Zijn de waardes niet heel erg ruim ingeschat om tot 3x35A te komen?

Edje1970

  • #1
Hallo,

Ze zijn onze nieuwe woning aan het bouwen, wij hebben redelijk wat wensen qua elektra van de week kregen we een opzet van het elektrisch installatie schema. Als ik er zo naar kijk dan lijkt het mij dat de waardes wel heel erg hoog zijn ingeschat of klopt dit toch?

Verder nog enkele vragen,

Wij willen na oplevering airco's laten plaatsen, dit zal een multi split systeem worden met 5 binnen units. Als ik kijk bij de opgave dan wordt er aangegeven dat ze op 30A gezekerd moeten worden is dit niet heel erg ruim? En zou dat qua vermogen binnen deze installatie passen?

Er ontbreken trouwens nog 3 groepen in het overzicht, 2x voor een douchetoilet 850VA en een voor WCD op gevel op een aparte groep voor frituur pan, gourmet etc.

Ik hoor graag van jullie.

Gr Eddy
 

Bijlagen

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Werk van derden word hier niet gecontroleerd.
 

Edje1970

  • #3
Hallo Headhunter,

Het betreft een opgave die wij gekregen hebben, waarvan de verschillende opgegeven waardes mij wel heel erg hoog lijken. Het gaat mij niet perse om het te laten controleren, maar om aan te geven waarmee er gerekend wordt. Is het normaal dat er bijvoorbeeld voor een aparte groep gewoon 3650VA wordt genomen om daar mee te rekenen? Wij hebben er twee genomen, waarvan 1 alleen voor computer apparatuur (2 computers 2 monitoren en een printer en de andere voor de audio tv apparatuur dus denk ik dat 1000VA per groep redelijk is)

Persoonlijk lijkt mij een ingeschat VVA vermogen van 27645, dit nog zonder Airco's, aan de hoge kant.

Als ik kijk dat er bijvoorbeeld voor een droger 2500VA aansluit waarde gerekend wordt terwijl onze warmtepomp droger slechts 800VA is en zo staan er nog wel wat zaken op die als ik het bekijk wat de apparatuur er zo 9500VA van af kan. (led verlichting in tuin neemt denk ik geen 3000VA op)

NU zou het totale VA op 49850 uitkomen als ik dat zou corrigeren met de waardes van de apparatuur die we nu gebruiken en we gaan gebruiken dan zou ik uit komen 40350VA x 60% 24210VVA. Dit laatste ligt dus binnen het bereik van 3x25A aansluiting. Maar wellicht denk ik dan te kort door de bocht en zijn er wel legitieme redenen om 3x35A voor te schrijven.

Als die ingeschatte 27645 VVA klopt is een hoofdschakelaar van 40A dan wel voldoende? hoe kun je dat trouwens berekenen?

Nu ben ik klaarblijkelijk geen specialist in dit maar als ik hier op het forum lees lijkt het dat 3x25A eigenlijk in bijna alle gevallen voldoende is.

Alvast bedankt voor de moeite.

Gr Eddy
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Er wordt niet gekeken naar wat je op een groep aansluit, maar wat er op een groep aangesloten kan worden. En dan gaat men uit van 16A x 230V.

Neem dan het totaal aantal groepen en vervolgens wordt er nog een een gelijktijdigheidsfactor op los gelaten, meestal is dit 0,7.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
In feite maakt het zo veel allemaal ook weer niet uit. Ook met een warmtepomp, kookplaat en laadpaal kun je doorgaans gewoon met 3x25A uit de voeten.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Een aparte eindgroep is altijd 3680va.
Een eigen groep voor een wasdroger is ook gewoon 3680va tenzij je specificeert dat deze voor een specifiek apparaat is met een specifiek vermogen.
Jouw droger van 800va hoeft niet op een eigen eindgroep.

Elke eindgroep heeft aansluitpunten en elk aansluitpunt heeft een aansluitwaarde een algemeen stopcontact of dubbele onder dezelfde afdekraam heeft een aansluitwaarde van 200va een lichtpunt heeft ook zo een waarde
Van elke groep tel je die waarden bij elkaar en mag het totaal niet hoger zijn dan 3680va.
Vervolgens tel je alle eindgroepen bij elkaar en daar laat je een gelijktijdigheid op los. In uw geval stelt de installateur deze op 60%, normaal is dat 70%.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Je kunt altijd beginnen met 3x 25A en kijken of het gaat, want het vastrecht voor 3x 35A is fors hoger. Dus als je dat enigszins kunt voorkomen heeft dat altijd de voorkeur. Wellicht wordt het dan wel meer stoeien met de optimale verdeling per fase, om aan een gelijktijdigheidsfactor 0,6 te komen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Wanneer zijn ze eigenlijk klaar deze woningen, krijg je een "losse" woning of een woning in 't "kasteel"?
 

PimKlus

  • #9
Het blijft een inschatting en is sterk afhankelijk van het gebruikersprofiel.

Je kunt 2 dingen doen:

1) voor 3x25A gaan. Dit scheelt je rond de €700 per jaar aan vastrecht kosten.
Er is een risico dat de hoofdzekering eruit gaat, gebeurd dit regelmatig dan indeling fases en gebruik optimaliseren of je aansluiting laten verzwaren naar 3x35A. Dit kost je eenmalig € 270.

2) Starten met 3x35A. En je slimme meter zelf uitlezen en waarschuwing instellen als fase boven de 25A uitkomt. Gebeurd dit niet, dan verlagen naar 3x25A, dit kost je eenmalig € 270 maar bespaard €700 per jaar.

p.s. wat trouwens opvalt is dat je maar 1 fase aansluiting hebt voor je zonnepanelen op 2.5mm2. Ik ken de details niet maar ik zou zelf altijd voor 4mm2 kiezen bij 1 fase aansluiting zeker gezien het net steeds voller raakt en je vaker verhalen hoort dat omvormers uitschakelen. De extra kosten van 4mm2 t.ov. 2.5mm2 is waarschijnlijk maar tientjes werk.
Maar als het mogelijk is, zou ik gaan voor zoveel mogelijk zonnepanelen en een 3 fase omvormer, bij een huis wat volledige elektrisch is dat zo terug verdiend.
 

Edje1970

  • #10
@Ronny, er is nog geen prognose afgegeven voor oplevering, ons huis betreft min of meer een 2 onder een kap woning. De vorm van de bebouwing is in een kasteel vorm, maar het zijn "losse" woningen of appartementen.
 

Edje1970

  • #11
@PimKlus, het aantal zonnepanelen zijn er standaard 8, we krijgen nog te horen als er plek is voor extra panelen. Gezien het plat dak oppervlak van zo'n 29m2 zullen er denk ik maximaal 10 passen (tenzij we het dak terras ook willen opvullen met zonnepanelen) dan blijft er nog ca 4m2 over voor de buiten unit van de warmtepomp en eventueel de buiten unit van de airco. Ze rekenen met panelen van 300 watt dus vandaar dat ze het waarschijnlijk maar op een fase zetten.
 

Edje1970

  • #12
@The headhunter, bedankt voor de terugkoppeling. Het lijkt er dus op dat het niet heel erg overdreven is ingeschat. Rest mij nog een vraag gezien het ingeschatte vermogen als een hoofdschakelaar van 40A dan wel voldoende is. Kun je dan stellen dat die net als automaten 40*230VA door kan laten? even los van eventuele marge.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Hoofdschakelaar moet even zwaar of groter dan de hoofdaansluiting, dus een 40A hoofdzekering geeft minimaal een 40A hoofdschakelaar.
 

Edje1970

  • #14
Ga kijken of ze mee werken om met 3x25A te beginnen. Gezien de toch wel sterke verhoging in netwerkkosten van 3x35A vs 3x25A zou het alternatief kunnen zijn (als er ruimte voor is) om voor een 2e aansluiting te gaan? Als ik op de site van Enexis lees komt dat neer op eenmalig ca 1.000 Euro dan zou je deze extra aansluiting in 2 jaar terug verdienen. Natuurlijk komt daar ook een extra groepenkast etc bij kijken dus zal het eerder iets van 3 jaar worden.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
(ik ken het project, we wonen in dat leuke dorpje ernaast)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Gewoon 3X25a laten aanvragen ja. Tweede aansluiting doen ze meestal niet tenzij er ook 2 huisnummers op zitten.
 

Edje1970

  • #17
Ok bedankt voor de terug koppeling, net te horen gekregen dat ze gewoon de 3x35A aansluiting gaan doen en als we dat niet willen ze de woning niet laten aansluiten. Dus wordt het meten en eventueel terug laten zetten naar 3x25A.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Of je laat de woning zelf aansluiten. Maar dat zullen ze niet crediteren als fatsoenlijk bedrag aan minder werk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu