Intergas 220 HRW waterdruk zakt steeds

Status
Niet open voor verdere reacties.
Tijdens het branden van de ketel zal deze condens water produceren, die je nu mogelijk in de emmer hebt terrug gevonden.Heb je de ketel 8 uur aan laten staan zodat hij regelmatig gebrand heeft, dan is het dus logisch dat je een litertje water hebt verzameld.

Om even op het expansievat terug te komen, ik had eerst begrepen dat je het vat al vervangen/gecontroleerd had, zoniet doe dit dan eerst even. Controleer ook de overstort ventiel, deze mag niet nat zijn wanneer je je vinger in de spui opening drukt.

Kleine tip als je al langer druk verlies hebt. Wanneer de druk erg laag staat en je gaat bijvullen....en je ziet dat je metertje binnen een paar seconden oploopt van 1 naar 2, dan kan je er vanuit gaan dat het expansievat defect is.

Het overstort ventiel is trouwens een soort kraan die in de cv buis gedraaid zit(vis koppeling). Hij heeft meestal een zwarte of rode dop.

groet
 
Als het antwoord op mijn vorige vraag "JA" is, kan deze topic worden afgesloten. Het vervangen van de warmtewisselaar, e.d. is een ander topic en dan ga ik eerst wel eens even zoeken wat daar over is geschreven.

:bedankt: Bedankt tot zover. Jullie zijn kanjers! :prima:
 
Beste Screech,

Ik heb het expansievat nog niet kunnen controleren, morgen is mijn dochter jarig. Maar ik ga dat zeker doen. Ik zie wel een klein beetje op tegen vervanging van de warmtewisselaar, zeker als daar het probleem wellicht niet meer wordt opgelost. Verder schreef je over het overstortventiel dat deze niet nat mag zijn. Waar zit dat ding bij de Intergas 220 HRW? In het ketelhuis zelf? Hoe ziet het eruit? Bij de retour CV kan ik niets vinden wat lijkt op het plaatje bij topic 14934 elders in dit forum.

Klusidee Kees schreef op 22 Augustus 2006, 13:09 Expansievat 0,5 of 1 Bar:
Klusidee Kees schreef:
Komt er absoluut geen water uit de uitgang van het overstortventiel, terwijl de druk wél terugloopt, (emmertje eronder hangen, of droge doek ertussen) dan zit de oorzaak niet in dat overstortventiel, maar ook niet in het expansievat.

Bij een defect expansievat gaat namelijk het overtollige water, dat niet opgevangen wordt door het expansievat, weg via het overstortventiel...

Ik heb nergens lekkend water, anders dan via de slang naar de sifon, kunnen constateren. Is mijn overstort/overdrukventiel soms aangesloten op de condenswaterafvoer, al dan niet via de ketel, ofwel komt het in mijn sifon terrecht?
 
De overstort zit meestal in de leiding van de cv en lijkt op een soort kraan met een rode of grijze dop. Hij kan met een leidinkje aangesloten zitten op je condens of riool afvoer, maar dat hoeft niet perse.
Helaas kan hij ook in de ketel gebouwd zitten, ik weet zo niet of dat bij u zo is.

Misschien kan een modje een afbeelding plaatsen van een overstort, mij lukt dit namelijk niet.

zie even je PB groet
 
Deze afbeelding hadden we ook nog:

cv-overdrukventiel.jpg
 
Ahum, die blauwe uitvoering is NIET geschikt voor CV, maar voor waterleidingen...

Ahum, twee...
Klusidee Kees schreef op 22 Augustus 2006, 13:09 bij topic 14934:
"Komt er absoluut geen water uit de uitgang van het overstortventiel, terwijl de druk wél terugloopt, (emmertje eronder hangen, of droge doek ertussen) dan zit de oorzaak niet in dat overstortventiel, maar ook niet in het expansievat.

Bij een defect expansievat gaat namelijk het overtollige water, dat niet opgevangen wordt door het expansievat, weg via het overstortventiel..."


Bovenstaande zou kunnen, maar hoeft niet.
Indien een expansievat defect is (membraan defect) dan zal het CV water eerst naar het gedeelte lopen waar normaal geen water zit (maar stikstof).
Daardoor loopt de druk steeds terug, als dat gedeelte van het expansievat ook vol is, dan loopt de druk in de installatie bij het opwarmen zeer snel op.

Wat er ook nog kan gebeuren is dat de (stikstof) voordruk van het expansievat te hoog is (bv meer dan 1 bar) terwijl deze op het hoogste punt (zolder) hangt.
Hierdoor is de werking niet correct en kan de druk in korte tijd terug lopen, terwijl er niets lekt.
Dit is voor een leek bijna niet te controleren, men moet nl het systeem drukloos maken, en de stikstofdruk in het expansievat meten.

In dit geval lijkt het me toch een lekkage, maar ik kan het van hier af niet 100% garanderen.

Misschien lijkt eea niet logisch, maar ga er maar van uit dat het klopt.
 
Ik kan het natuurlijk niet helpen, dat een ooit door mij geschreven stukje door een forumlid tot "wet" verheven wordt. Het was maar één van mijn vele reacties, en daar kan best een fout of verkeerde redenatie in hebben gezeten. Jammer dat er toen niet gereageerd werd. :wink:

Ik had daar inderdaad niet aan gedacht, maar....

Maar wat gebeurt er bij de gemiddelde gebruiker, (denk ik :mrgreen: ):
Druk is teruggelopen, omdat water in het expansievat is verdwenen.
Gebruiker denkt niet aan expansievat, en vult systeem (meerdere keren) bij.
Na verloop van tijd is expansievat vol, en overstort gaat spuiten zodra temperatuur oploopt...
 
Je laatste uitleg is inderdaad correct Kees.

Mijn opmerkingen waren trouwens niet persoonlijk of sinisch (goed gespeld?) (cynisch :mrgreen: ) bedoeld.
 
Ik heb aan mijn Retour CV leiding niets kunnen vinden dat lijkt op een overstortventiel. In het Montagevoorschrift van de ketel staat wel de opmerking "Monteer altijd een overstortventiel 1/2" - 3 bar bij de ketel".

Dit impliceert dat er geen ingebouwd overstortventiel in de ketel zit. Wat ik wel gevonden heb, aan de Aanvoer CV leiding, is een, naar mij lijkt, vulnippel (Kan een moderator deze foto die ik zojuist heb gemaild, plaatsen). Of is dit toch het overstortventiel? Het is niet aangesloten op de afvoer, niet vochtig en er zijn geen lekkagevlekken op de houten vloer.

aftapkraantje.jpg
 
Ik heb de afbeelding geplaatst...

Zelf houd ik dit toch echt op een aftapkraantje, of ontluchtingskraantje (overigens op een beetje vreemde plek), dit kan naar mijn idee geen overstortventiel zijn. Als vulnippel lijkt het ding me wat klein, maar ja, niks is onmogelijk...

Alhoewel tegenwoordig geadviseerd wordt het overstortventiel zo dicht mogelijk bij de ketel te plaatsen, komt het nog wel eens voor dat dat ding heel ergens anders zit. Bijv. in de badkamer (zonder afvoer, want het loopt toch weg) of ergens helemaal beneden.

Staar je voor het zoeken naar dat ding dus niet blind op de omgeving van de ketel.
Hij móét in elk geval ergens zitten, anders zou je een erg gevaarlijk systeem hebben.

In hoever jouw ketel wél of niet een eigen overstortventiel heeft kan ik zelf niet beoordelen, ik ben geen vakman op dat gebied.
 
Ik heb de vorige eigenaar van het huis maar gevraagd waar het overstortventiel zit.
Ik kan het in het hele huis niet vinden. Hij heeft de CV-installatie zelf geplaatst in '96.
Hij is ook erkend installateur. Ik hoop niet dat hij mij aan het schrikken brengt met .... :oops:.
 
Dit is inderdaad een aftapkraantje.

Het overstortventiel wordt meestal dicht bij de ketel geplaatst, en soms bij het expansievat.
In elk geval moet er een aanwezig zijn in de installatie.
 
Ronny schreef:
Het overstortventiel wordt meestal dicht bij de ketel geplaatst, en soms bij het expansievat.
Bij mij zat ie er zo'n 12 meter vandaan, lekker makkelijk, keuken, dicht bij een afvoer.

Installatie uit ca 1976, toen keken ze (blijkbaar) nog niet zo nauw.
Inmiddels heb ik de overstort wel dicht bij de ketel gezet...

Vandaar mijn bewering: hij kan overal zitten, het is maar net van wanneer de installatie is en hoe nauw degene die het aanlegde het nam. :wink:
 
Volgens mij moet een overstortventiel altijd in de aanvoer zitten, en het expansievat aan de retour.
Dat geldt niet indien er een driewegklep in aanvoer van de ketel zit, dan moet het overstortventiel in de retour geplaatst worden.
(Er mag geen afsluitbare eenheid tussen de ketel en overstortventiel zitten.)
 
Ik begin mij nu wel een beetje zorgen te maken. Ik ben nog niet aan mijn expansievat toegekomen vanwege een onvindbaar of niet geplaatst overstortventiel. Ik heb het gehele leidingnet en alle radiatoren onderzocht, geen overstortventiel gevonden.

Ik kan mij niet voorstellen, dat ik iets over het hoofd heb gezien en ik kan mij ook niet voorstellen, dat de vorige eigenaar (tevens erkend en gerenomeerd installateur) dat is vergeten, maar kan het kwaad als ik een 'tweede' plaats op een toegankelijke plek?

Kan ik het overstortventiel dan plaatsen op de leiding naar het expansievat, diameter 1,52 mm of op de CV Retourleiding onder de ketel, diameter 2,20 mm? Dan zit ik ook in de buurt van mijn rioolaansluiting.

Ga ik dan meteen doen als ik het expansievat eraf heb gehaald (uiteraard eerst ketel buiten spanning zetten en aftappen).
 
Je kunt het overstortventiel plaatsen bij het expansievat of op de retourleiding.
De diameters zijn trouwens 15 mm of 22 mm (of je woont in een erg klein huis).
 
Ronny,

Ik heb een driewegklep Honeywell V8044. De CV aanvoer vanaf de warmtewisselaar (AB) gaat rechtstreeks naar de driewegklep. Van daaruit gaat er een pijpje naar naar het aanvoerleidingnet (A) en een pijpje naar de warmtapinstallatie (B). In het Montagevoorschrift staat echter op het schema voor aansluiting van een boiler, gebruikmakend van de V8044 driewegklep, het overstortventiel op de CV aanvoer gemonteerd.

Wat is wijsheid in deze?
 
Hoi Fbakkum,

Doen zo als de fabrikant het schrijft.
Dit heeft te maken met afsluiten van het cvwatercircuit als de drieweg klep omloopt, dan heeft de prescor geen functionele zin.

Voor veiligheidswerking heeft de fabrikant dus bepaald dat het in de aanvoer moet, dus gewoon doen zo.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan