Ik wil mijn pvc ontwerp onder uitbouw zelf aanleggen maar heb nog wat vragen

barman

 • #1
Beste lezer,

Hierbij vraag ik je advies mbt het aanleggen van de complete afvoer onder mijn uitbouw. In de foto's kan je zien dat ik al wat heb gelegd (nog niet gelijmd), maar ik zit met nog wat vragen.

In de tekenfase van het pvc-parcours was het opvangen hemelwater ook opgenomen, na alles gehaald te hebben werd mij verteld dat hemelwater afvoeren door je riool juist niet de bedoeling is dus die laat ik dan ook achterwege. Zit ik nu wel met mn pvc stukken, die ik niet kan ruilen/retourneren, vandaar even mijn vragen:
-Op foto 1 met de blauwe cirkel komen de wasmachine en wasbak bijkeuken naar beneden ( rechts op de tekening)
- kan ik op foto 4 op het Y-stuk het rechter 50-110 verloop vervangen door een blinde dop erop te doen? En die dop er dan op drukken of lijmen? Die vertakking heeft nu geen functie meer dus buiten spel zetten lijkt mij logisch.
- Foto 5 met de blauwe streep is een afstand van 1,5 meter waar ik nog een stuk 110 tussen moet zetten, spreekt voor zichzelf.
- Diezelfde vraag als bij foto 4 heb ik over foto 7 waar dat Y-stuk omhoog gaat met 50 (links op de tekening); kan ik dat verloop 80 van opzij ook vervangen door eenzelfde soort dop als voor dat andere Y-stuk? Die 50 omhoog moet ik op die 50 krijgen die van boven komt. Of kan ik beter dat hele Y-stuk vervangen door het verloop 50-110 uit dat andere Y-stuk daarin steken en zo de 50 van boven daarop lijmen? Is volgens mij wel het minste kans op allerlei ongemakken.

En is het aan te raden om voor het afschot (1cm per meter) zand te gebruiken? En na lijmen de pijpen afdekken met zand? Of zijn daar betere manieren voor?
Moet ik voor afschot het gietijzer onder het oude deel van het huis aanhouden en zo 1 centimeter per meter omhoog doorgaan mn uitbouw in? Of mag er wat meer afschot in zitten over 2 meter om het passend te krijgen?

Het aansluiten van deze hele boom moet onder het oude deel van het huis op gietijzer worden gezet. Het verloop van pvc naar gietijzer moet ik dat met het rubber erop drukken en that's it? Lijkt mij dat er nog iets gelijmd worden. Het gietijzer laat ik deels zitten omdat de toilet en fonteintje daar nog op aangesloten zitten.

Wellicht dat ik later nog met een vraag kom, maar als je me met 1 antwoord of de hele kwestie van kundige informatie wil voorzien, is je reactie van harte welkom.
Bedankt alvast.

Vriendelijke groeten,
Nick

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg Overzicht.jpg
 

ADDave

 • #2
T stuk waarbij je de aftakking niet van gebruikt een dop in lijmen. Niet alleen erin drukken, dat gaat lekken. Of vervangen voor een verloop zoals je al zei.

Ook heb je de verlopen verkeerd om zitten. Gat moet naar boven wijzen anders sluit je de luchtstroom af.

Plaats ook een paar beugels, daar waar het leidingwerk niet op de grond ligt. Buis kan na verloop van tijd door gaan hangen en dan krijg je verstoppingen.
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3

ADDave

 • #4
Henk253 schreef:
De liggende leiding beter waar je eerst 50 had beter 75 maken
Het zijn aansluitleidingen, die kunnen best 50 zijn. Wanneer je over de 3,5 meter heen gaat hoef je pas te verlopen naar 75 volgens de norm.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Ik zag een 50 mm leiding die door hing en we merken steeds meer dat afvoeren te klein zijn.
En bij een 75 mm heb je als liggende leiding ruimte.
En als je aan gaat sluiten met 50 kan dat ook best.
Maar vaak is een lange dunne leiding vaak problemen.
 

ABCDE

 • #6
barman schreef:
En is het aan te raden om voor het afschot (1cm per meter) zand te gebruiken? En na lijmen de pijpen afdekken met zand? Of zijn daar betere manieren voor?
Als de bodem zakt ophangen aan de vloer / fundering.
 

barman

 • #7
So far so good, dank allemaal voor jullie hulp op afstand. Volgende kwestie: de pvc aansluiten op het gietijzer... Ik heb een verloop besteld op advies, uitgaande van een standaard maat 125mm gietijzer van vroeger. Nou heb ik opgemeten en het gietijzer is 110mm, net als mn pvc wat ik heb gelijmd afgelopen dagen! Kan ik toch ook gewoon uiteinde pvc met rubber over het gietijzer schuiven? (zie foto)

IMG_20210804_125528.jpg
 

ADDave

 • #8
Het is waarschijnlijk een DN100 buis. Dan zal de buitendiameter 114,3mm zijn of (als het een hele oude buis is) 108mm. In het laatste geval heb je mazzel, maar anders gaat het niet lukken ben ik bang.

Je kan het altijd proberen natuurlijk.

Mocht het nou niet lukken, dan kan je het nog met een rubberen klemkoppeling oplossen.

16280785754406165180611504274304.jpg
 

barman

 • #9
Ja Dave, is een 114,3 buis, DN 100, heb m nu openliggen. Rubberen klemkoppeling zou idd de beste optie zijn denk ik. Mn slijpschijf is op, moet nu eerst een nieuwe halen. Ik ga ook ff op zoek naar zo'n klemkoppeling

IMG_20210804_143120.jpg
 

Willem52

 • #10
Normaal wordt in de rijbaan een vuilwaterriolering en een schoonwaterriolering gelegd. Op deze laatste kun je je hemelwaterafvoer aansluiten. Als de schoonwaterriolering niet aanwezig is spreken we van een gemengde riolering. Hier mag wel regenwater op worden aangesloten.
 

ABCDE

 • #11
Dat is ook pas iets van deze eeuw. Bij de meeste huizen stroomt gewoon de WC pot over als de buis naar de straat verstopt zit en het regent hard... of de quooker afvoer... al naar gelang er lager zit :mrgreen:
 

barman

 • #12
Beste hulplijnen: de hele pvc route zit er nu waterdicht in, mn watertoevoer is ook waterdicht en de plint boiler doet ook zn werk naar behoren.. Dank jullie wel voor t delen van de expertise, zonder had t me langer geduurd.
 
 • Like
Waarderingen: ADDave

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu