Instellen verdeler vloerverwarming na platenwisselaar

paago

  • #1
beste
Een aantal jaren geleden heeft mijn installateur de vloerverwarming met tyleenslangen (lucht doorlatend) losgekoppeld van de cv ketel (wegens garantie). Er is een platenwisselaar geinstalleerd en vervolgens is de vloerverwarming voorzien van een nieuwe verdeler met pomp. Nu heb ik op dit forum gelezen dat deze verdeler hydraulisch actief aangesloten moet zijn om goed te kunnen functioneren.
Mijn vermoeden is dat de aangesloten verdeler NIET hydraulisch actief is aangesloten. Met name ook omdat de vloerverwarming niet warm wordt max ca 24 graden.
Bijgaande foto toont de aansluiting.
Vanuit de platenwisselaar naar verdeler (onderste aansluiting (retour')naar bovenste buis verdeler (rechts)
Vanuit platenwisselaar naar verdeler (bovenste aansluiting (aanvoer) naar bovenste buis verdeler (links) (voorzien van aansluiting op drukvat en thermostaatknop.
Mijn vraag.
Kan ik de verdeler actief maken door de aansluitingen vanuit platenwisselaar (retour en aanvoer) op verdeler met elkaar te wisselen? en op welke aansluiting dan het drukvat?
Of moet ik een nieuwe/andere verdeler installeren.

verdeler naar vloerverwarming garage.png
 

Auto-Geen

  • #2
Hydraulisch actief maken kan alleen als er op de onderste balk een aansluiting over is. Bij deze verdeler is de onderste balk de aanvoer, hierop de maximaal thermostaat, en de bovenste balk de retour. Dan is de rechtse aansluiting op de bovenste balk de aanvoer en de linkse aansluiting de retour. De pomp moet met de stromingsrichting naar beneden wijzen. De voeler van de thermostaatknop moet in de onderste balk zitten.
Zoals het er nu uitziet is het allemaal niet optimaal.
 

paago

  • #3
hartelijk dank voor de info en hulp. Ik ga proberen op de beide aansluitingen op de retourverdeler te wisselen. Hopelijk gaat de vloerverwarming hier beter door functioneren.
Bovendien overweeg om toch maar een andere verdeler aan te schaffen die hydraulisch actief gemaakt kan worden.
 

Bernhard

  • #4
De vloerverwarmingsset is bij toepassing van een platenwisselaar hydraulisch neutraal.
Hydraulisch neutraal betekend dat de pomp van de ketel geen invloed heeft op de flow in de vloerverwarming, gescheiden circuits.
De vloerset actief maken kan niet en al zou het kunnen zal het geen toegevoegde waarde hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu