Isolatie enkelsteens muur - spouwruimte - impact gaatjes in de muur

Vlijmscherp

  • #1
Ik wil graag de muur van mijn berging gaan isoleren. Het betreft een betreft een berging zonder stootvoegen maar met wel een roostertje voor de ventilatie. Mijn idee is: dampopenfolie> vuren balken met daartussen glaswol > dampdichtfolie > underlayment. Nu heb ik een aantal vragen:

1. Ik lees hier op het forum tegenstrijdige meningen omtrent het wel/niet gebruiken van een spouwruimte. De ene zegt 2 cm tussen de muur en de dampopenfolie en de ander zegt direct tegen de muur. Kan iemand hier uitsluitsel over geven?

2. Tegen mijn muren zitten nu behoorlijk veel pvc buizen met daarin electra. Wanneer ik dit demonteer om de dampopenfolie er achter te verwerken, en daarna weer monteer, in hoeverre hebben de gaatjes in de muur dan impact op de isolatie (zal door de dampopenfolie heen moeten worden geschroefd)?
 

Vlijmscherp

  • #2
3. Hoe kan ik het beste dampopenfolie op de muur bevestigen? Een RVS nieter gaat niet in steen :).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een spouw is wel aan te raden. Maak de vurenhouten frames prefab (met voldoende speling) en zet daar de folie op vast.
 

Vlijmscherp

  • #4
Thanks voor het antwoord! Om de spouw te maken zal ik dan hout moeten gebruiken, gaat dat niet juist rotten op langere termijn? Het frame prefab maken is lastig omdat deze gekanteld moet worden dus hij zal dan niet helemaal aansluiten wat het weer lastig maakt om overal isolatiemateriaal aan te brengen.

Nog andere mensen ideeen v.w.b. spouw en het fixeren van de folie?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als je de schuur niet gaat verwarmen, heeft isoleren geen nut.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Verduurzaamde latten tegen het metselwerk plaatsen, daar de folie tegen nieten.
Heb je meteen een spouw.
Frame hoeft om te kunnen kantelen maar een fractie kleiner te zijn, kan je uitrekenen met pythagoras.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Een centimeter speling is al voldoende om het frame te kantelen. Dit werkt echt heel makkelijk. Ik kreeg die tip ooit van een timmerman en heb deze in mijn huis overal toegepast. Ik deed rondom compriband, dat was vaak al voldoende om de naad af te dichten.

Ik snap je opmerking over het rotten niet helemaal, want in je oorspronkelijke vraag stel je zelf ook al voor om hout te gebruiken.
Het hout zit aan de warme kant. Aan de koude kant heb je een geventileerde spouw om eventueel condens af te voeren. De folies zorgen ervoor dat er weinig vocht bij komt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu