Kabel voor laadpaal leggen

Wenzel

  • #1
Graag advies.

Ik moet een kabel leggen van de meterkast naar buiten. Normaal gesproken zou het kunnen via de kruipruimte, maar daar staat momenteel 20 cm (grond)water. Ik heb het weleens leeggepompt, maar dag later staat het weer vol. Geen installateur wil daar gaan werken.

Gelukkig grenst de meterkast aan de bijkeuken en die weer aan de zijgevel. Daar moet een 3-fasig laadpaal komen.

De YMVK 5x4mm2 moet dus via de bijkeuken naar buiten. De kabel gaat lopen op de muur tegen het plafond aan. Dat wil ik doen met een 3/4 “ installatiebuis of een kabelgootje om het een beetje strak te houden. Beide aan de muur vastgemaakt tegen het plafond aan. In de hoeken moet ik rekening houden met de buigradius, dus daar geen buis of goot maar een stuk openlaten. De kabel is 14 mm dik x 10 is buigradius van 14 cm.

En daar kom ik al een probleem tegen. Op gegeven moment moet ik van het plafond 2 meter omlaag en dan naar buiten. Maar hoe krijg ik veilig de kabel in 90 graden hoek door de muur. Dat gaat niet lukken een radius van 14 cm. Schuin boren lijkt me niet te gaan, de muur naar buiten is 40 cm dik met een isolatie ertussen. Heeft iemand zoiets ooit netjes opgelost?

En dan de keuze buis of goot. De kabel zal niet makkelijk gaan door de buis te schuiven, langste stuk is 3 meter. Misschien wat vet erop?

Goot is wel makkelijker, die heeft een deksel. Maar is die deksel wel stevig genoeg dat die wel dicht blijft, kabel is vrij zwaar denk ik. Wat voor een maat zou ik moeten nemen? Iets van 20x20 mm? Wat zijn de betere merken die stevig zijn?

Hopelijk kunnen jullie mij helpen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je open bochten wilt toepassen dan zou ik met grijze buis werken, niet met kunststof gootjes. Denk dat een witte kunststof goot met open bochten er heel raar uit gaat zien.

Waarom kun je niet schuin boren? Al boor je onder een hoek van 45 graden, dan heb je maar een boor van 56cm nodig en tot 100cm zijn ze goed verkrijgbaar.

45 graden is wel veel, maar iets schuin naar beneden boren (of schuin omhoog als je van buiten af boort) zou ik altijd doen, om te voorkomen dat er water naar binnen kan lopen.

Hoe kom je aan 140mm buigradius? Bij de 5G4 kabel van het merk wat ik meestal bestel wordt 85mm aangegeven.
 
  • Like
Waarderingen: Wenzel

Wenzel

  • #3
Ergens heb ik gelezen dat de buigradius 10x de diameter van de kabel is. Bij Vekto.nl staat in spec van 5x4 ymvk kabel 112mm minimaal.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het verschilt blijkbaar nogal veel per fabrikant.
Screenshot_20220605-195542_Drive.png
 
  • Like
Waarderingen: Wenzel

Wenzel

  • #5
Gevonden. Bedankt voor de tip.
 

Wenzel

  • #6
Nog een vraag als mag. Ik vraag het i.v.m. de dikte van de boren, of 16mm of 20 mm. Ik heb 2x doorvoer door de muur.
Eerste van de meterkast naar bijkeuken, dat is lichte steen van 10 cm dik.
Tweede is naar buiten. Lichte steen aan de binnenkant, isolatie en buitensteen. Totaal 38,5 cm.

Is het verplicht om in de doorvoer een buis te leggen? Of kan de YMVK zo doorheen. Kabel zit voor en na de doorvoer vast in en 3/4 buis.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Kabel heeft al een dubbele isolatie. Dus je mag het zonder buis door de muur voeren.
 
  • Like
Waarderingen: Wenzel

Wenzel

  • #8
Dank voor je snelle reactie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Mij is ooit (1985:mrgreen:) geleerd dat bij een doorvoer door de muur een mantelbuis verplicht is
In 2009 was het ook nog verplicht.
 
  • Like
Waarderingen: Wenzel

Fmrama

  • #10
Ik heb bij de doorvoer door de muur en vloer wel pvc buis gebruik. Niet omdat het wellicht moet, maar omdat het makkelijker is de kabel door te voeren.
 
  • Like
Waarderingen: Wenzel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu