Ik kom er niet uit: spotjes in de badkamer, zones 1 en 2

Boukehj

  • #1
Ik heb me ingelezen in de moeilijk leesbare normen NEN1010:2007. Mijn badkamer is straks, als ik het plafond heb geplaatst, 2.40 meter hoog. Een klein badkamertje, 1.9 m x 1.9 m met een inloopdouche in een hoek. Met midden van de douchekop komt op 45 cm van de muur. Kortom, vrijwel de hele badkamer valt onder zone 1 (1.20 rondom het midden van de douchekop).

Nu wil ik graag spotjes in het plafond. Ik kom allerlei armaturen tegen die IPX4 zijn en op 230 Volt werken. Mijn vraag: mogen die nu wel of niet in mijn plafond?

Het komt me zo vreemd voor dat ik wel een trafo op mijn gipsplaten mag leggen om van 230 naar 12 volt te gaan, maar geen aansluiting van spotjes.

Bij voorkeur neem ik 230 volt LED spotjes: weinig warmte ontwikkeling, lange levensduur, geen trafo die kapot kan gaan (ik kan maar geen mooie spotjes vinden waar 12 volt LED in kan).
 

Kacheltje

  • #2
Boven de 2.25 val je in zone 3.
Uitzondering is als je een heel recent huis hebt.
De hoogte is dan opgetrokken naar 2.60.
 

Boukehj

  • #3
Ik probeer voor alles de nieuwbouwnormen te hanteren; het huis is in het afgelopen jaar grotendeels opnieuw opgebouwd (op de fundering en enkele binnenspouwbladen na). Ook alle installaties zijn nieuw. Vandaar mijn vraag..
 

Kacheltje

  • #4
Als je de bouwnormen gehanteerd had was je plafondhoogte niet zo laag uitgekomen.
Je zal dan gebonden zijn aan de huidige norm en je plannen moeten bijstellen in de keuze van de verlichting.
 

Appeltje

  • #5
Boukehj schreef:
(...)Kortom, vrijwel de hele badkamer valt onder zone 1 (1.20 rondom het midden van de douchekop).
(...)
0.60m rondom het midden... de doorsnede van die straal is wel ongeveer 1.20 dus maar het is vanaf de douchekop gemeten altijd dus 60 centimeter. Een deel daarvan valt dus in de muur (je zat 45 cm vanaf de zijkant) en ook een deel in de muur waar de douchekop aan hangt.
Ik denk dat je dan dus ruimte genoeg overhoudt voor je verlichting buiten zone 1.

Verder wat al is gezegd: boven 2.25 geen zone meer.
 

Boukehj

  • #6
@Kacheltje
Nee, niet alles kon volgens de nieuwste normen. We zitten vast aan de buren en een sprong van 30 cm in het dak was niet mogelijk. Dat is voor mij echter nog geen reden om alle overige normen maar in de wind te slaan.

@Appeltje
Ik schreef al dat ik een inloopdouche heb.
"Bij douches zonder douchebak is geen zone 2 gedefinieerd, maar wordt zone 1 vergroot tot 120 cm." En daarmee is echt bijna de hele badkamer zone 1.

Mijn vraag is nog steeds: mogen die spotjes nu wel of niet volgens de NEN 2010:2007 + C1:2008? Maakt het daarvoor iets uit of ze IPX4 zijn? Zo nee, dan ga ik voor zwakstroom, uiteraard ook IPX4.
 

Kacheltje

  • #7
Helaas kan ik op dit moment niets opzoeken voor je.
De oude norm is goed gezien niet ineens een stuk gevaarlijker geworden na de wijziging.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu