling via thermostatische radiatorkranen doet, zal bij het bereiken van de temperatuur de radiator dicht gaan.. als dit in alle kamers gebeurt zal enkel zijn primair circuit (de bypass aan zijn collectoren dus) verwarmd blijven. De ketel zal dan weinig of geen gas meer verbruiken.

Zo is het in mijn (in augustus geinstalleerde viessmann installatie) geregeld. En mijn gasverbruik valt reuze mee (neem wekelijks meterstanden). Als alle radiatoren dicht staan, brandt mijn brander bijna niet. (zo 1x om de 10 minuten een paar seconden ofzo)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
@ Arnevt

Net zoals u over Bundy schrijft dat die mogelijk verkeerde voorstelling van zaken geeft, wijst u naar u zelf met een installatie die ook niet zo behoort te werken van welk merk dan ook.

Gemiddeld genomen wordt het water overmatig heet in de leidigen zonder dat er afname is want de kranen staan allemaal dicht en de ketel blijf vrolijk doorbranden

Dat is hoe dan ook verlies van energie, dat zal natuurlijk per huis verschillen omdat dat nu eenmaal zo is, maar in essentie kan het nooit de bedoeling zijn van een goed advies om energie weg te gooien op de manier die u nu propageerd.

Uw installatie zou zo mogelijk met een goede en juist ingestelde WA regeling comfortabeler werken en nog minder gas verbruiken.

Samengevat is het verhaal van Bundy zo slecht nog niet, want wat hij eigenlijk zegt is, denk eerst na voor dat je verkeerde dingen doet.

Vr Gr
 

Xr8

  • #14
@Ronny,"Ik heb nu de Remeha 15 of 20" staat er geschreven. Dat is voor mij een teken dat het een Celsia 15 of 20 moet zijn van Remeha. Dit is een Honeywell round, maar dan aangepast voor Remeha. Beide zijn modulerende thermostaten. De 15 als een Round, de Celsia 20 is een klokthermostaat.

Avanta is combinatie met een WA regeling is niet zo simpel. Het toestel is er niet op voorbereid. Wellicht zou je iets van Honeywell kunnen gebruiken. Die hebben bij mijn weten een mogelijkheid om de buitenvoeler op de grondplaat van de thermostaat aan te sluiten. Als je dit met Remeha spullen wilt doen moet je een dure gateway aanschaffen en werkt eea nog niet fijn.

Succes.
 

Arnevt

  • #15
1) mijn installatie is WA

2) mijn brander slaat af als het inkomende water te heet is, enkel de afkoeling van het primair circuit warmt hij bij, wat resulteert in heel af en toe eens een brander stoot. Dat systeem heeft in mijn ogen heel wat voordelen, die de minieme mmeerkost van uw primair circuit "op temperatuur houden" zo teniet doen. bvb het volgende: de radiator in de bureau staat altijd dicht. Je komt binnen, draait de radiator open en hij begint meteen warmte te geven. Moest uw kamerthermostaat beslist hebben de boel stil te leggen omdat het in de living warm genoeg is, komt er niets van warmte uit de radiator in de kamer waar je op dat moment warmte wilt.
Hoe lossen mensen dit meestal op in systemen waar de kamerthermostaat in de referentieruimte beslissingen neemt? Ze zetten alle radiatoren op een bepaalde stand zodat het in alle kamers continu de gewenste temp is, of er nu iemand aanwezig is of niet.

dus je hebt idd een meerkost voor uw primair circuit continu op temp te houden, maar je hebt geen stookkosten meer voor de kamers waar je niet aanwezig bent.

het draait tenslotte op de tco (total cost of ownership) op het einde van uw stookjaar
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #16
Uit uw antwoord moet ik afleiden dat u het verhaal van de TS niet goed heeft gelezen of het geheel niet begrijp,
Dan is het niet zo handig op een open forum over mensen die antwoord geven aan de TS iets te schrijven wat dan nergens op slaat

Een WA regeling is heel iets anders dan de thermostaat omhoog draaien zonder dat er radiator kranen openstaan.
Maar in uw beleving maakt het allemaal niets uit het wordt warm als de radiator kraan wordt open gedraaid. :cry:

Dat van de thermostaat omhoog draaien wordt verteld door de TS en u zegt dan, mijn ketel werkt ook zo en dat gaat prima. :?: terwijl het antwoord nergens op slaat.

Daarna schrijft u dan dat u een WA regeling gebruikt, dat is dus wel even andere koek, zo kan ik er ook nog wel een paar :oops:

Wat draagd uw antwoord in deze dan bij aan een oplosssing voor de TS, geheel niets, maar wel commentaar leveren op een goed antwoord van anderen :roll:

De manier zoals u heeft gereageerd op Bundy's antwoord vinden wij op dit klusforum niet zo leuk.
Maar zinvolle bijdragen waarderen wij ten hoogste.

Vr Gr
 

Arnevt

  • #17
Cvolieboy schreef:
Uit uw antwoord moet ik afleiden dat u het verhaal van de TS niet goed heeft gelezen of het geheel niet begrijp,
Dan is het niet zo handig op een open forum over mensen die antwoord geven aan de TS iets te schrijven wat dan nergens op slaat
dan moet je me wel even "verlichten", want ik dacht dat de TS gevraagd heeft "heeft het zin om de kamerthermostaat hoger te zetten en de temperatuurregeling met thermostaatknoppen te doen". Juist of niet?

Waarop iemand reageert "dat zal je gasrekening verhogen"

Waarop ik reageerde "waarom zou dat zo zijn?", waarop ik uitleg waarom ik denk dat dit niet zo is (met een duiding naar mijn installatie, waarop - OK, als ik mis ben geef ik het ook toe- niet genoeg details geef, maar dat was ter goeder trouw omdat mijn installatie hier geen relevantie heeft)

dit is een open forum waarop iedereen mag reageren, en meningen delen, en mag gecorrigeerd worden (ook ik wens gecorrigeerd te worden als dit zo is, op een deftige en niet-persoonlijke manier, met objectieve argumenten)

ik ga er nog altijd van uit dat ik iets heb bijgebracht bij de TS zijn vraag "thermostaat hoger zetten....". Ik ga er natuurljik wel van uit dat die kamerthermostaat een simpele relais is die tegen de ketel AAN/UIT zegt "en dus geen feedback geeft over hoe warm het is in de kamer. En ik ga er ook van uit dat elke zichzelf respecterende ketel niet oneindig gaat stoken als er geen afname van warmte is (lees: alle radiatoren zijn op temp, of alle radiatoren staan dicht). In dat kader moest je mijn oriniele post (waarop ik vraag "waarom zou dat zo zijn?") eerder aanzien als "ik weet ook niet alles, maar ik denk....., en als het niet zo is, corrigeer me want ik leer ook graag bij)".

Maar hoe meer jij reageert hoe meer ik begin na te denken en hoe minder ik de fouten in mijn logica zie. Tenzij anderen mij overrulen hier?
Cvolieboy schreef:
Wat draagd uw antwoord in deze dan bij aan een oplosssing voor de TS, geheel niets, maar wel commentaar leveren op een goed antwoord van anderen :roll:
goh ik vind van mezelf dat ik gestudeerd, wellisswaar niet als CVboy, maar ik leer graag bij, dus zeg jij mij eens waar in mijn bovenstaande tekst mijn redeneringsfout zit? ik leer ook graag bij, ik verkondig mezelf dan ook niet als specialist, maar ik duid mijn argumenten wel
Cvolieboy schreef:
De manier zoals u heeft gereageerd op Bundy's antwoord vinden wij op dit klusforum niet zo leuk.
Maar zinvolle bijdragen waarderen wij ten hoogste.
Vr Gr
Spreekt deze jongen in koninlijk meervoud of zijn er nog die dit vinden? anders druip ik met graagte af met de staart tussen de benen hoor, want ik heb genoeg ervaringen in verscheidene fora, en dit is de eerste keer dat er iemand zo heftig reageert. Ik zou bijna beginnen vermoeden dat er iets anders in het spel zit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Het is de bedoeling van dit forum concrete antwoorden te geven waar de vragensteller mee geholpen is.
Aan beantwoorders uitleg vragen over een antwoord is geen probleem maar dan wel in een nieuw topic, de mensen die iets vragen zijn meestal leken die niet gebaat zijn bij discussies en uitleg over zaken die hem/haar niet interesseren, zij willen gewoon een concreet antwoord.
Als iemand een antwoord geeft is hier te verwachten dat dit op kennis van de installatie van de vragensteller is (voor zover mogelijk) en niet uitgaande van een andere situatie die er op lijkt.
 

Xr8

  • #19
Kamerthermostaat is inderdaad niet een met een relais maar een elektronische. Daarbij neem ik aan dat een aan/uit thermostaat ook aangeeft hoe warm het is, en aan de ketel doorgeeft of deze moet stoken of niet.

Als je bij deze ketel het aan/uit contact sluit dan zal deze inderdaad oneindig doorstoken. Ik denk dat de meeste ketels dit doen, enkel op basis van aanvoer en retour temperaturen zal de elektronica ingrijpen. Ketel zal doorstoken tot de ingestelde maximale watertemperatuur.

Bij deze ketel loop je tevens de kans dat de warmtewisselaar het op den duur gaat begeven bij alle radiatoren dicht.

Het onnodig doorstoken is mijn inziens een nadeel en kosten verhogend aspect van een WA regeling. Comfort kost eenmaal geld. Heb al vele WA regelingen terug gezet naar ruimteregelingen, met als gevolg tevreden klanten en energie besparing.

Ieder zijn mening.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu