Zinvol om dak te isoleren als de zoldervloer geisoleerd is?

Net als zo'n beetje heel Nederland probeer ik te kijken of er mogelijkheden zijn om onze woning beter te isoleren. We hebben vijf jaar geleden deze 2-onder-1-kap gekocht uit 1956. Qua isolatie e.d. was er nagenoeg niets. We hebben de muren laten isoleren en HR++ glas laten plaatsen. Daarnaast hebben we zelf de zoldervloer met 16cm glaswol geisoleerd. Het temperatuurverschil tussen de bovenverdieping (waar we nooit stoken) en de zolder (opslag) is erg groot, dus het lijkt effect te hebben. Desalniettemin zitten er wat zwakke plekken in. Bijvoorbeeld de vlizotrap die wel isolatie heeft, maar erg dun is. Ook zijn er wat plaatsen die minder goed bedekt zijn omdat ze lastiger te bereiken waren. E.e.a. is wel opgevuld met purschuim, maar niet zo goed als 16cm glaswol.

Ik zit er nu aan te denken om het dak van binnenuit ook te isoleren. Het is relatief best wel goedkoop als je dit zelf doet en niet arbeidsintensief. Ik vraag me alleen af of dit wel enige nut heeft. Ik snap dat jullie in onze specifieke situatie niets over kunnen zeggen, maar er zal vast wel een soortement van maatstaf zijn.

Het dak heeft op dit moment geen enkele vorm van isolatie. Zo ver ik kan zien zijn het louter dakpannen rechtstreeks op een houten constructie. Ik zie ook geen folie oid. Ik ben redelijk handig, maar zeker geen vakman. Mocht dakisolatie iets toevoegen, dan zou ik dit wel zelf willen uitvoeren. Zo ver ik begrijp maak ik dan een houten raamwerk tussen de balken. Hier gaat dan glaswol in, vervolgens een dampremmende folie en daarna aftimmeren en eventueel stuccen. Klopt dit? En zijn er nog zaken waar ik op moet letten? Ik wil uiteraard te allen tijde vochtproblemen e.d. voorkomen. Mocht iemand het afraden om dit zelf te doen, dan hoor ik het ook graag.
 
Laatst bewerkt:
Het is al even geleden, wellicht heeft er nog iemand suggesties? Samenvattend vind ik (via Google) nu twee antwoorden. De één zegt dat het zeer zinvol is omdat zoldervloer isolatie amper iets zou doen (door zwakke plekken als de vlizotrap) de ander zegt weer dat het nuttig is omdat je daarmee twee isolatielagen creëert die samen de kou van buiten tegenhouden en de warmte juist samen beter binnen houden.

Overigens verwarmen we niet op de eerste verdieping. Louter de begane grond. De slaapkamers hebben allemaal wel een radiator, maar staan altijd uit. Alleen als men jaarlijks de CV onderhoudt wordt het even aangezet, ontlucht, etc. Kortom de eerste verdieping is al een soortement van buffer. Het is er een aantal graden kouder dan de huiskamer in de winter. Ik gok zo'n wel zo'n 15-20%. Tussen de begane grond en de eerste verdieping zit geen isolatie, alleen een broodjesvloer die vat een hoop doorlaat (anders was het hier nog kouder natuurlijk).
 
Isoleren doe je in principe op één plaats, en dan kies je die plaats waar je dat zo volledig en ononderbroken mogelijk kunt doen. In uw geval is dat blijkbaar in het hellend dak en niet op of in de zoldervloer.
Een minder goed aangebrachte isolatielaag op de zoldervloer gaat geen verbetering geven aan een goed aangebrachte isolatielaag in het dak.
Je zou dan beter die zolderisolatie kunnen proberen te recupereren om nog wat extra te voorzien bij de dakisolatie.
Ideaal zou zijn dat de dakisolatie kan aansluiten aan, of in het verlengde ligt van de muurisolatie zodat je een quasi gesloten isolatieschil rond de woning kunt hebben.
Dat je geen onderdak hebt is een nadeel maar geen beletsel om tussen de kepers of spanten te isoleren.
Ik zou dan wel eerst isolerende houtvezelplaten op maat zagen om ze tussen de dakkepers te passen tot tegen de panlatten zodat er geen ventilatie net boven de isolatie mogelijk is.
Bij een eventuele latere dakvernieuwing kan je dan alsnog een onderdak voorzien.
 
Extra isolatie helpt altijd alleen hoeveel het extra bespaart neemt af bij toenemende dikte.
De eerste x cm halveert, de volgende maakt er kwart van de warmteverliezeb van etc. Dat is nuttig, Op een geheven moment ga je vab 1/16de naar 1/32ste naar 1/64ste naar 1/128 bij elke verdubbeling. Dat loont steeds minder: het meeste haal je uit de eerste cms.
16 cm is al behoorlijk dik dus er valt weinig te winnen.
Dan kan je beter eens naar je muren en vloer kijken.
Wel is t op een zolder buiten t zicht wel weer goedkoop en eenvoudig wat toe te voegen
 
Zoldervloerisolatie is bij gelijke dikte isolatie efficiënter, want het oppervlak is kleiner dan bij een puntdak. Daardoor ook goedkoper, in Noorwegen is dit een veel gebruikte isolatie methode, maar daar hebben ze dan meestal ook een kelder onder en een flinke schuur bij het huis, dus wordt de zolder niet gebruikt. Vaak gaat er daar dan zo'n 30 cm steenwol of glaswol op, daar is het natuurlijk ook iets vaker flink koud.

Als je de zolder niet gebruikt, dan zou ik de vloerisolatie die er al zit verbeteren. O.a. door een box van isolatiemateriaal te maken en die op het gat voor de vliso trap is te zetten, afhankelijk van jouw vliso trap, kan dat simpelweg een grote PIR-plaat zijn.
Je kan er ook voor kiezen de trap te demonteren en voortaan een uitschuifladder te gebruiken voor de enkele keer dat je erop wilt.

Maar aangezien ik "aftimmeren en eventueel stuccen" lees, vraag ik me af wat de functie van de zolder gaat worden.
 
Dank voor de reacties! Recentelijk hebben we naast de binnenmuren (die hebben we bij aankoop geïsoleerd) ook de spouwmuur gedaan. Qua stookkosten is dit, tegen de verwachtingen in, een wereld van verschil. Met vergelijkbare temperaturen en omstandigheden is het gasverbruik met ongeveer 20% gedaald. Alsof binnenmuur isolatie amper iets deed, terwijl daar 12cm steenwol tussen zit. Dit heeft mij doen besluiten het dak ook te isoleren, omdat de situatie dan min of meer identiek is.p
 
Normaal isoleer je de schaal om je huis.
Wat bedoel je met binnenmuren isoleren?
Bijvoorbeeld de muur tussen de woonkamer en de gang heeft nauwelijks nut.
Buitenmuren aan de binnenkant isoleren wel, maar dan mis je vaak het stuk muur dat tussen het plafond en de vloer van de volgende verdieping zit.
Teken je een huis heel simpel als een vierkant met een driehoek (het dak) erop, dan kan je het vierkant isoleren (in de driehoek gaat het dan vriezen) of de hele buitenkant. (buitenmuren, dak en begane grond vloer)
 
Excuses, ik bedoel inderdaad de binnenzijde van de buitenmuren. Lang verhaal kort is dat de aannemer dit destijds om diverse redenen adviseerde. Het isolerend effect viel klaarblijkelijk uiteindelijk tegen.
 
Het zal nu waarschijnlijk de combinatie zijn waardoor het comfort is toegenomen: Én spouw én voorzetwand.
 
@Charel De binnenmuurisolatie was 12cm. Dat was een beetje een afweging tussen isolatie en de ruimte die het kost. Ik denk dat @Jackd een punt heeft. De isolatie aan de binnenkant wordt onderbroken door de vloer, hier "lekt" een hoop warmte door weg. De spouwmuurisolatie is wel een complete schil en houdt het dus beter vast. Althans, dat is de theorie.

@Jackd Het aftimmeren en stuccen is meer voor de vorm. Ondanks dat het berging is, wil ik e.e.a. gewoon netjes houden. Jouw idee om een schil te maken om de vlisotrap is een goede. Ik moet even kijken hoe ik dit praktisch kan realiseren.
 
Oké, ik had er overheen gekeken, 12 cm binnenisolatie is niet echt minimaal en had normaal een merkbaar verschil moeten geven.
Ik volg dus helemaal de uitleg van @Jackd, ook wat de geisoleerde en "luchtdichte" omkasting van de zoldertoegang betreft.
Dat laatste dan wel in geval je geen plannen hebt om van de zolderruimte ooit verwarmde leefruimtes te maken.
 
Kunt zolder ook isoleren door pir platen tussen balken te maken. Klemmend op maat snijden Naden aftappen.
Is het netjes afgewerkt zonder noodzaak voor stucplaten
 

Gerelateerde klussen

Reacties
6
Weergaven
3K
Dak en schoorsteen
Bernhard
Reacties
2
Weergaven
64
Dak en schoorsteen
Marcn.88
Reacties
2
Weergaven
119
Dak en schoorsteen
Klusser20
Reacties
15
Weergaven
426
Dak en schoorsteen
wgb
  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
227
Dak en schoorsteen
Marcn.88

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu