Is mijn kozijn nog te maken? Of vervanging?

Lvanhoe

  • #1
Ik heb houtrot in de onderdorpel van mijn uitbouw op de eerste verdieping, diepe serieuze houtrot, ook aan de binnenkant van het kozijn/de onderdorpel. Voordat ik bedrijven benader vroeg ik me af hoe de experts hier er over denken: is het mogelijk om alleen de onderdorpel te vervangen en het kozijn op deze manier te herstellen, of kijk ik aan tegen het vervangen van het volledige kozijn? En op wat voor kosten zou ik moeten rekenen? Het gaat op de foto's om het gehele afgetapete stuk.

IMG-7951.jpg IMG-7952.jpg IMG-7953.jpg IMG-7954.jpg IMG-7955.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De schade is groot, maar alleen een specialist kan beoordelen of dit eventueel nog is te repareren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waarom zou vervangen niet kunnen?
Ik ken een voorbeeld van een houten serre uit 1920 waarbij bijna de gehele onderste halve meter is vervangen.
Het is vooral de vraag of de rest van het kozijn het waard is, dus of vervangen (op lange termijn) goedkoper en beter is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoe oud is de woning. Dit lijkt ermeer op dat er een constructie fout in zit. Of een verkeerde materiaal keuze.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik heb wel altijd zoiets van, als dit deel er al zo uit ziet, hoe ziet de rest er dan uit, hoe is het daar mee, want anders ga je van ellende naar ellende. qua kosten kun je het beste offertes aanvragen, dan is er ook in real life naar de situatie gekeken, en weet je of je "moet" vervangen of repareren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zou hier geen kosten meer aan maken. Het is een heel erg simpel kozijn en bij een timmerfabriek kost dat ook niet de wereld. Als je de onderdorpel wilt repareren (= vervangen) dan moet al het glas er uit, de dorpel moet je er uit slopen, een nieuwe dorpel moet je op maat maken en monteren, afwerken, glas weer terug plaatsen, kitten en schilderen en het kozijn blijft "gehavend".

Ter vergelijking: ik heb voor een hardhouten raamkozijn van 231 cm breed en 150 cm hoog 665 euro betaald. Dit is inclusief isolerende beglazing.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
De oorzaak is waarschijnlijk een verkeerde detaillering ter hoogte van de aansluiting op het onderste kozijn. Dus bij een nieuwe kozijn moet dit wel anders / beter geregeld worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu