Maximale dikte glas in mijn Rehau kozijnen?

Landhuisje

 • #1
Onlangs 3 nieuwe dakapellen laten plaatsen. Ik ben met geluidsisolatie bezig, eerst het dak en de dakkapellen (dak en wangen). Nu laten de ramen van alles op dit moment het minste door, maar als ik klaar ben met de rest vermoed ik dat dat de volgende "zwakste schakels" zijn. Ik heb bij het kiezen van het glas helaas geen echt onderzoek gedaan naar geluidsisolatie waarden. Ik ging er vanuit dat triple het beste zou zijn. Maar nu ben ik o.a. door iemand hier op het forum gewezen op het feit dat triple glas weleens minder goed tegen geluid kan isoleren dan b.v. gelaagd dubbelglas met verschillende diktes. Qua warmte ben ik dik tevreden over wat ik nu heb: TrisolideArgon E-HR+++ 4/10/4/10/4 (32mm). Ik kom er niet zo 123 achter hoeveel dB dit glas dempt maar ik vermoed rond 30 dB.

In de dakkapel in de slaapkamer overweeg ik om eventueel later het glas te vervangen met een geluidswerende combinatie, waarbij er verschillende diktes bladen gebruikt zijn en een grotere luchtspouw. Het moet dan mogelijk zijn om richting 40-50 dB te geraken. Ik vraag me af of iets dikker zal passen in de kozijnen. Die zijn van het type Rehau Character design 70. Totale diepte daarvan is 115mm. Zijn er dunnere glaslatten beschikbaar waardoor er dikker glas in kan? Ik heb zitten zoeken naar losse glaslatten voor die kozijnen maar kan die niet zo los vinden. Misschien zoek ik verkeerd. Iemand hier ervaring mee?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #2
  Sponningdiepte van CD70 is 54 mm. Daarin past een maximale glasdikte van 42 mm.
  Dunnere glaslatten zijn er zeker.

  Verkrijgbaar via de REHAU raamfabrikanten in Nederland.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #3
  Edit: Ík was iets te voorbarig: De maximale glasdikte is 40 mm bij gebruik van een glaslijst van 6,5 mm
  In de praktijk is deze niet toepasbaar, en wordt er gekozen voor een glaslijst van 10,5 mm
  Daarmee wordt de maximale dikte van het glas 36 mm.
   

  Landhuisje

  • #4
  Aha, en hoe weet / meet ik welke glaslijst er bij mij gebruikt is?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  Huidige glasdikte -> 32 mm. Dan geeft REHAU aan dat glaslijst 14,5 of 13,5 moet zijn. 14,5 is meer gangbaar. Er staan tabellen in het KOMO-certificaat K11351/13
   

  Landhuisje

  • #6
  ah dankjewel voor die aanwijzing. Ik zie helemaal onderin deze tabel die ik moet hebben denk ik:
  1641420796882.png

  En jij zegt dus 6,5mm is niet toepasbaar (waarom niet?), dus 10,5 is de volgende mogelijkheid, en dan lees ik inderdaad 36 (of 37?) als maximale glasdikte. Duidelijk, nu nog zien of ik ergens andere glaslijsten kan vinden. De glaslijst, dat is het stuk wat aan de buitenkant van het kozijn zit, waar het glas tegenaan drukt, neem ik aan.
   

  Landhuisje

  • #7
  overigens staat in de offerte van de dakkapel: "Rehau Character design 70 verdiept profiel". Op een T-profiel heb ik het volgende onderdeel nr gevonden: 550058, en een verwijzing naar KOMO K4417:
  1641424527498.png

  Het hele kozijn is inderdaad 115. kom ik daarmee dan niet op sponningbreedte 74?

  Even ter verduidelijking, ik ben een totale leek :) Is een glaslijst hetzelfde als een glaslat? (het stuk wat aan de binnenkant tegen het glas zit)
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #8
  Nee, de sponning van het 70 en van het 115 mm kozijnsysteem zijn gelijk.

  Glaslijst en glaslat zijn hetzelfde. Eea komt door de vertaling vanuit het duits: Glasleist.
  Een 6,5 mm glaslat blijk in de praktijk niet stabiel genoeg te zijn, zeker niet in combinatie met zwaar glas.
   
  • Like
  Waarderingen: Landhuisje

  Landhuisje

  • #9
  Helemaal duidelijk dankjewel. Even een glaslijst eruit gepeuterd, en daarop staat het onderdeel nr 560600 en dat is dus inderdaad een 14,5mm.

  Dan kom ik volgens de tabel op max 37 met afdichting 65. Ook even naar glas fabrikanten zitten kijken naar mogelijke vervanging met die max maat. Ik kom steeds op dubbel en niet triple uit. Dan verlies ik wel wat rendement. En het vervangen zal een grote operatie worden op 1 raam van 179x127cm. En erg zonde van het glas wat er nu al in zit.

  Aan de voorzijde heb ik rolluiken en die maken aardig verschil. Achter niet, maar het geluid van de weg kaatst via het bos toch naar achter het huis. Rolluiken achter is misschien beter om eerst te overwegen. Een 44.2 voorzetraam van gelaagd glas zal ook helpen, dat heb ik ook op een gevel raam en dat maakt veel verschil. Maar kan zoiets op zo'n formaat?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu