Zolder dakkapel van binnen isoleren (koud dak)

Lidrosio

 • #1
Hoi! Wij hebben een paar maanden geleden een woning uit de jaren 20 gekocht en zijn bezig om deze te renoveren. Op zolder is er ooit een dakkapel van 3 x 4m gebouwd waarvan de isolatie van het platte dak (bitumen) enorm slecht was aangepakt (geen dampremmende laag en 6cm glaswol platen). Hierdoor zijn er vochtproblemen ontstaan met resultaat het mooie plaatje hieronder:

Screenshot 2021-09-08 at 13.23.48.png


Nu willen wij dit goed aanpakken. Van buiten isoleren is jammer genoeg geen optie i.v.m. het ophogen van de dakrand en het opnieuw moeten infrezen van een loodstrook in de muur van de dakopbouw van de buren. Na heel wat onderzoek (10 mensen geven 11 verschillende meningen over isoleren) ben ik op het volgende gekomen met gebruik van klimaatfolie en steenwol. Ik nijg naar steenwol i.p.v. glaswol door de geluiddempende en vochtwerende eigenschappen.

Screenshot 2021-09-08 at 13.32.07.png


Een Rc van 2,8 is natuurlijk niet echt meer van deze tijd, dus ik vraag me af welke aanpassingen ik hieraan kan maken om het nog beter aan te pakken. Binnenkort laten wij de dakbedekking opnieuw aanbrengen (bitumen). Zonder ophoging van de dakrand zou 20mm PIR nog een mogelijkheid zijn onder de dakafwerking, wat de Rc waarde verhoogt naar 3.7. Hierdoor word het dakbeschot wel tussen twee lagen isolatie 'opgesloten', kan dat problemen veroorzaken? Ubakus geeft naast een betere Rc waarde ook een droogtijd van 49 i.p.v. 63 dagen aan.

Screenshot 2021-09-08 at 13.31.52.png


Mand: Wel of niet een 20mm PIR laag onder de dakbedekking, of misschien een hele andere oplossing?

Ik hoor graag jullie mening hierover!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marc1995

  • #2
  Zolang (vochtige) lucht van de warme (binnen-) zijde niet kan infiltreren in het dakbeschot in het eerste plaatje, hoeft dat volgens mij niet per se fout te gaan, maar als er wel vocht in komt (door condensvorming, zoals Ubakus ook al aangeeft), dan bestaat de kans dat er schimmel en houtrot kan ontstaan.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Zolang het aantal dagen van drogen langer is dan het aantal dagen dat er condens kan ontstaan kan ik me niet voorstellen dat er problemen komen.
   

  Lidrosio

  • #4
  Bedankt voor jullie reacties! Dus 20mm PIR onder de dakbedekking zal waarschijnlijk geen problemen voor het dakbeschot moeten veroorzaken zolang de klimaatfolie goed is afgewerkt?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Maar daar zit wel het moeilijke deel.
  Bij het lichtpunt heb je bijna altijd een luchtlek.
  Hoe meer isolatie je er buiten oplegt, hoe beter het wordt.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Beetje laat misschien.
  Het wordt een stuk eenvoudiger als je de dampremmendelaag op de balklaag aanbrengt. Vervolgens de raggels en daarop het gips. Die ruimte is dan ideaal voor de electriek.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu