Kabel leggen voor 3 schakelaars voor zelfde lamp.

Hans l

  • #1
Ik ben leek op electrogebied maar moet de kabelas in de vloer leggen voor de electricien.
Als je drie schakelaars hebt voor één lamp, wordt maar één van de drie schakelaars met een kabel aan de lamp verbonden, heb ik begrepen.
De drie achakelaars zijn ook aan elkaar verbonden.
Maar hoe? Van A naar B naar C? En dan van C naar de lamp?
Maakt het nog uit vanaf welke achakelaar de kabel naar de lamp vertrekt A,B od C? Het soort schakelaar wordt door de electricien gekozen. Het gaat nu alleen om de kabel en of het uitmaakt welke schakelaar met de lamp verbonden wordt.
Men heeft me hiervoor een vijfpolige kabel meegegeven, is dat correct?
 

Lampje45

  • #3
Dit heet een Kruisschakeling, mocht je verderop nog wandcontacten nodig hebben dan moet de bruine draad ook worden doorgetrokken. Dus je ziet aan het schema dat je aan 5 draden voldoende hebt.
Je begint vanuit de kant van de voeding met een wisselschakelaar dan een kruisschakelaar en dan weer een wisselschakelaar en dan naar de lamp
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
U vraagt hoe de kabel fysiek gelegd moet worden tussen de schakelaars en de lamp, maar de twee vorige antwoorden gaan over de logische aansluiting, namelijk hoe de aders op de schakelaars moeten.

De electricien heeft u een kabel meegegeven, maar niet verteld hoe die van schakelaar naar schakelaar moet :denk: Waar worden de aders (blauw, groen/geel) van de kabel doorverbonden? In lasdozen, centraaldozen, diepe inbouwdozen? Afhankelijk daarvan heb je verschillende legpatronen van de fysieke kabels. Ik zou het vragen aan de elektricien. Die weet wat hij wil (hopelijk).
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik weet niet hoe je de kabel legt, maar als je aan de uiteinden voldoende overlengte houdt, dan kan de installateur fatsoenlijk de draden op de schakelaars aansluiten en aan elkaar doorlassen in de dozen, daar moet je wel even rekening mee houden.
 

Hans l

  • #6
De betonvloer kan een week eerder komen dan voorzien en ook eerder dan ik met de electricien heb afgesproken dat hij komt. De kabels voor de de stopcontacten liggen allemaal al op de bodem en onder de isolatie .
Ik dacht dat eerst de kabels voor het licht over de muren zouden komen ( die kabels zou ik met de elektricien leggen)maar ik besef nu dat de verbindingen tussen sommige schakelaars ( en evt. ook die naar de zekeringskast) beter ook in de grond kunnen want dan zie ik ze straks niet. Die wilde ik daar dus snel nog bij leggen als het simpel is, zodat de ectricien alleen het bovengrondse deel hoeft te maken..
 

Lampje45

  • #7
Ik krijg toch de indruk dat je beter eerst overleg kunt plegen met de technicus over wat hij wil en hoe het moet. Want ik vind dit sowieso al een vreemde schakeling, alleen een lamp met 3 schakelaars. Zonder voeding voor wandcontactdozen en dat alles vanuit de vloer.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Met wandcontactdozen en licht via aparte groepen en kabels in de vloer: Is dit misschien een installatie in België? Daar is dat een hele normale manier van aansluiten, maar in Nederland is het uitzonderlijk (hoewel wel toegestaan).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Wat meer informatie zou hier inderdaad welkom zijn. Als dit een woonhuis betreft in Nederland dan is het inderdaad een ongebruikelijke werkwijze en ook niet per se aan te bevelen voor de logica van de installatie, al mag het natuurlijk wel. Ik krijg ook de indruk dat het niet om inbouw gaat?
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #10
De kabels zullen dan allen aan beide kanten boven de grond uit moeten komen, om in een of andere doos doorverbonden te te worden met de schakelaars, eventuele contactdozen (stopcontacten) en sommige aders met elkaar.
Heeft de installateur geen tekening of schets gemaakt?

Hier een zeer basale voorstelling van hoe het een en ander eruit zou kunnen zien.
hans1-1.jpg


Ik sluit me bij de anderen aan als het erom gaat om het even bij de installateur na te vragen. Want als alles netjes in de vloer vast ligt, en het is verkeerd gelegd...
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Hans l

  • #11
Idd , het is een gerestaureerde vakwerkschuur in België. Alles wat er nu ligt is zoals een erkend installtiebedrijf het adviseerde. Volgende week komt een electricien alles aansluiten maar ik kwam pas nu op het idee dat ook de kabels tussen sommige schakelaars misschien beter in de vloer kunnen om uit het zichtte blijven. Helaas heb ik op dit moment geen toegang tot de electricien. Dus ik dacht dat als het simpel een kwestie is van tussen schakelaar x en y een kabel in de grond leggen, doe ik dat wel even zelf. Maar het blijkt gecompliceerder. Dat wil zeggen dat mijn werk nu een paar dagen stil ligt in afwachting van een bezoek vd electricien en dat ik het maken van de betonvloer moet uitstellen.
 

Hans l

  • #12
Impressie van de betreffende ruimte. Links achter in de hoek hangt ondertussen de zekeringskast. De stopcontacten zijn opbouw (buitenstopcontacten).

749A220D-F4AF-4B78-9F54-7F785400E010.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Dat wetende, kun je prima de kabels in de vloeren maken. Dit is toch iets anders dan een standaard nieuwbouw woning in Nederland dus onze zorgen zijn voor jou wat minder van toepassing.

Jules heeft al goede tips gegeven hierboven. Zorg vooral voor genoeg overlengtes overal, dan kan de electricien het zeker goed voor je afwerken.
 

Hans l

  • #14
Dank je. ik dacht ook al dat het niet zo moeilijk hoefde te zijn. Op de tekening is te zien wat ik denk dat het moet voor het eerste lichtpunt.
Maar ik heb nog een vraag: de voeding voor de andere lampen. Ik heb begrepen dat alle lichtpunten op één zekering zullen komen en dat ik de voeding voor de tweede lamp ( met zijn schakelaars) kan aftakken van het eerste. Dus niet steeds een nieuwe kabel vanuit de zekeringkast. Maar WAAR op de eerste lus kan ik de voeding halen? Kan dat uitsluitend aan het lichtpunt zelf ( aan de lamp, zeg maar) of kan dat ook aan een schakelaar? Kan ik voeding van de schakelaar voor het ene licht, aftakken van de schakelaar die ernaast zit van een andere lamp ? Ik ga dat zelf niet aanleggen maar moet het nu alleen snel weten om indien relevant nog een kabel in de grond te leggen vóór de beton erop komt. Anders moet de electricien hem later in het zicht over de balken leggen.

8E71C639-3BA0-4163-B36E-90887B672352.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Aftakken niet bij de lamp doen want daar staat enkel spanning wanneer de lamp aan is. Voor een tweede verlichtingskring zou ik aftakken van een eerdere schakelaar bijvoorbeeld. Hier ga je wel een lasdoos nodig hebben dan.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #16
Hans l schreef:
Ik heb begrepen dat alle lichtpunten op één zekering zullen komen en dat ik de voeding voor de tweede lamp ( met zijn schakelaars) kan aftakken van het eerste. Dus niet steeds een nieuwe kabel vanuit de zekeringkast. Maar WAAR op de eerste lus kan ik de voeding halen? Kan dat uitsluitend aan het lichtpunt zelf ( aan de lamp, zeg maar) of kan dat ook aan een schakelaar? Kan ik voeding van de schakelaar voor het ene licht, aftakken van de schakelaar die ernaast zit van een andere lamp ? Ik ga dat zelf niet aanleggen maar moet het nu alleen snel weten om indien relevant nog een kabel in de grond te leggen
Wat @Vonken_trekker zei, aftakken doe je niet vanaf een lamp of schakelaar. Op strategische punten in de groep (stroomkring) komen lasdozen te zitten, van hieruit worden alle benodigde verbindingen gemaakt en doorgelust.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
Dit is België, daar geldt de AREI. Doorlussen gebeurt daar vaak in schakelaars of contactdozen. Inbouwbakjes zijn daar meestal vierkant en groter dan de inbouwdozen die we in Nederland gebruiken. Daarom is dat de gebruikelijke plek voor doorlussen.
 
  • Informatief
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Ik vermoed alleen dat TS geen inbouw maar opbouw gebruikt? Lassen bij een schakelaar is dan prima, vanaf de lamp zelf is niet handig omdat je daar geen fasedraad hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu