Isolatie plafond/vloer

Marcel987

  • #1
Het gaat om een oud hoekhuis, beneden opslagplaats en boven woning. Van beneden naar boven zit er tussen de balken 5 cm glaswol geklemd. Het stucwerk (ca 1cm)wat geplaatsts is met een rasterwerk en stucgaas wordt weggehaald. Volgens een aannemer is de warmte isolatie voor de bovenverdieping daardoor niet veel minder(glaswol blijft) en kan men boven het net zo warm stoken als daarvoor. Klopt dit? Beneden is namelijk altijd koud en de binnenmuur is halfsteens.

Zelf loop ik met het idee om tussen de balken nog een extra laag glaswol van 5 cm te klemmen. Kan dit zonder problemen(ivm vocht)? het plafond wordt namelijk voorlopig niet dichtgemaakt en ik wil op zeker gaan ivm met de komende winter. In dat geval zouden er 2 lagen glaswol zitten van elk 5 cm en tussen die 2 lagen een ruimte van ca 5 cm.

Een stuk van het plafond is al weggehaald en wat opvalt is dat er meer geluid doordringt van boven naar beneden dus ik heb mijn twijfels over wat de aannemer heeft gezegd mbt nauwlijks warmteverlies. hoop dat jullie kunnen helpen, alvast bedankt
 

Fiesiekus

  • #2
Warmte-isolatie is gebaseerd op stilstaande lucht. Als tussen het oude plafond en de nog aanwezige isolatie, nog een laag lucht aanwezig was, is de isolatie voor dat luchtdeel minder, maar niet 100% verdwenen. Maar als het beneden gewoon afgesloten is (t.o.v. buitenmilieu), denk ik dat 't weinig uitmaakt.
 

Marcel987

  • #3
De luchtlaag zat tussen de isolatie en het stucwerk, de isolatie zit tegen het plafond dus geen lucht tussen de isolatie en de planken. Op basis van je antwoord kan ik dus stellen dat de aannemer gelijk heeft.

Wat betreft een 2e laag glaswol van 5 cm direkt tegen de andere laag aan, bevordert dat dan de isolatie of maakt dat niet veel meer uit?

Beneden zitten er wel kieren tussen de ramen en de muur omdat het oude stucwerk zo slecht was dat alles is afgebikt. Voordat dit werd verwijderd was de ruimte altijd al vrij koud en kieren waren er genoeg doordat de deuren niet goed in de sponning zitten en een buitenmuur vol zit met scheuren.
 

Michiel_H

  • #4
Geluidsisolatie en warmteisolatie zijn twee heel verschillende dingen. Door het verwijderen van het plafond zal je warmteisolatie nauwelijks verminderen. Je geluidsisolatie echter wel, je hebt namelijk massa weggehaald.
 

Marcel987

  • #5
Ok, weer wat geleerd. Weet je ook het antwoord mbt de 2e laag glaswol? Zou het op prijs stellen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Een tweede extra laag van 5 cm glaswol zal de warmte isolatie zeker aanzienlijk verbeteren.
 

Marcel987

  • #7
Bedankt, dan kan ik aan de slag omdat ik weet dat het helpt :D
 

Fiesiekus

  • #8
Een tweede laag glaswol heeft veel minder effect dan de eerste. Je warmtlek is nl. al aanzienlijk gereduceerd, waardoor er dus minder te winnen valt.
 

Marcel987

  • #9
Minder effect. Dit houdt dus in dat er wel effect is waardoor het verbeterd. Mooi dan is het in ieder geval lonend om het te doen.
 

Millew

  • #10
Even een verdere toelichting op de uitspraak van Fiesiekus, dan weet je ook waarom het zo is.

Je hebt te maken met de isolatiewaarde van een constructie en warmteverlies. Warmteverlies heb je door geleiding van warmte in de constructie en tocht door eventuele kieren.

De isolatiewaarde van een materiaal is recht evenredig met de materiaaldikte, dus 2x zo dik is 2x zoveel isolatiewaarde.
Met de eerste laag dicht je wel ook eventuele kieren af, waardoor je als gevolg van tocht geen of minder warmteverlies hebt.
Afhankelijk van dit verlies draagt een tweede laag isolatiemateriaal procentueel heel veel bij aan vermindering van het warmteverlies of iets minder.

Verder heb je te maken met overgangsweerstanden tussen lucht en materiaaloppervlakken. Dit draagt ook enigszins bij aan de isolatiewaarde van de hele constructie.
Als je alleen isolatiemateriaal aanbrengt tussen de balken, speelt de verhouding oppervlak balken-oppervlak isolatiemateriaal ook een rol in het effect van een tweede laag isolatie.

Als er oorspronkelijk niet te veel kieren in de constructie zaten en de balken zitten op een normale afstand 60-70 cm hart op hart, dan kan je er rustig van uit gaan dat een dubbele laag isolatiemateriaal ook vrijwel dubbel zo goed is bij het voorkomen van warmteverlies.
 

Marcel987

  • #11
Top, duidelijke uitleg. Afstand balken is 47,5 dus de volgende laag is zeer makkelijk te klemmen en met kleine latjes te ondersteunen. Als ik je uitleg zo lees heb ik de neiging om er een 2e laag van 10 cm tussen te zetten, ruimte zat.
 

Fiesiekus

  • #12
Millew schreef:
.... dan kan je er rustig van uit gaan dat een dubbele laag isolatiemateriaal ook vrijwel dubbel zo goed is bij het voorkomen van warmteverlies.
Neen Millew, de strekking is dat de tweede laag juist minder isolatiewaarde bijdraagt dan de eerste. Bij eerste: 50% dan tweede: 50% van 50% is nog maar 25%.
 

Millew

  • #13
Als je het zo bekijkt, heb je gelijk. Sommige uitspraken zijn moeilijk op hun waarde te schatten als de argumenten ontbreken. Dat komt op dit forum vaker voor.

Maar ik blijf er bij dat een dubbele laag isolatie ook vrijwel dubbel zo goed isoleert.
 

Marcel987

  • #14
Het belangrijkste is dan ook dat bij beide naar voren komt dat er vooruitgang te boeken is mbt warmtebehoud :)
 

Marcel987

  • #15
In het verlengde van mijn eerdere vragen het volgende. Kan onderstaand idee zonder problemen met vocht:


tussen de balken van boven naar beneden(tekening gemaakt, kan die helaas niet geplaatst krijgen):
-5 cm glaswol
-5 cm glaswol(extra laag)
-gipsplaat(1e)
-resterende ruimte tussen balken de leidingen en opgevuld met steen wol
-gipsplaat(2e) direct op balken(?), boven wordt er gelopen(is slaapkamer) of hangend plafond(is ook weggehaald) met rasterwerk en stucgaas.

Als 2e laag gipsplaten direct op de balken wordt geplaatst, gaat het plafond dan niet scheuren na verloop van tijd?
 

PADUR

  • #16
Hallo Allen,

Waarom gebruik je geen *******

Dit is een eenvoudig en snel monteerbaar naadloos plafond.
Deze panelen zijn op basis van MDF, met een kliksysteem te monteren zodat ze naadloos blijven.


Merknaam en link verwijderd, mod.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu