Twee typen buitenkabel verbinden. Kom er niet uit.

Jazzper

  • #1
Situatie:

Er liep van ons huis een dikke buitenkabel naar een schuurtje. Dit schuurtje is tijdje terug platgegooid en kabel afgedopt. Nu hebben we verderop een nieuwe schuur gebouwd en daar wil ik 230V. De hovenier heeft al een loze buitenkabel van die schuur naar het einde van de 'oude' kabel gelegd. Daar wil ik een t-splitsing maken en in gietmof fixeren. Het 3e eind gaat 2 meter verder naar een plek waar ik buitenstopcontact installeer.

Enfin, de puzzel:

1. Schakelaar (bruin/zwart aansluiting, andere VD kabels niet zichtbaar of ik moet heel de wandcontactdoos eruit halen (er zit daar nog meer)
2. dikke kabel naar halverwege met: vd bruin, vd blauw, vd zwart en een litze (mantel) die zwart getaped is.
3. nieuwe kabel van schuur naar dat punt met vd bruin, vd blauw, vd geel/groen. Deze is zonder mantel. Eigenlijk te dun voor grond, maar 90% is achter de schutting langs waar geen spade kom. 8% onder tegels door en 2% (een meter ofzo) door open aarde. Heeft hovenier gedaan en toentertijd niet naar gekeken en mee bemoeit.

Met schakelaar op aan heb ik spanning op:
bruin - blauw
bruin - litze
zwart - blauw
zwart - litze

Dus fase/bruin is hot en de schakel is ook hot. Blauw en litze fungeren beiden als 0/aarde/terug (weet niet wat correcte benaming is). Correct?

Als de schakelaar uit is:
bruin - blauw
bruin - litze

Ik concludeer dus dat bruin altijd hot is onafhankelijk van schakelaar. En zwart, de schakeldraad, alleen als de schakelaar aan is (duh!).

Ik zou zeggen blauw op blauw, bruin op bruin en geel/groen op de litze die ik dan geel/groen tape. En zwart van de oude kabel niet gebruiken.

Zie ik het zo goed? En doe ik het dan goed? En dan zwart isoleren en niet meer naar omkijken toch? (nieuwe kabel voor het 2e deel tuin ondersteunt geen schakel).
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een kabel zonder aardlitze mag niet in de grond. Dit vanwege risico op doorsteken bij werk in de grond.
Als je het volgens de regels wilt doen zal daar dus een andere kabel moeten komen. Of je die met of zonder zwarte schakeldraad neemt, moet je zelf weten.
 

Jazzper

  • #3
Hmm ja ik weet het. Snap ook niet waarom de hovenier toentertijd (2 jaar terug) deze kabel heeft gebruikt. Ik denk dat de gedachte was dat de kabel 90% boven de grond is (achter de schutting langs zichtbaar), maar dan nog is het niet netjes. Opnieuw maken/trekken is haast ondoenlijk door tegels en 2 jaar begroeing verder. Ik durf het wel aan. Wat gebeurt er overigens als spade door bruin/blauw/geelgroen gaat? Klapt aardlek er dan niet alsnog uit? immers kortsluiting bruin-groengeel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Jammer van die verkeerde kabel. Die mag niet in de grond zonder mantelbuis. Ook had ik die meteen met een zwarte ader erbij gepakt dan had je altijd nog een buitenlamp o.i.d. kunnen schakelen.

Jouw logica klopt verder wel. Voor de litze en lasklem gebruiken voor soepele draad, zo eentje met hendeltjes.
 

Freakie

  • #5
Als de kabel direct onder het terras ligt snap ik de keuze wel, dit is beschermd en zodra je de tegel los haalt zal je hem zien. En hij zit dan niet in de grond.

Voor de laatste 2% zou je dan keurig een beschermende leiding omheen kunnen schuiven.
 

ABCDE

  • #6
Hoveniers snappen vaak geen bal van elektra, dus denk niet dat de hovenier zelf weet waarom hij het verkeerde soort kabel gelegd heeft.

Maar je kunt natuurlijk altijd gewoon die kabel vervangen door de juiste.
 

Jazzper

  • #7
"gewoon vervangen" is echt geen optie. Vervangen misschien, maar gewoon zeker niet. Dan kan ik halve tuin eruit halen. Nou na dagje klussen is het gelukt voor stap 1.

De soap werd nog completer. De 3e kabel (die 3m die ik opzij wilde leggen voor een WCD aan de schutting) bleek weer anders: bruin/zwart/grijs+aardlitze+buitenmantel vlechtstaal of hoe dat heet.
En gaandeweg de standaard comedy capers zaken als in het zand onvindbaar vallend bitje, bij buitenkabel strippen toch net VD raken en weer opnieuw mogen beginnen, etc. Wilde het goed hebben. De constructie is nu:

- Oud eindigt in bruin / blauw / litze die zwart omtaped is. De zwarte schakeldraad heb ik afgedopt met klein lasklemmetje.
- nieuwe kabel schuur heb ik bruin / blauw / geelgroen gepakt
- 2e nieuwe kabel naar die WCD heb ik bruin / grijs (die ik blauw getaped heb) en litze die ik groengeel getaped heb. Zwart heb ik aan beide kanten van die kabel weggeknipt. Is niet in gebruik.

Alle drie de kabels aan beide kanten met tapecombinatie rondjes gemaakt iets lager zodat niet kan vergissen later of toekomstige bewoners.

Ik had helaas geen WAGO klemmetjes met die heveltjes, maar simpelere variant dus als volgt:
3x bruin in klem
3x blauw in klem
3x geel/groen was ff priegelen omdat 2 ervan litze is wat niet klemt in die klemmetjes (althans in deze). Heb uiteindelijk ze langer gestript, om elkaar gewikkeld en in zo'n rode lasdop gedraaid.

Die T-splitsing ga ik sowieso nog omzetten in gietmof. Voor nu is e.e.a. met tape omwikkeld en in een campeer buitendoos gestoken. TIJDELIJK!

WCD aan schutting werkt prachtig en stroom in de schuur ook (nu nog alleen 1x 230V doos, maar ga die naar boven verlengen naar 2e WCD en schakelaar naar TL).

De schakelaar in huis doet niets meer. Zou die nog moeten neutraliseren want in de aan stand zet hij wel 230V op die schakeldraad tot aan de T-splitsing (waar die in een loos klemmetje eindigt).

Ik geef mezelf een 8 op de score 10 (punten aftrek voor die tijdelijke t-splitsing, die schakelaar in huis en het feit dat er een niet correcte buitenkabel door de grond loopt ;)) .
 

ABCDE

  • #8
Wat voor afstand is het? Soms kun je ze gewoon aan elkaar bevestigen en doorrijgen... maar hangt een beetje af van de dikte die er nu ligt.

Jazzper schreef:
bruin/zwart/grijs+aardlitze
Och ja... de standaard 4-aderige kabel zonder blauw. Nagenoeg niemand heeft daar een toepassing voor, maar de uitvoering met blauw ipv grijs is de "variant" op de standaard.

Doet me opeens aan de bouwmarkt denken... hmmm.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jazzper

  • #9
Afstand tussen wat?

wel wat licht geslapen vannacht: wat als er iets toch niet 110% vast zit en dat soort gedachtes :D
 

ABCDE

  • #10
Die kabel die geen grondkabel is en toch in de grond ligt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu