Hoe fixeer ik hier mijn kozijn op een goede manier

bobenwendy

 • #1
Beste klussers, wij willen graag een nieuw kozijn plaatsen in de badkamer. Dit heeft geen standaard spouwlatten e.d. dus is het niet helemaal standaard. We hebben het oude kozijn opgemeten en daarnaast de afstand tussen de beide muren. het oude kozijn was 348 cm en afstand tussen de muur (van gele steen naar gele steen) 350cm. Het nieuwe kozijn is 348 en de hoogte is tot aan de bovenste balk geworden (het oude kozijn was tot 3 stenen vanaf de bovenkant). Bij het verwijderen van het oude kozijn was dit het resultaat. Het oude kozijn zat met blokjes hout in het cement en ook vast met ijzeren pennen (zie foto, ze komen vanuit de voeg bij de gele steen). Alleen links en rechts was het verankerd daarmee. Boven en onder waren nergens gefixeerd.

1. Waaraan bevestig ik het nieuwe kozijn aan de linker en rechterkant?
2. Moet het kozijn boven en onder vastgezet worden?
3. Hoe kan ik het beste de linker en rechterkant voorbereiden.20210610_220147 (1).jpg


20210610_220202.jpg
20210610_220217.jpg
20210610_220121.jpg
 
Laatst bewerkt:

Infine

 • #2
1. Bevestigen met kozijnpluggen, stelblokjes links en rechts gebruiken tussen kozijn en muur zodat je hem niet uit verband trekt.
2. Nee, boven en onder niet vastzetten. Heb je geen raamdorpel? Evt foto van oude situatie?
3. Metselen, zodat je muur links en rechts strak is en op maat. Wel moet ik zeggen dat ik een cm per kant ruimte veel vind. Je kan ook ipv metselen het kozijn wat verder naar buiten zetten zodat je je schroeven kwijt kunt. Maar alsnog moet je dan de muur binnen netjes maken voor eventuele afwerking
 
 • Like
Waarderingen: bobenwendy

bobenwendy

 • #3
Hierbij de foto's van buiten en binnenkant oude situatie
Er zat een loodslap vast aan de onderkant van het oude kozijn die over de dakpannen lag.

3. Waarmee metselen? Er zat rechts cellenbeton maar is dat stevig genoeg om aan te monteren? En links zit alleen cement nu, moet ik dat weghalen en dan ook metselen met cellenbeton? Ik ben bang dat het niet voldoende materiaal is.
binnenkant.jog.jpg
buitenkant.jpg
binnenkant.jog.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Ik zou beginnen met nadenken over de koudebrug-onderbreking... En dus het isoleren van de buitenmuur.

Daarbij: Is het niet beter om die paar m2 onder het schuine dak bij de badkamer te trekken? Het is nu dure loze ruimte.
 

bobenwendy

 • #5
We hebben dat overwogen inderdaad, we vroegen ons ook al af waarom deze ruimte bij de bouw niet direct betrokken was bij de badkamer. Uit kostenoverweging hebben we het nu zo gelaten. De buitenmuur is geisoleerd met steenwol onder het schuine dak, en is verder gesloten met een plafond boven de voordeur.
 

Infine

 • #6
Er was inderdaad ook geen raamdorpel aanwezig bij het oude kozijn. En er was er bij de oude situatie ook een flinke koudebrug. Het is aan jou of je hem zo monteert of de muur aanpakt..
Mocht je hem zo willen monteren dan raad ik aan om rondom uv bestendig compriband toe te passen rondom je kozijn. Dubbel plakken dus binnen en buitenzijde van t kozijn.
 

bobenwendy

 • #7
Infine, bedankt voor de info en tips, we gaan idd dubbel plakken, eerst ga ik de linker en rechterkant opnieuw metselen en dan zodanig dat ik met stelblokjes het kozijn kan monteren, probeer zo dicht mogelijk hij de breedte van het kozijn te blijven.
 

ABCDE

 • #8
Dit krijg je nooit goed. Nu je toch bezig bent zou ik toch echt de boel dichtmaken. Zulke constructies zie je vaker, vaker met balkon. Niemand die daar ooit zit en ook deze schuine ruimte heb je niks aan. Veelal jaren '80 bouw. Gewoon gevel doortrekken. Nu zit het inderdaad rondom in de koudebruggen.
 

Infine

 • #9
Geendank, nog even terugkomend.. ik zou gewoon metselstenen gebruiken en vertanden in bestaand metselwerk. Halve afgebroken stenen dus verwijderen. Wel even werk maar dan heb je gewoon een stevig geheel.
 

bobenwendy

 • #10
@Infine Zoiets had ik inderdaad ook in gedachten, onderstaand het resultaat. Het lukt heel slecht om alle cement weg te krijgen zonder de stenen te breken, rechts ging dat ook mis. Moet echt alle cement weg of kan je een deel laten zitten en hoe haal je het laatste deel weg zonder de steen te breken? Heb zoveel mogelijk met slijpschijf (groot) kunnen weghalen. De bovenste 3 laat ik zo, ik bevestig dan aan de vertande stenen.

IMG_20210613_171317_307.jpg

IMG_20210613_171341_487.jpg
 
Laatst bewerkt:

Infine

 • #11
Keurig zo, het is makkelijker werken als de cement weg is. Dan heb je namelijk meer ruimte voor de voeg, echt noodzakelijk is het niet. Zachtjes tikken met een platte beitel of een diamantblad in een multitool werkt prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu