Voorzetwand met metal studs - tegen enkelsteens muur, welke isolatie?

Asandor

  • #1
Dag,

Wij gaan ons huis opnieuw isoleren d.m.v. voorzetwanden. Ik wil graag voor metal studs gaan.
Nu heb ik wel wat dingen waar ik figuurlijk tegen aan loop...

Welke isolatie gebruik je hier nou voor en waarom? Ik heb mij zo goed mogelijk proberen in te lezen via Google, maar zie door de bomen het bos niet meer.
Voor het gemak zou ik gewoon voor PIR platen willen gaan, is wel wat duurder maar doe het liever in 1 keer goed en het scheelt wat ruimte.
Mochten we toch voor steen/glas-wol gaan, is het dan noodzakelijk om de buitenmuurzijde te voorzien van damp/vochtwerende folie?

Wat is aan te raden en waarom?
We willen een RD-waarde van minimaal 4.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de een Rd-waarde van 4 wilt, dan is glas- en steenwol eigenlijk geen optie meer - tenzij je een voorzetwand van meer dan 16 centimeter acceptabel vindt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het hangt van meer factoren af. Liggen er bijvoorbeeld houten balken in het metselwerk? Dan kan een vochtregulerende isolatie erg verstandig zijn.

De dikkere muur merk je in de praktijk niets van. Tenzij de kamer zo smal is dat je bed bijvoorbeeld niet meer past. Maar dat is zelden het geval. Een extra brede vensterbank heeft daarentegen weer allerlei voordelen :)
 

Asandor

  • #4
Ten eerste bedankt voor jullie reacties!

@Impie 16cm is voor ons acceptabel, vrij grote ruimte en de huidige voorzetwand is ook al zo'n 12cm. Het gaat meer om hoe het constructief het beste is.

@IJkenhout Nee, geen houten balken, echter wel houten kozijnen. Wat is bijvoorbeeld een vochtregulerende isolatie? Ik weet bv dat PIR-platen vochtwerend zijn en je in principe aan de muurzijde dan niet veel hoeft te doen. Maar hoe zit dat met glas of steenwol? Kan dat vrij zonder een werende laag aan de muurzijde?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Vochtregulerende isolatie is (in de regel) biobased isolatie. Dat heeft nog veel meer voordelen, zoals een grotere faseverschuiving.

Bij glas/steenwol is ook niet vanwege het vocht een folie aan de spouwkant nodig. Uiteraard maak je bij voorkeur wel een (geventileerde) luchtspouw.
 
  • Like
Waarderingen: Asandor

Kareltje333

  • #6
Asandor schreef:
Mochten we toch voor steen/glas-wol gaan, is het dan noodzakelijk om de buitenmuurzijde te voorzien van damp/vochtwerende folie?
Ook in het geval van PIR moet je de binnenzijde dampdicht afwerken, zijn het platen met alufolie, moet je daarvan de naden aftapen (uitgaande van een voorzetwand aan de binnenzijde van de muur, dat wordt uit je verhaal niet helemaal duidelijk).
 

Asandor

  • #7
@IJkenhout
Bedankt voor je uitleg over de vochtregulerende isolatie. Ik ga er eens naar kijken.

'' Bij glas/steenwol is ook niet vanwege het vocht een folie aan de spouwkant nodig. Uiteraard maak je bij voorkeur wel een (geventileerde) luchtspouw. ''

Bedoel je hiermee dat een folie niet nodig is bij glas- en/of steenwol als je een (geventileerde) luchtspouw maakt?

Ik wilde inderdaad een soort van geventileerde luchtspouw maken, ook omdat de steens muur natuurlijk niet recht is en dat dan een hoop gedoe scheelt. Is het bijvoorbeeld een idee om zo'n 2cm ruimte aan te houden tussen de voorzetwand en de muur? Is verankering in de vloer en het plafond genoeg voor zo'n voorzetwand?

En moeten de wollen isolatieplaten dan nog een folie hebben? Of als ze al voorzien zijn van een folie, dan tapen? En hoe kom je daar dan nog bij om vast te tapen als het eenmaal in de studs zit?
 

Asandor

  • #8
@Kareltje333
Bedankt voor je reactie! Goede opmerking.

Stel dat ik voor PIR zou gaan met dampdichte afwerking(folie), hoe kom ik dan nog bij de 'achterkant' om folie te plaatsen? Ik had het idee om ze vast te zetten en af te dichten in de studs met isolatielijm.
 

Kareltje333

  • #9
Vertel s.v.p. even of de voorzetwand aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de muur komt de zitten, dat is nl. beide mogelijk en het verschil is belangrijk.
 

Asandor

  • #10
@Kareltje333 aan de binnenzijde van het huis. Ik ging er vanuit dat dat duidelijk was omdat het er ook over ging dat de ruimte met meer isolatie verkleind wordt. Excuus.
 

Kareltje333

  • #11
Dat vermoedde ik al, maar ik wilde het zeker weten.
De dampdichte afwerking komt in dat geval aan de binnenzijde van de isolatie (de kamerzijde dus). Dus daar kom je goed bij. Ik krijg de indruk dat jij met 'achterkant' de muurzijde van de isolatie bedoelt, daar moet die dampdichte afwerking dus NIET komen te zitten.

Als je met met isolatielijm een harde PUR-gebaseerde lijm bedoelt, die is niet dampdicht. Flexibele PUR-gebaseerde lijm zoals Sikaflex is dat wel. Dampdicht afdichten in de studs met lijm is sowieso heel moeilijk: De studs hebben een hoop gaten, je hebt de kieren tussen U-profiel en studs en daarbovenop heb je nog de werking die door de lijm moet worden opgevangen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #12
De dampdichte folie komt inderdaad aan de binnenkant, en bij PIR is een dampopen folie aan de buitenkant overbodig.
 
  • Like
Waarderingen: Asandor

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Asandor schreef:
Bedoel je hiermee dat een folie niet nodig is bij glas- en/of steenwol als je een (geventileerde) luchtspouw maakt?
Hangt af van het oppervlak van de isolatie, of de warmte er niet makkelijk uit kan waaien (al zien sommigen hier dit niet als een risico).

Als de isolatie aan de binnenkant een (alu)folie heeft, is een extra dampremmende folie uiteraard niet noodzakelijk. Soms kan het echter wel handiger zijn, omdat je dan minder naden hoeft af te plakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu