Instellen Cenvax 4000 i.c.m. vloerverwarming

Steven

  • #1
In ons goed geïsoleerde huis zit een modulerende CV en een Cenvax VAG 4000 regelunit en thermostaat.

De verwarming is met name vloerverwarming met hier en daar een radiator. Toen we het huis kochten stond de verwarming ingesteld op continu verwarmen. Omdat we overdag werken heb ik besloten de thermostaat op tijd te zetten en pas in middag en avond te verwarmen.

Ik merk nu dat het lang duurt voor het behaaglijk is (mede door de koudestraling) en dat de verwarming daarna doordraaft tot 22 graden.

Ik had verwacht dat de VAG 4000 zelfinregelend is en rekening houdend met de buitentemperatuur zorgt voor 20 graden tussen de ingestelde aan en uit tijd. Verder vraag ik me af of het verbruik nu eigenlijk wel lager is dan bij continu stoken.
 

Serviceman

  • #2
Ten eerste wat is het voor een cv ketel en wat is het bouwjaar.
De Cenvax thermostaat is geen modulerende thermostaat en zal in jouw geval op continu stoken zuiniger stoken dan dat je hem met tijdschakelingen laat stoken, omdat de vloerverwarming een langzame verwarmer is.
 

MarcoDezicht

  • #3
Ik ben het geheel eens met de seviceman.
Het aan warmen van de woning kan weleens drie uur duren voor het behaaglijk is.
Vloerverwarming als hoofd verwarming kun je het beste continue op één temperatuur stoken.
 

Chathanky

  • #4
Ook mee eens, of als je toch een verlaging verkiest, de tijden van aanwarmen vervroegen en ook de nachtverlaging vervroegen.
Eenvoudig gezegd, rekening houden met de traagheid van je systeem.
 

MarcoDezicht

  • #5
Wat zijn we het weer met elkaar eens.
 

Chathanky

  • #6
:mrgreen:, mag ook wel eens een keer, toch?
 

Steven

  • #7
De ketel is een Nefit Ecomline HR.

Wat bedoelen jullie precies met continu stoken: altijd dezelfde temperatuur of wel verschil tussen dag en nacht?

Het punt is dat we drie dagen in de week maar zo'n 8 uur warmte per dag nodig hebben. Bovendien draaft de verwarming wat door naar zo'n 22 graden. Dat betekent 16 uur nutteloos warmteverlies, wat me ook niet rendabel lijkt.

Wat de aanwarmtijd betreft: Ik had verwacht dat de Cenvax daar rekening mee houdt, wat doet dat ding anders met zijn stooklijnen? Kan iemand mij overigens vertellen hoe ik de de normale temperatuur van 22 naar 20 graden bijstel zonder de dagtemperatuurknop naar beneden te draaien?
 

Chathanky

  • #8
Ik kan me met verschillende teksten niet mee eens zijn (eigenwijs :lol: ), ze geven wat betreft de modulerende regeling niet alle voordelen weer t.o.v. een aan/uit regeling.

Klein voorbeeld: er wordt niet beschreven dat het extra rendement van een hr ketel de temperatuur onder de 60 graden moet wezen om te profiteren van het condensatie rendement. Als je de gegevens van hr ketels bekijkt haalt de ketel de 107 tot 109% rendement bij een cv temperatuur van 40/30 graden, bij 80/60 is het rendement veel lager.
Rookgastemperaturen zijn bij een modulerende ketel veel lager dan van een aan uit regeling, omdat de lage vlam veel meer de tijd heeft om z`n warmte af te staan.

Zo staan er nog wel meer dingen die bewust of onbewust niet worden vermeld in deze pagina. Er zijn wat dit betreft wel betrouwbaarder sites te vinden.
 

Chathanky

  • #9
Graag wat meer waarop er nu geregeld wordt, dan kunnen we de regeling beter verklaren en eventueel tips geven om je verder te helpen.
 

Patrick nf

  • #10
Toch nog niet helemaal eens met voorgaande berichten..... :)

Is de vloerverwarming de enige vraag in de woning of zijn er ook andere ruimten die onafhankelijk van die woonkamer gestookt moeten worden?

Als de woonkamer de voornaamste ruimte is dan is een WA regeling (cenvax 4000) niet de goede keuze. Hiermee wordt er te veel warmte op 'voorraad' gehouden, zonder dat daarvan gebruik gemaakt wordt. En op WA is er geen 'na controle' in de woonkamer waardoor de temperatuur kan doorschieten omdat er constante voeding middels de regeling is.

Er vanuit gaande dat de vloerverwarming de voornaamste afnemer is dan zou een gewoone klok thermostaat in de woonkamer prima werken, mits de ketel dan beperkt wordt tot ong 55gr aanvoer temperatuur
.
Het klok programma zodaning instellen dat de opwarm vertraging erin verwerkt is en ook 's avonds vroeg weer naar de nacht verlaging zodat er niet onnodig lang gestookt wordt. Uiteraard is het wijs om de verschillen dus dag en nacht niet al te groot te maken omdat er dan lang aangewarmd moet worden.

Het continue stoken en met nacht verlaging kan proefondervindelijk (door meter standen openemen) getest worden.....
 

Steven

  • #11
Ik zal proberen de situatie nog wat nauwkeuriger te beschrijven:

Er ligt vloerverwarming in woonkamer/keuken, bijkeuken en badkamer. Deze vertrekken zijn verwarmd. De overige vertrekken in principe niet, tenzij het zo koud wordt dat we daar de (thermostaat)kranen open gaan zetten. In de woonkamer zijn naast de vloerverwarming twee kleine radiatoren aanwezig die ook aan staan. In de badkamer is ook nog een radiator aanwezig.

Wat hebben jullie verder nodig: de instellingen in de cenvax?

Ik begrijp het verhaal van Patrick nf over een WA regeling en het op voorraad houden van warmte niet goed. Ik krijg steeds meer de indruk dat een cenvax gericht is op comfort en niet op zuinig stoken. Raad je aan om de cenvax eruit te slopen en een klokthermostaat te nemen?

Nog een vraag aan chathanky. Hoe kan het rendement nu hoger dan 100% zijn, je kunt er toch nooit meer uithalen dan erin zit?

Ik heb nog geen antwoord gehad op mijn vraag hoe ik de cenvax op 20 graden instel, of kan ik dat niet zelf?
 

Bernhard

  • #12
Hallo Steven,

Hierbij een aantal punten die het doorschieten van de temp. in de woonkamer kunnen veroorzaken tw;
-in een goed geïsoleerd huis kan een kleine interne warmte bron voor
temp. toename zorgen,bv lampen personen etc.
-een weersafhankelijke regeling is een sturing van de watertemp. en geen
regeling van de ruimtetemp., mbv de afstandbediening wordt dan de
invloed van de ruimtetemp. gecorrigeerd
-als de regeling een zelflerende functie heeft moet deze ingeschakeld zijn.

Met het instellen van een lagere temp. kan je het doorschieten van de temp. misschien voorkomen?
De temperatuur konstant op 20grd houden zal een hoog energie verbruik geven. Bij een konstante temp. van 20grd is er konstant een hoog temp.
verschil met de buitentemp. en dus meer warmteverlies.

Met vriendelijke groet Bernhard.
 

Chathanky

  • #13
In de berekeningen werd van oudsher geen rekening gehouden met condensatiewarmte, als dit er bij opgeteld wordt kan je hoger dan 100% komen.

Je kunt inderdaad niet meer warmte uit gas halen dan er in zit, dat klopt.
 

Serviceman

  • #14
De Cenvax 4000 heeft 2 draaiknopjes 1 met een zonnetje en 1 met een maantje.
De 0 stand is ± 20°, maar dat rekent hij om in stooklijnen. Een voorbeeld van de stook lijnen is een gemeten buitentemperatuur van 0 gr zorgt de cenvax voor een cv water temp van bijv. 70°. Zo regelt de cenvax steeds een temp. voor het cv water.

Vaak staat het knopje met het zonnetje op 0 of +1 dus je begrijpt hoe hoger - en dat kan tot +4 - hoe hoger je stooklijn en dat betekent: hoe hoger je temperatuur cv water.

Het knopje met het maantje is je nacht temperatuur, die draaien we meestal naar -4. Je begrijpt dus wel dat dit knopje de stooklijn verlaagt, dus in de ingestelde tijd van de nacht houdt de cenvax de temperatuur met een buitentemp van 0°gr op ± 40°.

Dat zijn ongeveer de basis lijnen van een weersafhankelijke regeling.
Waarom het doorschiet naar 22° is omdat een vloerverwarming niet in een keer stopt met verwarmen ze ijlen als het ware altijd door.

Maar mijn advies is om de cenvax weg te halen en er nefit thermostaat te plaatsen omdat het toestel dan pas weer gaat moduleren, want de cenvax is een universele thermostaat en zit op de klemmen 1 en 2 van de cv ketel en is dus een aan/uit thermostaat.

De bijv. moduline 30 in combinatie met een buitenvoeler, je zal zien dat het toestel veel rustiger wordt en de moduline 30 kun je ook instellen wat voor type cv installatie je hebt, dus bijv in jou geval dus de vloerverwarming in combinatie met radiatoren.

Ik hoop dat dit is wat je wilt weten
 

Steven

  • #15
Bedankt voor de antwoorden. Het wordt me steeds duidelijker. Maar met een gewone thermostaat regel je dus de ketelwatertemperatuur niet.

Overigens zag ik een advertentie over de Cenvax VAG5000 die kennelijk een combinatie tussen een WA en een thermostaat is.

Ik blijf wel met de vraag zitten waarom ze in een woonhuis in vredesnaam een VAG 4000 regeling zetten.
 

Patrick nf

  • #16
Met vloerverwarming ben je in dit geval het beste af met een aan/uit kamerthermostaat en de cv potmtr op de ketel terug naar 55gr zet.

Een WA regeling wordt toegepast als er in de woning meerdere ruimten zijn die onafhankelijk van elkaar verwarmd moeten worden (zoals een woning met kantoor of praktijk erin).
Normaal, met een kamerthermostaat, gaat de cv uit als de huiskamer warm genoeg is.

Met de WA regeling wordt er een bepaalde aanvoer tempertuur vast gehouden ongeacht of er afname is of niet. Dus als er ergens een thermostatische radiator kraan geopend wordt, dan wordt die betreffende radiator direct warm.
 

MarcoDezicht

  • #17
Er zijn instalateurs die er bij zweren, omdat ze daar zeer goede ervaring mee hebben. Maar eerlijk gezegd vind ik het in een woonhuis ook wat overdreven gezien het type toestel dat u bezit.

Het makkelijkst is een moduline 30 met buitenvoeler als optie. Thermostaat goed inregelen en je heb er jaren plezier van deze thermostaat. Is ook zelflerend en ook nog modulerend.
Wat wilt u nog meer .

Let er wel op: wanneer je met een kamerthermostaat gaat regelen in de woonkamer dat je kans heb dat de andere vertrekken niet meer warm worden of maar even.

Veel succes.
 

Duyker57

  • #18
Alles gelezen wil ik ervaring meedelen vanwege de zelfde ervaring.

Nefit combi met een amfra kamerklokthermostaat en vloerverwarming hoofd zonder radiators in keuken, kamer, gang wc, vier groepen.
Bij een elektronicabedrijf twee printplaten gekocht: de een zorgt voor max. temperatuur cv water 52 graden, slaat nefit af. Andere print slaat vloerpomp bij 30 graden plus aan en onder 30 graden uit.
Ingeregeld met infrarood meter.

Regeling thermostaat 6.00 uur op 19 graden, 11.00 op 20 graden, 14.30 uur op 21 graden, 21.00 uur op nacht 19 graden.
Aanvoertemperatuur vloerunit max 35 graden.
Pompstand op 3.

Dit alles uit gedokterd en geeft bij mij zeer lage stookkosten van 1400 kuub per jaar.

Dus geen cenvax voor mij, en ook geen weersafhankelijke regeling.
Enige belangrijke bij vloerverwarming is dat de vloerpomp onder 30 graden niet meer pompt en dat het cv water niet warmer word dan 52 graden.

Bovenverdieping radiatorthermostaat op alle radiators.
Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu