Advies type isolatie + plafond constructie

Ronald1978

 • #1
Hallo,

Onze aanbouw wordt casco opgeleverd (vordert al aardig, zie foto) en ik ga dus zelf verder met de afbouw. Nu heb ik 2 vragen:

1) welk type isolatie is makkelijk aan te brengen tussen de staanders (wanden) en liggers (plafond), die wat varieren in tussenbreedte (ca 37cm iha)? Ik dacht zelf aan steenwol platen , de wanden 180mm, plafond 140mm, dan steeds stukjes afzagen en "stapelen" tussen de staanders. Of is iets op rol makkelijker te verwerken? Kijkend naar de maten moet er veel passend worden gemaakt. De tussen afstand van de dakbalken is nog kleiner, ca 26cm. Gezien de prijs van isolatiemateriaal per m2 zou het de wens zijn zo weinig mogelijk afval te hebben

2) de dakbalken lopen niet waterpas ivm afschot. Wat is een goede oplossing voor een waterpas plafond, met beperkte dikte? Ik dat zelf aan metal stud profielen, dan zit ik op 27mm+gipsplaat 12,5mm dikte + stucwerk. Lijkt mij mooi stijf materiaal en relatief makkelijk waterpas af te hangen aan de balken. Of zouden jullie het anders oplossen?

Ben benieuwd naar jullie inzichten
Alvast bedankt
IMG_0313.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Je hebt nu nog de kans op er een warm dak van te (laten) maken.
Dus pir platen op de liggers en daarop de dakbedekking.

Anders elke isolatie die je er een beetje makkelijk tussen krijgt. En klimaatfolie eronder.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #3
140mm steenwol is tamelijk weinig. Uit mijn hoofd is dat een r waarde van ongeveer 3,7. De norm voor nieuwbouw is 6,3. Met ongeveer dezelfde dikte PIR op het dak ben je er. Beter in 1 keer goed doen. Op de balken zoals @Jackd zegt ligt het meteen onder afschot (al was logischer de balken waterpas en eps onder afschot op het dak. Maar dat is achteraf).
 
Laatst bewerkt:

Ronald1978

 • #4
Kan PIR wel bij houtskelet? Ik las dat je ademend materiaal in de wanden moet toepassen. PIR heeft iha van die alu platen erop.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #5
De wanden zou je toch gewoon met steenwol kunnen doen, plaats genoeg. Als je van het dak een warm dak maakt heb je juist minder kans op vocht (zoek maar even op warm dak).
 
 • Like
Waarderingen: Ronald1978

Ronald1978

 • #6
Vandaag sprak ik de timmerman over de isolatie. Hij had het specifiek op ca 38cm gehouden omdat dat blijkbaar toch een standaard glaswol breedte is. Na even googelen inderdaad gevonden! Nou dan is mijn keuze snel gemaakt.

Om op 180mm te komen moet ik wel 2x90 mm plaatsen. Kun je dat glaswol op rol met dubbelzijdig tape aan elkaar bevestigen? Of zijn er andere gebruikelijke methoden?

Kun je het aan de bovenzijde ook nog vastmaken op een of andere manier om zakken te voorkomen?

Groet,
Ronald
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #7
Als je platen steenwol of glaswol neemt, klem je ze toch gewoon in de openingen? Een cm breder snijden dan de opening. 18 cm is een behoorlijk stevig pak. Aftimmering er tegen en alles blijft keurig op zn plek. Niet gaan rommelen met kit of tape dat is nergens voor nodig.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Zowel 40 als 38 cm breed is te koop.
2 x 9 cm dik kan je gewoon los op elkaar leggen. Er is dan geen verschil met 18cm dik in één keer.
18cm kan ik zo snel niet in 38 breed vinden, maar 16 en 22 dik weer wel, dus als je even zoekt vind je 18 vast ook wel (19 of 20 cm dik zou ook prima zijn)
En even kijken wat duurder is, kan soms best veel schelen.

NB: vergeet de klimaatfolie niet.
 

Ronald1978

 • #9
Die platen zijn 60 breed en 100 of 120 lang. Ik zou dan wel kunnen 'stapelen" met 180mm dikke platen van 60mm hoog. Maar dan komen er 4 of 5 op elkaar. Veel zaagwerk. Die 38 cm brede rollen kan ik er zo tussen stoppen, 2 lagen van 90mm dan. Alleen gaat dit niet zakken na verloop van tijd? Kun je glaswol vastzetten ?
 

Ronald1978

 • #10
Het dak is van de week afgemaakt, er is 8cm PIR toegepast.

Is het raadzaam aan de binnenzijde tussen de balken dan evengoed wat extra isolatie aan te brengen? Bijv steen/glaswol, dat kan ik er op zich vrij eenvoudiger tussen stoppen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Dus toch een warm dak?
Dan kan je tussen de balken ongeveer de helft (of minder) van de isolatiewaarde van het PIR extra toevoegen.
De helft of minder (dit kan je ook simuleren) want deze extra isolatie mag niet te koud worden, anders kan je alsnog vocht problemen krijgen.
Als je teveel extra isolatie aanbrengt dan zou het geen warm dak meer zijn.
 
 • Like
Waarderingen: Stef1987

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu