Bouwbesluit tabel daglichttoetreding: kom er niet uit

Myrna

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn bezig met een souterrain onder de vloer aan te leggen. Nu heb ik een vraag over daglichttoetreding. Aan tuinzijde is het mogelijk twee raampjes te maken van ca. 60 x 35 cm. Dat is hier geen probleem omdat de tuinzijde veel lager ligt dan het huis. Maar aan de straatkant wil ik ook graag een bruikbare kamer maken, en daar heb ik wel een uitdaging. Onder de balken is een ventilatiegat van 2 stenen hoog, en dan begint de stoep aan straatzijde. Of eigenlijk mijn geveltuin. Aan straatzijde is er een travertin of granito band over de bakstenen aangebracht. Ik wil hier liever niet in hakken. Maar als ik mij beperk tot het uithakken van nog 2 extra gaten ben ik bang dat het qua daglicht wel erg magertjes wordt. Ik heb artikel 3.135 van het Bouwbesluit bestudeerd om zo te weten te komen wat de minimale eisen zijn rondom daglichttoetreding in een verblijfsruimte, maar ik kom er niet uit. Wie kan mij hierbij helpen, en heeft misschien ook tips hoe bouwkundig deze situatie aan te pakken?

Alvast bedankt.

Myrna
 

Chathanky

  • #2
Je souterain is een berblijfsruimte.
Je zoekt in het verkeerde artikel.
Een wc, badkamer, garage of een carport is ook namelijk een verblijfsruimte.
Elke ruimte heeft een gebruikersfunctie. Die hebben verschillende eisen voor daglicht.

Lees ook 3.20 eens door.
Daar staat in wat de daglichttoetreding mbt de gebruikersfunctie van een verblijfsgebied.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als je in het souterain een woonfunctie maakt (bv. woon- of slaapkamer), dan moet je 10% van de vloeroppervlakte aan daglicht binnenkrijgen. Bij het berekenen daarvan moet je rekening houden met belemmeringen.

Je bedoeld waarschijnlijk tabel 3.135. Je moet voor een nieuw te bouwen souterain kijken naar tabel 3.133 in afd. 3.20.

Als je zelf die belemmeringen niet kan uitrekenen, kan je dit het beste uitbesteden, dit is best ingewikkeld.
 

Myrna

  • #4
Hoi, bedankt voor jullie reacties. Ik had me niet gerealiseerd dat de kelderbak inderdaad nieuw gebouwd wordt, dus valt onder nieuwbouw. Maar nog kom ik er niet uit, die tabellen zijn zo onduidelijk opgesteld.
Dat komt ook omdat ik niet weet waar ik de ruimtes die bij mij van toepassing zijn, aan moet koppelen. Zo komt mijn slaapkamer aan tuinzijde in het souterrain en daar kan ik vrij makkelijk ramen maken. Maar valt die kamer dan onder woonruimte of onder logies? Wat is eigenlijk het verschil tussen verblijfsruimte, verblijfsgebied en al die andere dingen? Dit is allemaal zo ingewikkeld, terwijl ik een vrij simpele vraag heb: Ik laat een souterrain maken met een stahoogte van 205 cm (meer is met mijn budget niet mogelijk). Ik wil er een slaapkamer met badkamer en suite maken, een vaste trap met halletje en kasten, en aan straatzijde liefst nog een tweede kamer, die ik als kantoor of logeerkamer zou willen gebruiken. Aan welke eisen moeten al deze ruimtes voldoen om bij verkoop door een makelaar als volwaardige leefruimtes aangemerkt te worden?
 

Myrna

  • #5
Ik heb denk ik de juiste uitleg gevonden. Hoe dan ook wordt mijn souterrain een 'onbenoemde ruimte' want het is er maar 205 cm hoog. Het predikaat 3- (of zelfs 4-) kamerwoning zit er dus niet in. Jammer!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je snapt het aardig :)

Maar in een onbenoemde ruimte mag geen slaapkamer of kantoor gemaakt worden. Niet dat iemand dit gaat controleren natuurlijk...

slaapkamer=woonfunctie
logeerkamer=woonfunctie
kantoor=kantoorfunctie
b&b=logiesfunctie

Zorg dat je aan zoveel mogelijk eisen voldoet, bv. voldoende daglicht, ventilatie. Dan kan een potentiele koper het zelf inschatten of de hoogte een nadeel is of niet. Maar ik neem aan dat je voor jezelf bouwt?
 

Myrna

  • #7
Hoi! Ja het is voor mezelf ja. Maar een dergelijke verbouwing doe je niet alleen maar voor jezelf, dat is financieel onverantwoord. Dus ik kijk er ook met een andere bril naar, zakelijker. Ik maak van 70 vierkante meter 110 vierkante meter. Maar een makelaar heeft mij eens uitgelegd dat die extra vierkante meters niet een op een in de waardeverhoging doorgerekend mogen worden. Die extra meters moeten nl. aan bepaalde eisen voldoen. Het meest waardeverhogend is het uitbreidenvan een 2-kamer woning naar 3- of 4. Maar dat gaat dus op papier niet lukken, vanwege de beperkte hoogte.
Wel kan een potentiele koper er op dezelfde manier tegenaan kijken als ik, en vinden dat de 'onbenoemde ruimte' prima benut kan worden als slaapkamer en badkamer. En daar dus ook voor willen betalen...

Ik weet nu nog altijd niet welke maat ramen mijn souterrain moet hebben, en qua ventilatie heb ik al helemaal geen idee, maar ik streef naar de hoogste kwaliteit op dat gebied, en volg dus maar m'n gevoel. We brengen er mechanische ventilatie aan, de slaapkamerramen (2)krijgen vierkante draaikiepramen van zo'n 50x50 xm met ventilatieroosters, en aan de straatkant probeer ik meerdere gaten met ventilatieroosters te maken. Liever nog daar ook ramen, maar er zit geen stalen balk, alles is 33 cm massief beton op die plek (granito eigenlijk). Dat werkt beperkend, en het bovendien moet het er wel mooi uit blijven zien van buitenaf. Maar die problematiek moet ik op een ander plekje hier gaan bespreken!

Bedankt voor je reacties.

Groetjes,

Myrna
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu