Pompsnelheid CV pomp instellen

Ronaldstolk

  • #1
Ik heb een Intergas HRE 36-30 uit 2012 met standaard radiatoren en een modulerende kamerthermostaat. Ik zag dat men ooit (ik heb hem niet zelf gehangen) de pompstand op stand II heeft gezet (fabrieks af was dat stand III). Op zich niet zo gek want het gaat om een beperkt aantal radiatoren/beperkte waterzijdige weerstand. Het is alleen zo dat de onderste radiator (ketel hangt op zolder) niet goed warm wordt.

Nu kreeg ik daarom van iemand de tip om hem gewoon weer op stand III te zetten omdat de pomp automatisch wordt geregeld/gemoduleerd door de ketel en er dus nooit meer pompvermogen gevraagd zal worden dan nodig.

Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?
 
Laatst bewerkt:

Auto-Geen

  • #2
Pompen met stand 1 - 2 - 3 zijn ouderwetse pompen welke niet automatisch geregeld worden. De opvolger was de A-label pomp en de opvolger daarop is de geregelde pomp. Waterzijdig inregelen kan voor de onderste radiator een oplossing zijn.
 

Ronaldstolk

  • #3
oke dank waterzijdig inregelen heb ik al geprobeerd maar dat heeft geen invloed verder.

kan het zijn dat de pomp terugzetten op stand III (ipv de huidige stand II) leidt tot een warmere radiator?
 

Auto-Geen

  • #4
Als de onderste radiator niet goed warm word kan stand III (fabrieksinstelling) nodig zijn. De kans dat geluidsklachten optreden is aanwezig.
 

Ronaldstolk

  • #5
dank ik ga t proberen en houd je op de hoogte
 

Ronaldstolk

  • #6
Een kleine aanvulling/toevoeging: de genoemde onderste radiator werd altijd goed warm, maar ik heb het idee dat dat niet meer goed gaat sinds ik in de zomer een (kleine) radiator uit de schuur verwijderd heb, die met lange leidingen vanuit het huis kwam, kan dat de reden zijn? Zou de pompstand in mijn ketel wat verlaagd moeten worden wellicht? (in plaats van juist hoger gezet). Dus op stand I. Omdat de waterzijdige weerstand nu kleiner is?

PS ik heb het CV vermogen al teruggebracht naar 40% (12,7 kW). Dat heb ik al in 2015 gedaan en dat is altijd goed gegaan. Misschien zou dat nu ook nog wat lager moeten worden vanwege de verwijderde radiator? Bijv. 30%?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu