Welke grondkabel onder de bestrating leggen voor later...?

Erna123

  • #1
Binnenkort gaan we bestraten en kan ik daarna niet meer bij de meterkastkomen zonder een 30 m1 bestrating open te breken.
Om dat te voorkomen wil ik NU een kabel of buis leggen waar ik straks mee vooruit kan....weet nu alleen nog niet wat erop gaat komen...

Minimaal komt erop:
- tuinverlichting
- wcd en verlichting tuinhuis bij vijver (staat 90 meter vanaf het woonhuis)
- een buitenwcd voor heggeschaar, strimmer, bbq en waterpompje. mogelijk terrasheater.

Maar mogelijk ook ooit zonnepanelen in het vrije veld (80 m1 van de meterkast) die 4000 kwh moeten gaan genereren en schijnbaar moet daarvoor een eigen kabel naar de meterkast. klopt dat?

1. Welke kabels moet ik nu leggen als ik ervan uit ga dat dit doorgaat?
2. moeten die kabels meteen aan 1 stuk direct naar plaats bestemming of kan ik ze nu leggen tot waar de bestrating ophoud en later met een harsmof of zo gewoon verlengen?
3. Of is het mogelijk om nu een buis te legggen van meterkast naar einde bestrating waar ik dan later nog vanalles doorheen kan trekken. Let wel...zitten 2 hoeken (90 graden) in het traject (moet om het huis heen). Kan dit? zoja, welke buis is geschikt en moet er al een trekdraad in...? krijg ik geen problemen met die bochten? Met flexibele buis beetje rond leggen?

Graag jullie advies. Liefst rekening houdend met de betaalbaarheid.

dank
 

DubbleEagle

  • #2
Je kan eventueel opteren om 80mm regenbuizen onder de bestrating te leggen. De 90° bochten eventueel vervangen door 2 bochten van 45°? En inderdaad trekdraad erdoor leggen (bv elecdraadje van 2,5G?). Eventueel af en toe een aftakking naar de buitenzijde met een T-stuk zodat je daar ooit nog kan aftakken...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Voor tuinverlichting kun je nu alvast een of merdere VMVKAS kabel(s) onder de bestrating leggen, met ruime lussen op de plaats waar je een smeltmof (ondergronds) of lasdoos (bovengronds)wilt plaatsen.

Voor een zware PV-installatie kun je beter een speciale mantelbuis neerleggen, zodat je in de toekomst niet beperkt bent door de aanname die je nu gedaan hebt.
 

Brutemax

  • #4
Ik zou zeker een mantelbuis neerleggen, kleine mooiste maar heel veel plezier, verkrijgbaar in verschillende maten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou zeker de forumregels even lezen, daar staat in dat we hier niet van spam houden.
Link verwijderd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu