Flow van 7 l/h bij gesloten thermostaatknoppen

Hvanrun

  • #1
Ik woon in een huis uit 2002 dat op stadsverwarming van Eneco in Utrecht is aangesloten. Oorspronkelijk waren alle radiatoren voorzien van Danfoss thermostaatknoppen, er is geen centrale thermostaat in huis. Afgelopen weekend heb een Tado Smart Thermostate pakket geinstalleerd en 6 van de 10 thermostaatknoppen vervangen.

Dit nieuwe systeem werkt erg goed, maar het viel me op dat de aanvoer van warm water voor de radiatoren uit de afleveringsset van Eneco heet blijft als alle thermostaatknoppen dicht staan. Ook blijft de vloer in de hal warm (leidingen richting radiatoren liggen in de betonnen vloer), dus mijn vermoeden was dat er op de een of andere manier toch warm water door het systeem blijft lopen.

Radiatoren zelf in huis blijven koud, dus als er al iets stroomt kan het niet veel zijn. Gisterenavond ontdekt dat de afleveringsset kan meten hoeveel "flow" er door de aanvoer/afvoer van warm water voor de radiatoren loopt: 0.007 m3/h (dus 7 liter per uur). Verschil in temperatuur tussen aan- en afvoer van warm water is 50 graden (70 - 20), dus per jaar gaat het om 7 * 24 * 365 = 61 m3. Bij 50 graden verschil is dit 3 GJ/jaar, dit is significant omdat we per jaar (inclusief warm water) ongeveer 25 GJ afnemen.

Ik heb de 6 nieuwe thermostaatknoppen er al even afgehaald en de pinnetjes van de thermostaatkranen even een paar keer goed ingeduwd (met druk op het systeem) zodat eventueel vuil niet meer in de kraan zit. Hierna bleeft de flow echter onveranderd. Wat zou ik nog meer kunnen proberen?
  1. Hetzelfde doen met de 4 oude thermostaatknoppen en kijken of de flow afneemt (ik verwacht niet dat het hieraan ligt maar je weet het nooit)
  2. Het voetventiel van iedere radiator een voor een dichtdraaien en kijken of de flow afneemt
  3. De thermostaatknoppen van iedere radiator er een voor een afhalen en met de hand het pinnetje induwen, kijken of de flow afneemt
Graag jullie feedback, misschien zie ik iets over het hoofd?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
als er ergens water door kan stromen zal deze leiding of radiator ook warm moeten zijn, kijken met een warmtebeeld camera kan in dit geval makkelijk zijn omdat de leiding waar de stroming door gaat er zo uitspringt
 

Hvanrun

  • #3
Thx @Marcn.88 maar ik heb helaas geen warmtebeeld camera bij de hand. Mijn vermoeden is dat alle warmte in de betonnen vloer in de hal verdwijnt, waardoor de leidingen/voetventiel bij de radiatoren gewoon koude blijven. Het is best een lage flow, 7 l/h is 2 ml/s. Dus dat hete water kruipt heel langzaam door die leidingen heen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als de tado de ventielen net niet ver genoeg indrukt krijg je dit ook.
 

Hvanrun

  • #5
@The headhunter ik heb bij 1 radiator met de nieuwe tado thermostaatknoppen even gekeken of het ventiel ver genoeg ingedrukt wordt. Knop eraf en met met "de hand" induwen verandert niets aan de flow van 7 l/h.

Ik denk dat ik toch het beste alle voetventielen kan dichtdraaien om te zien of de flow dan naar nul gaat. Moet ik nog ergens rekening meehouden voordat ik dat doe? Gewoon naar rechts draaien met een inbus tot 'ie dicht zit, zie foto hieronder.

image_167837953.JPG
 

Auto-Geen

  • #6
Als jouw Pentec onderblokken een inwendig lek hebben ( wat vaker voor komt ) heb je ondanks dat alles dicht staat toch een minimale flow in je systeem.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Waarschijnlijk is er altijd een minimale stroming over de afleverset om de wisselaar voor het warmtapwater op temperatuur te houden. Dat is noodzakelijk, omdat het anders veel te lang zou duren voordat er warmwater uit de kraan komt.
 

Auto-Geen

  • #8
Je onderblokken hebben nu misschien een minimale inwendig lek, ga je er aan draaien dan komt er een uitwendig bij. Binnenwerk is van kunststof met O-ringen wat bij hoge temperaturen van stadsverwarming snel verouderd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een afleverset heeft altijd flow over de wisselaar maar daar worden de afgaande leidingen niet warm van.

Ik zou eerst even kijken af de stroming stopt als je de afsluiter CV zijdig op de set dicht zet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu