Isoleren zolder - Dak is bedekt met dakleer bitumen

Patrick L

  • #1
Hallo allemaal,

Ik had een aantal vragen over het isoleren van mijn zolder , deze zolder is niet geïsoleerd en hierdoor verlies ik veel warmte.
Omdat mijn dak bedekt is met dakleer (bitumen) wordt het isoleren van het dak aan de binnenzijde afgeraden ivm rotten dakbeschot.

Mijn zolder is heel laag en is ook niet-begaanbaar , er is eigenlijk geen zoldervloer want het plafond van de lager gelegen kamers is gipsplaat en dit is ook mijn zoldervloer.
Daarom dacht ik dat als ik nu de isolatie direct bovenop de gipsplaten leg,ben ik toch geïsoleerd en rot mijn dakbeschot niet weg.

Mijn vraag is of dat dit wel klopt : kan eventuele damp/condens wat onder de kap zou zitten dan toch voor houtrot zorgen.

Tweede vraag : mijn badkamer zit ook direct onder deze zolder en ook hier is het plafond van gipsplaat , kan ik dan ook boven deze ruimte direct isolatie op de gipsplaten leggen ivm veel waterdamp tijdens douchen.
En kan deze waterdamp ,als hij door de isolatie komt dan niet zorgen voor problemen ?

Ik hoop dat iemand mij hierop antwoord kan geven.

Met vriendelijk groet, Patrick
 

Fiesiekus

  • #2
Het is eigenlijk 't klassieke probleem: waterdamp die niet weg kan en zich in afgesloten houtconstructie ophoopt. Hoe groot is de zolderruimte en wat voor soort kap zit er bovenop?

Jouw voordeel is dat je nog een flinke zolderruimte hebt die ook een beetje geventileerd kan worden, misschien? Maak een paar openingen naar buiten (in de kap: tegenover elkaar).

Het belangrijkste is dat je een dampdichte folie laag over de gipsplaten legt. Als die uit 1 stuk bestaat, heb je weinig kans op trammelant denk ik.
 

Patrick L

  • #3
Mijn kap is ongeveer 90 cm hoog , van top gemeten op bovenkant gipsplaat , en zolder is 10 meter lang en 5 meter breed.

Wat voor soort kap ik heb weet ik niet , verder heb ik 1 soort ventilatie ,er is namelijk nog een dakdoorvoer(rookkanaal) van een oude cv-ketel en deze is niet meer aangesloten maar is dus wel ventileert.

Maar is wenselijk om over de gehele zolder dampdichte folie te leggen of alleen bij plafond badkamer ?
 

Fiesiekus

  • #4
Hele zolder. Of isolatie leggen die al een dampdichte folie heeft (naar onderen gericht); maar ja, probeer dat maar eens dicht te tapen :cry: .
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu