Intergas HRE 30/36 blijft op laag vermogen draaien

Yourii

 • #1
Beste klussers,
Ik heb een lastig probleem met mijn 7 jaar oude Intergas HRE 30/36. Hij werkt in combinatie met Honeywell Touch OpenTherm thermostaat.

Ik begon te merken dat de ketel vrij langzaam het huis opwarmt. Na wat onderzoek en temperatuurmetingen blijkt dat hij, onafhankelijk van de vraag van de thermostaat op het laagst ingestelde vermogen blijft draaien. Daarbij geeft de ketel geen storing!

Als de thermostaat een aanvoertemperatuur van 60 graden vraagt blijft er iets van 40 graden uit de ketel komen. Display van de ketel laat dan wel 60 graden zien. Als ik door de instellingenmenu van Honeywell blader zie ik inderdaad dat gevraagde aanvoertemperatuur 60 graden is en de (door de ketel) gemeten aanvoertemperatuur 40 graden. Dat betekent dat de temperatuursensor van de aanvoer correct werkt. Ook OpenTherm communicatie lijkt in orde te zijn.

Uren later, naarmate het warmer wordt in het huis stijgt de temperatuur van de aanvoer. Als de kamertemperatuur eindelijk het ingestelde niveau bereikt schakelt de ketel uit zoals je het zou verwachten.

Als ik de ketel handmatig in hoog vermogen stand breng (sleuteltje + "+") dan doet hij dat prima, water wordt dan gauw 60 graden. Dan is er niets mis met de brander, ventilator enzv., zou je zeggen.

Als ik OpenTherm input loskoppel en de klemmen van de aan-uit ingang kortsluit (aan-uit thermostaat simulatie) blijft de ketel op de lage stand draaien. Het lijkt dan ook niet aan OpenTherm liggen.

Het is alsof het brandautomaat de temperatuur niet wil regelen en altijd op de laagste vermogen draait maar toch geen storing meldt.

Met warm water is er ook niets mis: bij het douchen komt de ketel meteen op hoog vermogen en levert prima heet water.

Is iemand bekend met dit verscchijnsel? Waar zou ik de fout kunnen zoeken?

Vast dank!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #2
Controleren van de basis instellingen, die staan in de gebruiksaanwijzing.

En goed letten op de instelling die te maken hebben met het vermogen / belasting van het toestel.

Vr Gr
 

Yourii

 • #3
Alles nagelopen, de settings zijn volgens mij in orde.

Kan het zijn dat branderautomaat defect is?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #4
Wat is het temperatuur verschil tussen aanvoer en retour?

Als dat te veel uit elkaar ligt gaat de ketel ook niet hoger branden?
 

Yourii

 • #5
Retourtemperatuur is graad of 20, vraagtemperatuur (ook op display te zien) is 60 maar de werkelijke aanvoertemperatuur is 35 en klimt langzaam naar 40 naarmate retour warmer wordt
 

Marcn88

 • #6
Alsalle parameters goed staan pas dan parameter E. Is aan zet deze is op 2 en kijk is wat t toestel dan doet
Hij zal dan meteen naar zn max ingestelde aanvoer temperatuur moeten gaan branden
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #7
Ik denk een achterstallig onderhoudje.

waardoor het binnenwerk dicht geslipt is met alusulfaat en de ketel zijn warmte niet kwijt kan en op regel stop gaat.
Dit probleem word steeds erger naar mate de warmte wissellaar verder dichtslipt.

Wanneer is het laatste juiste onderhoud uitgevoerd?

John
 

Yourii

 • #8
Hartelijk dank voor jullie suggesties!
Onderhoud van de ketel is door een erkende installateur is gedaan eind augustus dit jaar. Ik vermoed dat hij dit niet specifiek heeft gecontroleerd: de ketel gaat wel aan en toont een goede waarde op het scherm.

Ik heb geprobeerd om E. parameter op 2 te zetten. Het gedrag blijft hetzelfde (zie de fotos hieronder): display toont 60 graden, aanvoertemperatuur blijft steken op 44, retour op 26 graden. Voor de volledigheid heb ik ook een tabel met alle menuinstellingen toegevoegd. Wat zie ik over het hoofd?
 

Lodos

 • #9
Je moet ook naar je eundresultaat kijken. Je geeft ook aan dat ie uiteindelijk wel op temperatuur komt.

Hoe hard je ketel werkt is ook afhankelijk van je kamerthermostaat dus hoeveel graden moet ik de kamer opwarmen. Als die maar 2 graden gaat opwarmen doet die dat lekker rustig.

Maar als je op je kamerthermostaat is 5 graden verschil wilt hebben dan gaat ie ook harder branden.

Mijn conclusie: niks aan de hand.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #10
Volgens mij regelt ie terug op de maximale delta (20 graden), dat verklaart ook waarom ie wel oploopt als de retour warm wordt.

Heb je vloerverwarming of radiatoren?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #11
Instelwaarde van enkele punten zou ik veranderen.

4 - 99 (vollast warm water je wil toch zo snel mogelijk warm water)
9 - 1
C - 0
E.- 1
P - 0

Vr Gr
 

Yourii

 • #12
Bedankt voor de suggesties. Waarom C op 0? In de handleiding staat dat C stappenmodulatie is. Ik dacht dat deze parameter wel aan moet om CV vermogen te regelen en aan te passen aan termostaatvraag.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #13
Ketel start dan bijna gelijk op de maximaal ingesteld ketel belasting.

Dan wordt er direct warmte opgewekt met vermogen en niet dat die dan eerst laag blijft branden en langzaam op toert naar maximaal ingesteld vermogen.

Heeft verder geen invloed op het moduleren.

Vr Gr
 

Yourii

 • #14
Weet iemand of het mogelijk is om branderautomaat een volledige reset geven, terug naar zijn fabrieksinstellingen? Je kan natuurlijk default waardes in de menu kiezen maar ik bedoel een echte reset
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #15
Ik ga er niet vanuit dat het zomaar kan, want stel je voor dat een onverlaat het tijdens bedrijf in zijn hoofd krijgt te resetten.

Dan weet je niet wat er allemaal kan misgaan tot brand explosie aan toe, dat kan nooit de bedoeling zijn.

Als je alle parameters netjes instelt volgens de lijst in de handleiding op standaard, dan kan je van daaruit aanpassingen doen?

Vr Gr
 

Yourii

 • #16
Wat ik ook doe, ik krijg de ketel niet boven zijn minimale vermogen tijdens CV bedrijf. Hij geeft de temperatuur van 60 graden op display aan en levert iets boven de 40. Als enige resterende optie dacht ik aan een reset
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #17
Haal de brander er eens af, dus de gehele voorplaat en maak hier eens een foto van.

John
 

Yourii

 • #18
Brander hardware moet in orde zijn: zoals ik al eerder heb gemeld krijg ik de ketel wel op vermogen als ik hem met de knoppen handmatig op max vermogen zet. Hij wil alleen niet regelen tijdens normaal bedrijf. Het moet volgensmij in het automaat zitten.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #19
Als je het sleuteltje en de + gelijktijdig indrukt en het toestel op hooglast laat branden met alle radiatorkranen open. Blijft de ketel dan wel gewoon doorbranden? of schakelt hij dan ook af?

John
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #20
Nogmaals, zolang de retour temperatuur niet oploopt (je hebt het over 26 graden) is dit volkomen normaal gedrag. Wil je meer vermogen het huis in, dan moet de flow omhoog. Dus weerstand in de installatie verkleinen of harder pompen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu